Crocsy: Ako môžu uškodiť nôžke vášho dieťaťa

Crocsy: Ako môžu uškodiť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-06-18 07:30:00 |

Crocsy pre deti – áno či nie? I keď sú gumené topánky pohodlné a deti si ich obúvajú radšej ako šnurovacie tenisky či plátenky, ortopédi z nich až takí nadšení nie sú.

Po tom, ako sa tieto farebné gumenné topánky v roku 2002 objavili na trhu, nosia ich veľkí aj malí. Najmä teraz, keď je vonku príjemné počasie, siahame po nich mnohí. Sú pohodlné a populárne u všetkých vekových kategórií. Ľahko sa obúvajú, čistia, môžete v nich vliezť do vody a sú aj cenovo dostupné. Tak sa zdá, že negatíva ani nenájdeme. Snáď okrem toho, že podľa niektorých módnych kritikov ide o tú najmenej sexi obuv, aká existuje. To je však deťom asi dosť jedno. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, či je nosenie crocsov pre vaše a detské nohy zdravé?

Nuž, ortopédi veľkými fanúšikmi tejto pohodlnej a dostupnej obuvi nie sú. „Crocsy nie sú vhodné na celodenné nosenie,“ upozorňuje americká ortopedička  Megan Leahy z Chicaga. „Ponúkajú krásnu podporu klenby, no nedostatočne zabezpečujú pätu,“ vysvetlila. Keď je päta nestabilná, prsty majú podľa nej tendenciu silnejšie sa opierať o topánku, aby sme udržali rovnováhu, čo môže spôsobiť zápal šliach, deformácie prstov, problémy s nechtami, ako aj pľuzgiere či kurie oká. Podobné problémy sú spojené aj s nosením „žabiek“ či iných topánok, ktoré nezabezpečujú pätu. Leahy upozorňuje, že crocsy nedávajú veľkú stabilitu, preto nielen deti, ale aj dospelí v nich častejšie zakopnú a spadnú. V škôlkach ich preto učiteľky nerady vidia na detských nohách.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Crocs Shoes (@crocs),

Asociácia ortopédov síce túto obuv oficiálne uznala, ich celodenné nosenie odborníci však neschvaľujú. Odporúčajú ich nosiť ľuďom, ktorí majú vysokú klenbu chodidla na nohe alebo trpia opuchmi nôh alebo členkov. Bežne by sme ich nemali mať na nohách osem až desať hodín denne, deti už vôbec nie. Ide skôr o obuv na krátkodobé nosenie vhodnú k vode, na pláž či k bazénu. Na dlhé prechádzky či na športovanie sa deťom nehodia vôbec.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, Instagram
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia