Moja mama ,,kašle" na vnúčatá, čo s tým? Radí odborná koučka

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-04 19:30:00 |

I keď sa hovorí, že staré maminy dokážu svoje vnúčatká skutočne rozmaznávať, moja mama sa o vnúčatká starať nechce...

Moja mama posledný rok koketuje s myšlienkou, že by išla do predčasného dôchodku. V práci sa necíti dobre, so svojou mladučkou šéfkou má úplne odlišné názory, je unavená, vyhasnutá. Ja ju v tom úplne podporujem. Okrem toho, že vidím, ako by jej život v dôchodku prospel, má to aj čisto sebecký dôvod. Mohla by sa potom starať o naše deti – dvojročného Filipa a päťročnú Matildu a ja by som mohla ísť do práce. Mama mojej kamošky je fakt skvelá babička, ktorú starostlivosť o vnúčence napĺňa, tak si myslím, že moju mamu by to tiež mohlo tešiť. Lenže ona tvrdí, že potrebuje nejaký čas na to, aby si oddýchla. Vraj teraz potrebuje nejaký čas len pre seba a potom sa uvidí.

„Myslím si, že ak vaša mama naozaj cíti, že sa potrebuje venovať len sama sebe, bez toho, aby jej niekto prikazoval čo a ako má robiť, je predčasný dôchodok naozaj tým správnym riešením,“ hovorí odborná koučka Soňa Faková. „Obávam sa ale, že by dennou starostlivosťou o vnúčatá vlastne len prešla z jedného zamestnania do druhého. Nehovorím, že ste jej rovno prikazovali, čo má vnúčatám variť, kedy a kam má s nimi ísť na prechádzku a čo im má obliecť, ale určite by sa musela prispôsobiť tomu, ako to funguje vo vašej rodine. Navyše, uvedmote si, že denná starostlivosť o malé deti je namáhavá fyzicky aj psychicky.

Možno vaša mama naozaj nie je typ, ktorý najlepšie relaxuje s malými deťmi. Potom hrozí, že bude unavená viac, než teraz. Z toho vyplýva aj podráždenosť, oslabená pozornosť, zlá nálada, čo teda nie je práve ideálny stav na staranie sa o vnúčatá. Tie si totiž vyžadujú pokojné, optimistické a kreatívne prostredie, so širokými možnosťami pohybu a nesmiernu trpezlivosť. Veď to, napokon, sama, dobre poznáte.

Rozhodne by som na mamu netlačila, aby sa o vaše deti starala. Nechala by som to na ňu, na čo sa cíti, aby si ujasnila, čo potrebuje ona. Možno si myslíte, že je vaša mama sebecká, že vám nechce pomôcť. V tomto prípade je ale to, čo vy nazývate sebeckosť, úplne namieste. Vaša mama sa teraz musí postarať predovšetkým sama o seba, aby sa možno v budúcnosti mohla starať aj o svoje vnúčatá. Veď aj vám by malo záležať nielen na tom, aby boli šťastné a spokojné vaše deti, ale aj vaša mama, nie?“

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia