Čo to znamená, keď vaše dieťa chodí po špičkách?

Čo to znamená, keď
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-03-05 00:30:00 |

Chôdza po špičkách je pre deti vo veku medzi 12 až 15 mesiacmi normálna, lebo skúšajú rôzne polohy chodidiel. Vo všeobecnosti sa netreba znepokojovať do dvoch rokov veku.

Okrem objavovania spôsobov pohybu sa môže z chodenie po špičkách stať zvyk, ktorého sa deti nevedia zbaviť. Zvyčajne sa to zmení najneskôr vo veku 5 rokov, píše portál brightside.me. I keď naozaj nemusí ísť o žiadny zdravotný problém a je to iba o zvyku, ak dieťatko po druhých narodeninách neprejde na chodidlá, mali by ste navštíviť odborníka. Ten nohy skontroluje, aby zistil, či majú dostatočne pevné svaly, skontroluje stuhnutosť v Achillovej šľache a koordináciu. Čo môže byť príčinou?

Svalová dystrofia

Je to genetický stav, ktorý možno diagnostikovať kontrolou svalov a nôh dieťaťa. V tomto prípade sú ich svaly zvyčajne slabé a atrofované. Ak dieťa chodilo normálne a potom zrazu začalo chodiť po špičkách, môže byť príčinou svalová dystrofia, genetické ochorenie, pri ktorom postupne oslabujú svaly. .

Abnormalita miechy

Stlačená miecha je porucha neurologického charakteru. Môže spôsobiť obmedzenie pohybu. Stáva sa to napríklad vtedy, keď je miecha spojená s tkanivom okolo chrbtice. Výsledkom je, že pri raste chrbtice sa miecha natiahne a poškodia sa nervy. Stlačená miecha môže mať za následok práve aj chodenie po špičkách, lebo chodenie normálne po chodidlách je pre dieťa bolestivé a častokrát to ani nie je možné.   

Detská mozgová obrna

Chôdza po špičkách môže byť spôsobená detskou mozgovou obrnou, ktorá vedie k koordinačným problémom. V tomto prípade si môžete tiež všimnúť, že je ovplyvnený svalový tonus, dieťa má problémy s udržaním správnej polohy tela a má nestabilnú chôdzu po prstoch na nohách. Svaly sa  môžu javiť tiež veľmi stuhnuté.

Zvyk

Najbežnejším dôvodom chodenia po špičkách je našťastie iba zvyk. Stáva sa to, aj keď je dieťa úplne zdravé, ale z nejakého dôvodu jednoducho odmieta chodiť normálne a uprednostňuje chôdzu po špičkách. S týmto stavom s stretávajú rodičia 5 až 12% zdravých detí.

Prečítajte si tiež:

10 varovných signálov pre rodičov: Toto si na dieťati všímajte

Ploché nohy u detí: Kedy to treba riešiť s odborníkom?

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia