11 návykov šťastných rodín

11 návykov šťastných rodín
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2020-12-31 16:30:00 |

Dokonalá rodina neexistuje. Ak však chcete do svojej priniesť malé pozitívne zmeny, inšpirujte sa koncom zvláštneho roka 2020 týmito zvykmi, ktoré panujú v každej šťastnej rodine.

1. Dobrý vzťah so starými rodičmi

Vzťahy s rodičmi či svokrovcami nebývajú vždy ružové. Uvedomme si však, že náš vzťah s rodičmi či svokrovcami je iný vzťah než ten, ktorý majú s našimi deťmi, svojimi vnúčatami. Iste sa často stane, že si pred deťmi neodpustíme štipľavú poznámku trebárs na svokru. Pred deťmi však voľme slová opatrne. Mali by sme sa snažiť, aby si naše dieťa vytvorilo so starými rodičmi láskavý vzťah. Puto medzi starými rodičmi a ich vnúčatami je jedinečné a naše dieťa sa vďaka nemu naučí vychádzať so starými ľuďmi a rešpektovať ich. 

2. Spoločné dobrodružstvá

Vytvárajte si so svojou rodinou spomienky, ktoré budú žiť večne. Nemusí ísť pri tom o žiadne extrémne či nákladné výlety. Len si spomeňte, na čo si najviac zo svojho detstva pamätáte vy. Deťom úplne stačí, ak pri tom bude celá rodina a budete si spoločný čas užívať naozaj naplno. Verte nám, vtedy sa aj z obyčajnej prechádzky v lese stane pre dieťa nezabudnuteľný zážitok.

3. Minimálne jedno spoločné jedlo denne

Pravidelné stolovanie celej rodiny je naliehavá téma, nad ktorou zdvíhajú varovný prst všetci odborníci na zdravú výživu. Prečo je také dôležité jesť aspoň raz denne spolu ako rodina? Svoje dieťa tým učíte správnym stravovacím návykom – jesť jedlo za stolom (nie pred televíziou), pomaly (nie narýchlo po stojačky) a v neposlednom rade ho tým naučíte, že jedlo je spoločenský rituál, ktorý si treba užiť a vychutnať. Okrem toho, najmä pre oteckov platí, že spoločná večera či raňajky sú často jediná šanca, kedy sa môže s dieťaťom porozprávať aj napriek náročnému pracovnému týždňu.

4. Rodinné tradície

Vytvorte si ako rodina svoje vlastné tradície a udržujte si ich – nedeľná prechádzka po obede, čítanie na dobrú noc či narodeninové raňajky do postele – akýkoľvek nenútený a pozitívny zvyk, ktorý si dieťa v mladšom veku osvojí, si so sebou bude niesť po celý život.

5. Pravidlá

Detskí psychológovia jednohlasne tvrdia: „Deti milujú pravidlá.“ Ak deťom stanovíte jasné pravidlá správania sa a budete vyvodzovať dôsledky z ich nedodržiavania, deti si pravidlá osvoja. Dôležité je však určiť pravidlá zrozumiteľne, jednoducho a tak, aby ich dieťa pochopilo.

6. Žiadna bitka

V šťastných rodinách sa deti naozaj nebijú. Reagovať na neposlušné dieťa agresívne je kontraproduktívne. Dieťa si z bitky odnesie strach z rodiča a nenaučí sa správne ventilovať svoj hnev. Oveľa účinnejšími sú tresty a namiesto kriku skúste použiť odmeraný tón. Pozor! Trest vyberajte dômyselne. Aby naozaj fungoval, je potrebné vyplniť ho. Ak sa dieťaťu vyhrážame: „Keď neprestaneš, vezmem ti všetky hračky,“ a dookola to opakujeme, pri čom to napokon aj tak nespravíme, strácame u dieťaťa vážnosť a časom bude naše vyhrážanie úplne ignorovať.

7. Otvorená komunikácia

Od útleho veku by sme naše dieťa mali povzbudzovať k tomu, aby hovorilo otvorene o svojich pocitoch. Naučiť ho, že sa nám môže bez strachu so všetkým zdôveriť. To sa ľahko hovorí, no ťažšie koná. Dôležité je s dieťaťom komunikovať aktívne. Skúste sa napríklad namiesto tradičnej vety „Ako bolo v škole?“ spýtať „Čo si sa dnes nové naučil/naučila? Čo zaujímavé si dnes zažil/zažila? Čo majú nové spolužiaci?“ Naučte ho rozvíjať svoje myšlienky a vety tým, že sa ho budete pýtať do hĺbky a budete sa skutočne zaujímať o to, čo si vaše dieťa myslí.

8. Pomáhajú ostatným

Nie nadarmo sa hovorí: „Ak chcete deti naučiť slušne sa správať, začnite sami od seba. Oni sa pridajú.“ Dieťa opakuje vaše návyky. Ak chcete zo svojho dieťaťa vychovať empatickú, láskavú ľudskú bytosť, ktorá nemyslí len na seba a svoje potreby, naučte ho dávať. Ukážte mu, ako sa deliť s ostatnými, pomáhať slabším a robiť to nezištne a s láskou.

9. Trávte čas so svojím dieťaťom osamote.

Čoraz viac odborníkov upriamuje pozornosť na čas, ktorý trávite so svojím dieťaťom osamote. Vezmite svoje dieťa na „rande“. Platí to pre oboch rodičov. Pekne sa oblečte a naplánujte si svoj deň – choďte trebárs do kina, do parku či do cukrárne. V dnešnej situácii radšej len tak na vychádzku do prírody. Urobte z toho tradíciu, ktorá prehĺbi vzťah s vaším dieťaťom. Ak máte viac detí, stanovte si čas, keď strávite s každým z nich čas samostatne. Ak staršie dieťa zle znáša príchod mladšieho súrodenca do rodiny, takto mu pomôžete prekonať pocit, že si ho nikto nevšíma a je druhoradé.

10. Žiadne búrlivé hádky pred deťmi

Zrejme sa občas nevyhnete výmene názorov pre deťmi. Rozhodne by ste sa však pred deťmi nemali nechať vytočiť, vybuchnúť či dokonca používať voči partnerovi hrubé slová. Hádka rodičov vzbudzuje v deťoch strach a ďalšie negatívne emócie. Navyše, výbušným správaním učíte dieťa reagovať nevhodne a agresívne, čo sa vám vráti pri najbližšom konflikte s dieťaťom.

11. Nikto nie je dokonalý

Snažiť sa do rodiny vniesť nové pozitívne zmeny je skvelý spôsob, ako prehĺbiť vzájomné vzťahy, netlačme to však do krajnosti a nesnažme sa o dokonalosť. Zabudnime na predstavu ideálnej, bezchybnej rodiny, ktorej obraz nosíme v hlave. Pozitívne návyky majú vniesť do rodiny pokoj a pohodu, nie stres a nátlak. Postupujte krok po kroku a buďte zhovievaví k počiatočným neúspechom.

Fotogaléria

gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia