Test, vďaka ktorému zistíte, aká je vaša pamäť

Test, vďaka ktorému zistíte,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-11-23 15:30:47 |

Množstvo starostí a povinností nám občas prerastú cez hlavu. Výsledok je často taký, že zabúdame. Nielen na maličkosti, ale aj na dôležité veci. Ako je na tom vaša pamäť?

Urobte si jednoduchý test, ktorý odhalí, ako ostrá vaša pamäť je. Test navrhol majster na cvičenie pamäti Chester Santos. Domnieva sa, že najväčšou prekážkou, ktorá negatívne ovplyvňuje našu pamäť, sú chytré telefóny. Santos tvrdí, že pamäť každého sa môže zlepšiť, len je potrebné použiť správne stratégie a nezabúdať na jej pravidelné trénovanie. Jeho rada znie, zahrnúť vizualizáciu a pridať do pamäte vôňu.

Máte problémy so zapamätaním si telefónnych čísiel vašich blízkych? Potrebujete mať každú udalosť či činnosť, ktorú plánujete, zaznačenú v kalendári? Podľa odborníka sú na vine smartfóny. „Našu pamäť stále častejšie vystavujeme elektronickým zariadeniam a hoci to môže byť výhodné, musíme sa mať na pozore pred ich škodlivými účinkami," varuje Santos. „V súčasnosti pravdepodobne používame našu schopnosť pamätať si menej kedykoľvek inokedy v histórii," dodáva.
Tak, ako každý iný sval v našom tele, aj mozog potrebuje cvičenie, inak sa stáva lenivejším.

Vďaka tomuto jednoduchému testu vytvorenému Santosom môžete sami posúdiť, ako na tom vaša pamäť v skutočnosti je. Môžete ho dať aj svojim deťom a porovnajte si dosiahnuté skóre. Prečítajte si maximálne dvakrát tento zoznam 14 slov a snažte sa zapamätať si z nich čo najviac.

Slová, ktoré ste si zapamätali, napíšte na čistý papier. Porovnajte si ich s uvedeným zoznamom a spočítajte, koľko slov ste si zapamätali správne. Výkonnosť vašej pamäte ohodnoťte na základe tejto tabuľky:

1-5 slov: Vaša pamäť je podpriemerná. Treba začať na jej zlepšení ihneď pracovať. Lúštite krížovky, veľa čítajte, zámerne si všímajte okolie, snažte sa naučiť sa každý deň aspoň 3 vety z nejakého textu naspamäť, zapájajte vizualizáciu a vône.

6-8 slov: Vaša pamäť je priemerná. S takouto pamäťou sa dá pohodlne žiť, ale je tu priestor na zlepšenie.

9-12 slov: Google aplikácie ešte vašu pamäť neovplyvnili, máte ju stále mimoriadne ostrú. Len tak ďalej. Nedajte priestor elektronike, aby vám ju začala nenápadne oslabovať.

13-14 slov: Vaša pamäť je superstar! Túto svoju výhodu použite k prospechu v obchodných rokovaniach a v spoločenskom živote, máte šancu dosiahnuť veľké úspechy!

„Všetci máme absolútne úžasnú schopnosť pamätať si, ak použijeme správny prístup," tvrdí Santos. Dôležité je využiť spomínanú silu vizuálnej pamäti tým, že sa snažíme zobraziť si to, na čo sa snažíme spomenúť. „To, čo vidíme, si ľahšie zapamätáme,“ vysvetľuje. Ľudia si často zapamätajú tváre, ale menej často mená. „Je jednoduchšie zapamätať si, čo mal niekto oblečené, než jeho meno,“ konštatuje odborník. Pri snahe zapamätať si niečo je potrebné zapájať čo najviac zmyslov, vrátane toho, čo môžete počuť a cítiť. Ak chcete zvýšiť svoje skóre v teste, skúste si ku každému slovu predstaviť obraz a vôňu.

Požiadajte niekoho, aby vytvoril zoznam 14 náhodných slov a skúste využiť spomenuté techniky. Zistite, či si ich zapamätáte viac ako to bolo v prípade Santosovho testu.

Prečítajte si tiež:

Toto sú 3 hlavné prísady šťastia tvrdia vedci

Tréning detského mozgu: Návod, ako na to a čoho sa vyvarovať

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia