Predvianočné upratovanie na poslednú chvíľu

Predvianočné upratovanie na poslednú
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-12-20 13:01:27 |

Vianoce nie sú o poriadku, ale o rodinnej pohode, no každý sa snaží mať domácnosť ako-tak pripravenú. Ak už nestíhate veľké upratovanie, skúste to takto.

V prvom rade je dôležité nenechať celé upratovanie na svojich pleciach, ale zapojiť celú rodinu. Do Vianoc zostávajú tri celé dni, počas ktorých majú deti voľno, tak si určite nájdu na pomoc čas. Ideálne je spísať si, čo potrebujete upratať a neskáčte z jednej činnosti k inej, pracujte systematicky! Ako prvé upracte menej využívané miestnosti, kuchyňu je vhodné nechať si na koniec, lebo v nej sa najčastejšie pohybujete.

Nevysávajte pred utieraním prachu

Niekto razí teóriu, že najprv treba povysávať, lebo vysávač víri prach, no v skutočnosti je to zbytočné. Najprv poutierajte prach a až potom vysávajte. Pri upratovaní je dobré držať sa overenej teórie – zhora dolu! Takže najprv utrieme prach na lampe, až potom na nábytku a podobne.


 

Upracte bez chémie: Títo pomocníci z kuchyne sú top


Vaňu a obkladačky neleštite hneď po nanesení čistiaceho prostriedku

Nastriekajte, posypte alebo natrite čo potrebujete a choďte si oddýchnuť alebo robte niečo iné. Látky, ktoré majú zbaviť umývadlo či vaňu vodného kameňa, usadenín a podobne potrebujú čas na to, aby začali pôsobiť. Keď im doprajete čas, ich odstránenie bude rýchlejšie a jednoduchšie.

Vyzúvajte sa predo dvermi

Zlozvyk vyzúvať sa až za dverami príbytku je zakorenený v mnohých domácnostiach. V topánkach sa každý „motá“ a tak časť špiny, ktorá z nich opadá, sa rozkope kade tade, ďalšia časť skončí na ponožkách, v ktorých potom beháme po celom príbytku a podobne. Ideálne je vyzúvať sa pred vstupnými dverami, kde by nemali chýbať rohožky. Ak si na to neviete zvyknúť, dajte pred dvere hrubšiu rohožku a hneď za dvere tenšiu. Takto sa aspoň väčšina špiny z topánok zachytí na nich. 

Nezabúdajte čistiť vysávač, handry či mop

Na to, aby nám domáci pomocníci mohli dobre slúžiť, musia byť tiež čistí. Kontrolujte pravidelne ako vyzerá váš vysávač – či už vrecko na prach alebo trubica. Ak na vysávač napájate odsávačku, keď má drobček „soplíky“, mali by ste trubicu vždy vyčistiť dezinfekčným prostriedkom. Ak máte vo vysávači látkové vrecko na prach, to je potrebné častejšie prať. Čistý by mal byť aj mop a handry, v opačnom prípade vám prácu skôr pridajú ako ušetria.

Riady odmočte

Ak nemáte doma umývačku riadu a neumývate taniere, hrnce či príbory hneď po použití, trochu ich namočte a následné umývanie bude pre vás malina. Ak umývačku používate, žiadne oplachovanie pred jej spustením netreba. Samozrejme, zvyšky jedla treba zoškrabať. Ak by však mali riady zostať v umývačke dlhší čas, použite oplachovací cyklus.

Prečítajte si tiež:

Upratovanie môže byť účinné aj bez chémie: Presvedčte sa o tom

Maminy, sódu bikarbónu môžete použiť aj takto

 

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia