Odborníčka: Je pravdepodobné, že so svojím tínedžerom nehovoríte správne

Odborníčka: Je pravdepodobné, že
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-30 19:30:00 |

Puberta je ťažké obdobie, to vie snáď každý. Sú to tie najmätúcejšie, nepríjemné a vyslovene ťažké roky. Ako ich pomôcť potomkom zvládnuť čo najlepšie?

Tínedžeri často robia veľa chýb, pre ktoré sa ich rodičia trápia, ale treba si uvedomiť, že práve cez tieto chyby zistia, kým chcú byť. Ide o obdobie v živote, keď v človeku ešte stále drieme do veľkej miery dieťa, ktoré preniká do sveta dospelých na všetkých úrovniach, ale ešte mu chýba životná skúsenosť. Je to čas, keď sa priateľstvá stávajú dôležitejšími ako kedykoľvek predtým, keď mladí ľudia získavajú zásadné lekcie o tom, ako zapadnúť do sociálnej skupiny. Byť tínedžerom je etapa, z ktorej vaše deti vyjdú staršie, múdrejšie a zrelšie. Ak ju chcete prežiť v akom-takom pokoji, musia urobiť ústretový krok obidve strany. Čo radí odborníčka?

Spolupracujte, nerozkazujte!

Ako rodičia musíme stanoviť hranice. Keď ich tínedžer prekročí, treba viac ako kedykoľvek predtým s ním pracovať, aby sme zistili, aký je skutočný problém a potom spoločne hľadať riešenie.

Takže, napríklad ak vaša dcéra zostala vonku dlhšie, ako ste sa dohodli, mali by ste jej dať jasne najavo, že ignorácia dohôd je neprijateľná, lebo ide o jej bezpečnosť a takéto správanie nie je fér. V žiadnom prípade však neprejdite do kriku alebo rozkazovačného tónu, ale požiadajte ju o návrhy riešenia, aby sa to v budúcnosti neopakovalo. Zapojením detí do rozhodovania im dávate zručnosti na riešenie problémov, ktoré im budú pomáhať počas celého života. Posilňuje ich to a pomáha im cítiť sa súčasťou tohto procesu.

Neznevažujte ich pocity

Bez ohľadu na to, čo si myslíte o pocitoch vášho tínedžera, neznevažujte ich. Keď sa s vami nechce o niečom baviť, nenúťte ho, ale dajte mu čas. Ak budete naňho naliehať, s veľkou pravdepodobnosťou sa pred vami uzavrie. Vyhýbajte sa situáciám, v ktorých sa vďaka vám môže cítiť trápne, hlúpo alebo ignorovaný.

Neberte ich výbuchy osobne

„Mami si taká trápna,“ je úplne normálny tínedžerský výbuch. Dospievajúci človek sa vyvíjajú oveľa rýchlejšie ako dospelý. A hoci sa mu pred šiestimi mesiacmi mohlo páčiť, že ste mu nahlas fandili na futbale, teraz je mu to nepríjemné. Veľa vecí, ktoré prijímal úplne prirodzene, mu zrazu pripadajú trápne a hlúpe. Nič sa nebojte, keď pochopí svoje miesto na svete, opäť sa vráti, keď sa pri vás bude cítiť bezpečne.

Upozorňujte ich na nezmyselný tlak médií

Súčasní tínedžeri sa cítia pod veľkým tlakom nerealistických očakávaní, ktorým sú vystavení niekoľkokrát denne na sociálnych sieťach. Učte ich, aby boli svojimi vlastnými kurátormi a rozpoznali obsah, ktorý im spôsobuje zlé pocity zo seba samých. Povzbudzujte svoje dieťa, aby si cenilo svoj talent a zručnosti, namiesto toho, aby sa zameriavalo len na vzhľad.

Pamätajte, že ani dospelí nie sú neomylní

Ak ste urobili chybu, je oveľa lepšie priznať si to, než sa tváriť, že ste bezchybný človek. Nejde o prejav slabosti, naopak, sily. Priznanie chýb otvorí dvere a ukáže vašim deťom, že váš vzťah je obojsmerný.

Nevzdávajte sa

Vaše dospievajúce deti budú robiť chyby a príde k roztržkám. To všetko je súčasťou toho, že sa stávajú nezávislejšími a dospievajú. Popri tom je fajn stanoviť si hranice, posilnené láskou a spoluprácou.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia