Manžel sa so mnou nerozpráva: Môžem ho prinútiť?

Ilustračná foto
Ilustračná foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-22 18:30:00 |

Väčšie komplikácie v manželstve môžu nastať aj v prípade, že absentuje komunikácia. Čo radí psychologička?

Nikdy som si neuvedomila, ako mi bude prekážať, keď môj manžel nebude ochotný hovoriť o takých dôležitých veciach ako je chod domácnosti, výchova detí, nákupy... Až postupom rokov mi došlo, aké je to nefunkčné, ako to náš rodinný život brzdí. Ak sa aj rozhodnem sama, manželovi sa to nie vždy páči.

A keď sa ho spýtam na jeho názor, tak sa jednoducho zatvrdí a mlčí. Keď s ním chcem niečo riešiť, tak povie, že sa mu nechce. Že nemá náladu. Že ho tým zbytočne obťažujem. Už som z toho fakt zúfalá.

„Ja by som sa mu snažila veľmi podrobne načrtnúť, čo bude nasledovať, keď o tom hovoriť nebude,“ hovorí psychologička Katarína Szabados.

„Muži (ale aj ženy) si často myslia, že keď sa debate vyhnú, problém je preč. Ale tak to vôbec nefunguje! Problém je tam aj naďalej a prejavuje sa napríklad tak, že ja potom v niektorých veciach neviem, ako o niečom rozhodnúť. Ak teda potom niečo rozhodnem podľa seba, napríklad ohľadom detí, partner na to nemá žiadny vplyv."

„A to chápem, že mu potom prekáža. Najväčší problém však vidím v tom, ako sa potom cítim ja, čo to so mnou robí, ako mne je v takom vzťahu, keď so mnou partner nehovorí. Máte s ním napríklad chuť na sex? Ja by som nemala. Ale podľa mňa on si toho nie je vedomý. On tento svoj prístup považuje za ziskový, inak by sa tak nesprával. A je na vás, aby ste mu doručili, že sa to, najmä z dlhodobého hľadiska, takto vôbec nevyplatí," dodala psychologička.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia