Môj syn ide do puberty a chýba mu režim. Dá sa ešte nastaviť?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-03 18:00:00 |

Máte doma dieťa, o ktorom si myslíte, že je neporiadne? Možno vám pomôžu rady od psychologičky.

Školský rok sa síce už začal, no môj jedenásťročný syn sa správa stále tak, akoby boli ešte prázdniny. Veci do školy si chystá ráno na poslednú chvíľu, večer nechce ísť spať. Keby som ho neskontrolovala, zabudol by si možno nielen desiatu, ale aj celú tašku.

Neviem, ako nastoliť školský režim. Komunikácia s ním je zložitá, keď mu niečo prikážem, tak len prevracia očami. Skúšala som to aj dobrým spôsobom, vysvetľovala, ale zatiaľ všetko márne... Niekedy už mám pocit, že vybuchnem alebo mu jednu strelím, ale k tomu sa nechcem uchýliť.

„No, v 11 rokoch sa obávam, že je na nastoľovanie školského režimu už neskoro,“ hovorí psychologička Katarína Filasová. „Váš syn ide do puberty a jeho ochota podriaďovať sa vašim požiadavkám sa pravdepodobne blíži nule. A to je normálne. Ja mám dve dievčatká, majú 10 a 12 rokov a s nimi to máme postavené tak, že škola je ich zodpovednosť. Samozrejme, pokiaľ s niečím potrebujú pomôcť či poradiť, môžu sa na nás s manželom obrátiť, ale školské povinnosti si musia strážiť samé. A keď sa na to vykašlú, nepríjemné dôsledky budú znášať ony,“ poznamenala psychologička Filasová.

„Spočiatku to bol fakt problém, dievčatá boli prekvapené a s prospechom išli dole, najmä tá staršia. Potom im to nejako došlo, že štúdium je fakt ich záležitosť a začali fungovať lepšie. Z našej strany to vyžadovalo naozaj vydržať, pozerať sa na to, že víkend sa už končil, bola nedeľa večer a ony ešte len vyťahovali hromadu úloh, potom boli nevyspaté. Bolo fakt ťažké hryznúť si do pery a nič nepovedať. Ale takto to prebehlo párkrát a dievčatá potom prístup zmenili. Takže, podľa môjho názoru sa to veľmi vyplatilo,“ dodáva Filasová.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia