Starí rodičia, ktorí strážia svoje vnúčatá, žijú dlhšie

Starí rodičia, ktorí strážia
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-18 14:30:00 |

Väčšina z nás má kdesi v mozgu odložené spomienky na starých rodičov. Ožívajú pri nich vône z babkinej kuchyne či dotyk dedkových pevných vráskavých dlaní.

Pýtajú si starí rodičia vnúčatá na stráženie, no vy ich často odmietnete, lebo deti majú veľa iného programu? Zvážte to! Podľa jednej z najnovších štúdií majú starí rodičia, ktorí pomáhajú s vnúčatami, o 37 % nižšie riziko úmrtnosti ako ich rovesníci v rovnakom veku bez zodpovednosti za starostlivosť o vnúčatá.

V štúdii trvajúcej v rozpätí rokov 1990 až 2009 experti sledovali zdravotné záznamy vyše 500 ľudí nad 70 rokov, ktorých kontaktovali každé dva roky. Výsledky ukázali, že približne 50% tých, ktorí strážili svoje vnúčatá, boli živí a vitálni aj 10 rokov po prvom pohovore a testovaní. Oproti tomu, vyše 50% seniorov, ktorí sa nestarali o vnúčatá, zomrelo do 5 rokov od prvého stretnutia.

„Tento výskum ukazuje pozitívny vzťah medzi starostlivosťou o vnúčatá a dlhší život u starších ľudí, ale môžeme len špekulovať, prečo," povedal jeden z autorov štúdie David Coall. Možný dôvod by mohol byť podľa neho hlboko zakorenený v našej minulosti, keď bola „pomoc pri starostlivosti o deti kľúčová pre prežitie ľudského druhu“.

V skutočnosti vnúčatá tiež ťažia z času stráveného so starými rodičmi. Výskum z Oxfordskej univerzity ukazuje, že zapojení starí rodičia zohrávajú naozaj dôležitú úlohu v ich životoch. Takéto deti majú dokázateľne menej emocionálnych a behaviorálnych problémov.

Zdá sa teda, že spoločne strávený čas starých rodičov a vnúčat je prospešný pre obidve strany. Je však dôležité poznamenať, že sa to týka tých starých rodičov, ktorí sa chcú naozaj na živote svojich vnúčat podieľať. Tých, ktorí sami záujem o stráženie vnúčat nemajú, je zbytočné k tomu nútiť.

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: base-berlin.mpg.de/en

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia