Môj nový muž chce vychovávať moje dcéry, ony sú zásadne proti

Môj nový muž chce
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-08 19:00:00 |

Už 5 rokov žijem aj so svojimi dcérami (8 a14 rokov) v spoločnej domácnosti s novým partnerom. Pred dvomi rokmi sme sa vzali, no dcéry nedokážu s ním vyjsť.

Mladšia Sonka sa dokonca obracia aj proti mne. Manžel je presvedčený, že ona je dieťa a musí ho počúvať a dcéra si zase myslí, že ju neustále buzeruje, takže sa vzpiera. Ja stále stojím medzi nimi a riešim ich vzťahy.

U staršej Simony sa naplno prejavujú všetky pubertálne prejavy – vzdor, odvrávanie, neposlušnosť... Priznám sa, nie som si istá, nakoľko a či vôbec má môj nový manžel právo hovoriť do výchovy mojich dcér, kritizovať ich, trestať a podobne? Je v poriadku, aby aj on nastavoval mantinely, prikazoval, zakazoval... alebo toto má plne nechať v kompetencii matky a otca?

„V ôsmich rokoch má už dieťa na veci svoj názor a je potrebné sa k nemu nesprávať ako k malému dieťaťu, ale vypočuť si aj jeho názor a brať ho do úvahy. Inak bude dieťa viac a viac v opozícii,“ hovorí odborný kouč Ján Vašek.

„Myslím si, že je dôležité, aby ste s manželom neboli proti sebe, ale hľadali, ako vaše rozdielne názory na výchovu prepojiť a nepokračovať v budovaní dvoch nepriateľských táborov, ktoré stoja proti sebe.

Keďže žijete v jednej domácnosti, je úplne legálne, aby aj váš manžel zasahoval do chodu vašej domácnosti a nastavoval hranice. 

Bolo by fajn, keby ste ťahali za jeden povraz, aby ste názor svojho manžela a jeho rozhodnutia pred dcérami podporili, obzvlášť, keď je jedna z nich v puberte.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia