Smart hodinky: Pre dieťa môžu byť nebezpečné!

Smart hodinky: Pre dieťa
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2017-11-02 07:30:00 |

Odborníci upozorňujú rodičov, aby sa nespoliehali na dnes veľmi populárne smarthodinky. Zistili, že hackeri môžu ich prostredníctvom monitorovať deti a komunikovať s nimi.

Je viac ako isté, že nejedno dieťa si nájde pod vianočným stromčekom smarthodinky. Sú coolové, dobre vyzerajú, ale najmä, ratolesť by mala byť vďaka nim bezpečnejšia, aj keď nie je pod dohľadom rodičov. Experti z Nórskej konzultačnej rady pre spotrebiteľov (NCC) a bezpečnostnej firmy Mnemonic však zistili, že môžu mať vážne nedostatky, ktoré ohrozujú súkromie a bezpečnosť detí.
 
Odborníci z Mnemonicu testovali štyri rôzne typy smarthodiniek (Gator 2, Tick Talk, Xplora a Tinitell) a v troch z nich zistili "vážne bezpečnostné nedostatky" vrátane zraniteľných miest, ktoré by dovolili hackerovi zaútočiť na zariadenie. Pri neoprávnenom prístupe k inteligentným hodinkám sa môžu hackeri dostať k citlivým osobným údajom a informáciám.
 
Testované hodinky obsahujú množstvo funkcií, ale najvýznamnejšími sú sledovanie polohy prostredníctvom GPS, zabudovaný mikrofón pre komunikáciu a kamera. Zatiaľ čo tieto funkcie boli navrhnuté tak, aby umožnili rodičom udržiavať kontakt s ich deťmi, hackeri ich môžu zneužiť na hanebné účely. Podľa expertov zo spoločnosti Mnemonic hacker môže "prevziať kontrolu nad hodinkami a sledovať, odpočúvať, ako aj komunikovať s dieťaťom". Ide o proces, ku ktorému je potrebných len niekoľko jednoduchých krokov.
 
 
Odborníci určili päť hlavných zraniteľných miest - bezpečnostné chyby umožňujúce neoprávnený prístup k zariadeniu, schopnosť vykonávať vzdialený audit, schopnosť spoofovať, alebo skryť umiestnenie zariadenia - rodič si podľa údajov bude myslieť, že dieťa neopustilo určitú oblasť, aj keď v skutočnosti je už niekde inde. Okrem toho v niektorých smarthodinkách sú údaje takmer úplne nezabezpečené. Dvoje z testovaných hodiniek umožňujú útočníkovi prístup k aplikáciám zariadení a dokonca by mohol komunikovať priamo s dieťaťom tak, že by si to rodič vôbec nevšimol.
 
Nie je to po prvý krát, keď sa vynárajú pochybnosti o detskej elektronike. Stačí spomenúť napríklad detské monitory. Odborníci odporúčajú byť pri kúpe inteligentných hodiniek obozretní a najmä, nespoliehať sa na ne ako na dokonalý bezpečnostný nástroj, vďaka ktorému budú mať rodičia dieťa pod kontrolou.
 
Prečítajte si tiež:

Fotogaléria


Foto: pixabay.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia