Archie zomrel pre internetovú výzvu: Všímajte si deti viac

Archie zomrel pre internetovú
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2022-08-08 07:30:00 |

Mal iba 12 rokov a život pred sebou. Osudnou som mu pravdepodobne stalo plnenie internetovej výzvy kolujúcej medzi tínedžermi, aby vydržali čo najdlhšie sa dusiť.

Bezvládneho Archieho Battersbeeho našla v dome v Southende v britskom Essexe jeho mama Hollie Danceová 7. apríla. Viac sa už neprebral, aj keď bol v londýnskej nemocnici pripojený na prístroje. Rodičia viedli zdĺhavý súdny spor, lebo ho chceli premiestniť do hospicu a zabrániť jeho odpojeniu od prístrojov. Lekári trvali na svojom, že chlapec je mozgovo mŕtvy, žiadny progres nie je možný a napojenie na prístroje "nie je v jeho najlepšom záujme". Mama však nechcela tento verdikt akeptovať a aj prostredníctvom súdov sa snažila zabezpečiť ďalšiu podporu životných funkcií milovaného syna. Neuspela a v sobotu 6. augusta ho po štyroch mesiacoch z prístrojov odpojili. Do dvoch hodín mu zlyhali všetky orgány.  

Britský súd sa ešte v júni priklonil na stranu lekárov z londýnskej kráľovskej nemocnice, ktorí chlapca liečili a tvrdili, že je mozgovo mŕtvy. Verdikt tak umožnil, aby bol odpojený od prístrojov, rodičia sa však odvolali. Neuspeli však ani na britskom najvyššom súde a napokon ani na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu, ktorý v stredu oznámil, že sa do prípadu nebude miešať. Rodičom sa súdy nakoniec nepodarilo presvedčiť ani o tom, aby im povolili prevoz Archieho do hospicu, informuje Reuters.

"Som tá najpyšnejšia mama na svete, taký nádherný chlapec, a bojoval až do samého konca," uviedla po tejto srdcervúcej udalosti Archieho mama novinárom pred londýnskou nemocnicou. Zároveň varovala rodičov, aby si viac všímali svoje deti, lebo jej syn zomrel s najväčšou pravdepodobnosťou preto, lebo sa zapojil do jednej z nebezpečných tínedžerských internetových výziev, ktorej cieľom je vydržať čo najdlhšie sa dusiť.

Archieho rodina nemocnicu za „hrozný zážitok“ po sobotňajšej „barbarskej“ smrti kritizuje. Vo vyhlásení zverejnenom niekoľko hodín po tom, čo bola 12-ročnému chlapcovi odobratá podpora života, opísali svoju "hroznú" skúsenosť. Hollie tvrdí, že boli systémom zahnaní do kúta a nemali šancu pre Archieho niečo podniknúť. „Boli sme nútení viesť neľútostný právny boj s Hospital Trust, keď sme čelili nepredstaviteľnej tragédii. Systém nás zatlačil do kúta, zbavili nás všetkých práv a museli sme bojovať za Archieho skutočné ‚najlepšie záujmy‘ a právo žiť so všetkým, čo je proti nám.“

Ella Carter, snúbenica Archieho najstaršieho brata Toma, novinárom povedala, že na smrti chlapca nie je „nič dôstojné“.

"Všetku liečbu mu prestali dávať o 10:00 a jeho štatistiky zostali dve hodiny úplne stabilné," povedala. „Nie je absolútne nič dôstojné pozerať sa na člena rodiny alebo dieťa, ako sa dusí. Žiadna rodina by nikdy nemala prejsť tým, čím sme si prešli my, je to barbarstvo." Archie zomrel o 12:15.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia