Jesenné plodiny, ktoré vás zahrejú a pomôžu schudnúť

Jesenné plodiny, ktoré vás
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-19 17:30:38 |

S príchodom chladnejších jesenných dní si náš organizmus pýta niečo na zahriatie. Do jedálneho lístka preto zapájame čoraz viac teplých polievok a počas dňa popíjame teplý čaj.

Jeseň prináša okrem farebných listov aj pestrú plejádu potravín, s ktoré nám  pomôžu pri chudnutí. V kuchyni vám preto určite nesmie chýbať hlúbová zelenina, ako je kapusta, kel, kaleráb,  karfiol či brokolica.

„Hlúbová zelenina je na chudnutie ideálna. Obsahuje veľké množstvo vody a má nízku kalorickú hodnotu, a preto je ideálne zaradiť si tieto plodiny do jedálnička, ak sa snažíme schudnúť,“ vysvetľuje výživová špecialistka Martina Dvořáková z KetoDiet. Tento typ zeleniny je plný vitamínu C, takže zároveň posilníte aj imunitu. Z hlúbovej zeleniny si ľahko a rýchlo pripravíte polievky, ktoré vás zasýtia a zohrejú. Karfiol a brokolicu môžete variť, restovať či zapekať s mäsom alebo zemiakmi.

Kráľovná jesene

Tekvica. Táto oranžová kráska je symbolom jesene, má veľa druhov a rovnako pestré je aj jej využitie. Nemusíte ju len vyrezávať s deťmi, aj v kuchyni má široké uplatnenie.Tekvica je vhodná na chudnutie hlavne preto, že obsahuje až 90 % vody, vlákninu, minerály a betakarotén. Semienka sú zas zdrojom zinku a vitamínov. Príprava tekvice nie je náročná. Okrem slaných jedál je možné ju použiť aj v sladkých, avšak s tými veľmi opatrne v diétnom režime,“ hovorí špecialistka. Okrem tradičnej, obľúbenej tekvicovej polievky si môžete pripraviť rizoto či pochutnávať si na semienkach. Jadierka jednoducho opražte nasucho alebo v malom množstve oleja, dochuťte soľou alebo korením. Hodia sa nielen ako posýpka na polievku, ale aj do rôznych šalátov, či len na také drobné „zobkanie“ počas dňa. Z tekvice si tiež môžete pripraviť chutné a zdravé hranolky alebo výbornú kašu ako náhradu za zemiakovú.

Ak sa chcete zahriať, pridajte si do jedla trochu chilli, korenia, škorice alebo zázvoru. Všetky tieto potraviny zahrievajú organizmus, podporujú tvorbu tráviacich štiav a slín, čím uľahčujú trávenie, zmierňujú pálenie záhy a nadúvanie,“ vysvetľuje Dvořáková a dodáva, že v kombinácii s redukčným jedálničkom a pohybom pomáhajú pri spaľovaní tukov. Aj pri konzumácii týchto potravín však platí, že všetko s mierou. Pri ich nadmernom jedení sa môže rýchlo dostaviť nevoľnosť alebo hnačka.

TIP: Ak chcete zmenšiť tukové zásoby, je dobré vypiť zázvorovú šťavu pred pohybovou aktivitou.

Pohyb je základ

Účinný spôsob, ako zahriať telo a spáliť tuky je pohyb.  Vyberte si niektoré z kardio aktivít a skombinujte s ľahkým silovým cvičením. Behajte, zahrajte si tenis a squash, sadnite na bicykel či sa prejdite svižným tempom po jesennej prírode. Dôležité je vykonávať akúkoľvek športovú aktivitu s radosťou pravidelne aspoň dvakrát týždenne po dobu 45 minút. Vždy, keď sa dá, zoberte von aj deti, aby si od malička zvykali na to, že pohyb je pravidelnou súčasťou života. 

A na záver: Recept na fantastickú zelerovú polievku so zázvorom

Prajeme dobrú chuť a veľa síl do jesenného športovania!

Prečítajte si tiež:

Päť jednoduchých trikov a kilá pôjdu dolu

Maminy, nezabúdajte v kuchyni na kurkumu

Fotogaléria


Foto: KetoDiet
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia