Otcov najlepší kamarát videl jeho smrť, oženil sa s mojou mamou

Otcov najlepší kamarát videl
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-21 16:30:00 |

Dvaja milovníci extrémnych športov Alex Lowe a Conrad Anker si mysleli, že ich nič nerozdelí. Bohužiaľ, jedna výprava nedopadla a Alex zomrel pod lavínou.

Hviezdy sveta extrémnych športov, ktorí skákali bungee zo skál a zdolávali ľadovcové útesy, si iný život ani nevedeli predstaviť. Jeden z nich, Alex, však stretol ženu svojho života a oženil sa. Mali spolu tri deti. Jeho najstarší syn Max (33) teraz natočil dojemný dokument o tom, akú traumu spôsobil rodine otcov život a smrť a ako Conrad postupne prevzal život svojho mŕtveho najlepšieho priateľa. Rozpráva aj o tom, ako zážitky z detstva dokážu ovplyvniť celý život človeka...

Nevšedný príbeh priniesol TheSun, ktorému poskytol Max exkluzívny rozhovor. Okrem iného prezradil, že dnes už Conrada volá otcom a biologického otca Alexom. „Spôsob, akým sa moja mama a Conrad dali dokopy po Alexovej smrti a ich rozhodnutia a kontroverzia, ktorá obklopovala ich manželstvo v horolezeckej komunite, bolo to ťažké,“ priznáva Max, ktorý sa práve preto rozhodol dokument natočiť.

Život im zmenil rok 1999

V roku 1999 sa Alex, vtedy 40-ročný a o štyri roky mladší Conrad, pokúšali zlyžovať tibetskú horu Šiša Pangma s výškou 8 027 metrov nad morom (14. najvyšší vrch sveta) ako prví Američania. Takmer sa im to podarilo, keby neprišlo ku katastofe. Lavína, ktorá sa spustila, zabila nielen Alexa, ale aj ich kameramana. Jediným, kto prežil, bol Conrad. Bol to on, kto musel Alexovej žene Jenni oznámiť, že jej manžel sa nevráti domov. Bolo to preňho o to ťažšie, že Alex pôvodne nechcel na túto expedíciu spojenú s propagáciou outdoorového oblečenia ísť, lebo chcel zobrať svojich troch malých synov do Disneylandu. Trpel totiž výčitkami svedomia, že s nimi trávi veľmi málo času.

Conrad veľmi trpel tým, že práve on prežil, aj keď nemal deti. Bol zasnúbený s jednou horolezkyňou z ich horolezeckej komunity, no ešte nemali žiadne záväzky. Premýšľal, čo by mohol pre Alexa urobiť. Horolezec, ktorý má teraz 59 rokov, nielenže vzal smútiacich chlapcov do zábavného parku, ale stal sa tiež oporou pre užialenú Jenni. Po troch mesiacoch zistili, že ich to k sebe ťahá a do dvoch rokov sa zosobášili. Conradovo rozhodnutie postaviť sa na miesto mŕtveho priateľa viedlo medzi horolezcami k mnohým rozhorčeniam a musel sa aj spolu s Jenni pasovať istý čas s nenávistnými poznámkami, e-mailami a inými atakmi.

Zatiaľ čo dvaja najmladší synovia Isaac a Sam si na Conrada rýchlo zvykli a chceli, aby sa stal ich otcom, najstarší Max, ktorý mal vtedy 10 rokov, ho nechcel akceptovať. „Keď Alex zomrel, moja dôvera bola zničená. Vždy som veril, že príde domov a v ten deň, keď zomrel, som pochopil smrť, no bol som ešte dieťa. V detskej mysli som stále dúfal, že všetko dobre skončí. Že otec sa vráti domov zo svojich dobrodružstiev, pre ktoré som  k nemu vzhliadal,“ opisuje pocity malého chlapca Max s odstupom rokov.

O prvom stretnutí s Alexom rozpráva aj Jenni, ktorá hneď pochopila, že je to dobrodruh, ktorý tak zúfalo túži po dobrodružstve, že hocikedy vstane pred úsvitom, len aby zdolal horu. Nečakala, že ich vzťah vydrží, no keď ju po čase požiadal o ruku, okamžite povedala áno. Alex dostal prezývky Lungs With Legs (Pľúca s nohami) a The Mutant (Mutant) pre jeho neuveriteľnú výdrž. Tú využil pri záchrane zraneného horolezca, ktorého zniesol z aljašskej hory. Práve jeho povesť mu vyniesla zmluvu so značkou outdoorového oblečenia North Face, vďaka čomu sa stal jedným z prvých ľudí, ktorí sa živili ako adrenalínoví športovci.

Conrad sa k nemu pripojil neskôr. „Bol som v Alexovom tieni," konštatuje. Videá dvojice vzdorujúcich smrti vo vysokých nadmorských výškach boli zdieľané cez internet a ich reputácia prudko stúpala. Ponúk a výziev bolo veľa, no expedície do vzdialených miest, ako je Antarktída a Himaláje, znamenali, že Alex trávil s rodinou minimum času. Fotku troch chlapcov a Jenni nosil stále so sebou a na dlhých cestách mu chýbali. No doma sa cítil ako zviera v klietke, nedokázal obsedieť. „Bol nervózny a depresívny,“ opísal to Max.

Katastrofa, pri ktorej došiel Alex o život, sa stala počas prieskumného výletu s kameramanom Davidom Bridgesom (29). „Pozreli sme sa hore a videli sme, že sa spustila lavína. David a Alex išli jedným smerom a ja druhým. Zasypal ma sneh a ja som si pomyslel, že dnes zomriem,“ opisuje chvíle hrôzy Conrad. Napriek tomu, že utrpel zranenia hlavy, mal dve zlomené rebrá a vykĺbené rameno, dokázal sa vyhrabať zo snehu a vrátiť sa do tábora, aby všetkých zalarmoval. Viedol 20-hodinové pátranie po svojich priateľoch, no bez navádzacieho majáku sa to ukázalo ako márne. Jenni sa prvých pár dní držala nádeje, že jej manžel vyjde živý, lebo pre všetkých bol Superman, ale nestalo sa tak.

Conrad sľúbil, že sa o jeho rodinu postará. Trávil s nimi veľa času a Maxov mladší brat Sam sa ho jedného dňa opýtal, či bude jeho otcom. Max bol však naňho naštvaný a keď videl ako sa bozkáva s ich mamu, išlo ho roztrhnúť od jedu. Bolo to len tri mesiace po Alexovej smrti...„Byť blízko neho bolo ako byť blízko Alexovi. Pripadalo mi to ako stará topánka," vysvetľuje  Jenni, ktorú veľa ľudí nechápalo. Aj ich svadobný obrad v Taliansku len dva roky po Alexovej smrti bol veľmi kritizovaný a Maxovi trvalo niekoľko ďalších rokov, než prijal Conrada za otca.

„Môj život sa oveľa viac prekrýval s Alexovým a Sam prijal, že život s Conradom je jeho životom. Voči Alexovi mal väčšiu zášť ako ja, lebo nevedel pochopiť, ako sa mohol vydať na nebezpečné dobrodružstvo a nechať nás len tak. Bola to nenávisť k rozhodnutiam, ktoré urobil. Priviedlo nás to do pozície, v ktorej existuje celý život ako príbeh, s ktorým sme väčšinu času nič nemali. Ľudia nás poznali ako synov muža, ktorého sme my ako deti sotva poznali. Isaac, ktorý mal vtedy tri roky, si naňho vôbec nepamätá,“ opisuje Max otvorene ich traumy.

Otcove pozostaky našli po 17 rokoch

Po tom, ako Max prijal Conrada za svojho otca, sa staré rany v roku 2016 opäť otvorili, keď na hore Šiša Pangma jeden horolezec objavil mŕtve telá Alexa a Davida. Topiaci sa sneh odhalil miesto ich posledného odpočinku. Rodina odletela do Tibetu, aby tam bola, keď telá zniesli na nosidlách. Pre vysoké mrazy na hore sa pozostatky ani po 17 rokoch nerozložili. Jenni sa rozhodla, že sa musí naposledy pozrieť na svojho mŕtveho manžela, ktorý mal snubný prsteň pritlačený na srdce. „Stiahla som mu to z prsta. To bolo najťažšie. Navliekla som si ho na ruku a vložil som ju do jeho rúk," opisuje srdcervúce chvíle.

Len o pár mesiacov neskôr Conrad utrpel infarkt vo výške viac ako 6000 metrov nad morom, keď sa držal ľadovej steny v Himalájach. S pomocou horolezeckého partnera sa mu našťastie podarilo dostať dole živému až do nemocnice. Ani to ho neprinútilo vzdať sa expedícií v chladnom počasí. „Je to podobné ako u Alexa v tom zmysle, že viem, že by pre nás nebol tým, kým je, keby s tým prestal,“ hovorí Max. Aj keď miluje lyžovanie, lezenie a horskú cyklistiku, nie je závislý na riskovaní ako jeho otec a nevlastný otec. „Keďže som vyrastal v horách, nemá zmysel vedieť, že ste blízko smrti a prežiť ju. Rozhodne netlačím na pílu tak tvrdo ako Alex a Conrad. Viem, ako to končí, keď prehráte túto dohodu a aké sú dôsledky pre tých, ktorých zanecháte," dodáva.

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia