Neporiadok na poriadok! Ako deťom uľahčiť upratovanie

Neporiadok na poriadok! Ako
Zdroj: Hübsch
2019-12-04 14:00:42 |

Detská izba ako po výbuchu? Áno, poznáme to všetci.

 Keďže upratovanie asi nepatrí medzi obľúbené činností našich detí, uľahčime im ho pomocou šikovných úložných riešení, vďaka ktorým budú mať svoje veci na poriadku rýchlo a „bezbolestne“.

Učiť deti upratať si po sebe hračky by sme mali už od útleho veku. Uložiť bábiku, zaparkovať vláčik či autíčko, knižky odložiť na policu alebo do knižnice, pozbierať lego na koberci... Tieto činnosti zvládnu aj úplní najmenšie deti. Urobte im z upratovania hru a bude ich to baviť. Minimálne kým sú malé.

Vekom sa však motivácia upratať si po sebe znižuje. Vhodné sú preto rôzne rafinované úložné priestory a rýchle praktické riešenia, kam deti môžu odložiť svoje veci a nezaberie im to priveľa času ani energie. Platí, že upratovanie prebehne hladšie, ak deti presne vedia, kam majú čo odložiť. Šikovné sú rôzne škatule, boxy či vaky na hračky. Môžete ich označiť nápismi alebo obrázkami, aby deti hneď vedeli, čo patrí dnu.

Dávajte si pozor na to, aby ste dieťa nedemotivovali tým, že mu po uprataní ukážete nedostatky, ktorých sa dopustilo. Zahryznite si do jazyka a radšej ho pochváľte. Skrytá kritika môže u dieťaťa vyvolať totiž pocit neschopnosti a nabudúce sa jeho snaha o upratanie svojich vecí a hračiek rapídne zníži.

Z upratovania hračiek sa aj vďaka veselým boxom, priehľadným škatuliam, ľahkým vakom či organizérom na hračky môže stať príjemný rituál, z ktorého si dieťa vytvorí rovnaký zvyk, ako napríklad z čistenia zubov alebo čítania rozprávky pred spaním.

Boxy

Najjednoduchším riešením na poriadok v detskej izbe sú praktické boxy na hračky, ktoré sú navyše aj peknou dekoráciou. Vybrať si môžete z rôznych materiálových aj farebných vyhotovení presne taký box, ktorý sa bude hodiť k zariadeniu detskej izby.

Vreckáre

Skvelým pomocníkom, ktorý naučí deti upratať si hračky, sú organizéry a vreckáre. Zaveste ich na posteľ a všetky obľúbené poklady budú mať deti vždy po zobudení hneď a zaraz po ruke.

Škatule

Novým domčekom pre hračky sa môžu stať kartónové či rôzne iné škatule, ktoré si s dieťaťom spoločne vyzdobíte samolepiacimi tapetami, farebným papierom alebo ich oblepíte nálepkami či namaľujete podľa vlastnej fantázie.

Na kolieskach

Obľubu si u detí získali aj plastové a drevené boxy na kolieskach, vďaka ktorým si dieťa môže kontajner s hračkami premiestniť samo a jednoducho v rámci detskej izby či celého bytu.

Kufríky

Na uloženie drobností zadovážte dieťaťu detský kufrík. Oceníte ho aj pri cestovaní, pretože váš drobec bude mať svoje hračky na výlete či dovolenke pekne na jednom mieste.

 


Autor: © Zoznam/pohodo.sk

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia