Veľká noc vo svete: Čo robia deti?

Veľká noc vo svete:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-24 00:30:10 |

Veľkonočné sviatky u nás sú spojené s maľovanými vajíčkami, šibaním a polievaním. Zvyky a tradície sa mierne líšia od regióna k regiónu. Čo však robia na Veľkú noc deti v iných krajinách?

Veľká noc, ktorá sa spája s príchodom jari, je najväčším kresťanským sviatkom, no je tiež sviatkom oslavy života. Preto sa práve vo veľkonočných sviatkoch spájajú mnohé pohanské a kresťanské tradície. U nás chlapci šibú dievčatá a vyslúžia si za to maľované vajíčka, nejakú tú sladkosť a pár drobných.

Naše zvyky sú najbližšie k tým, ktoré zľudoveli aj v Českej republike. Chlapci šibú dievčatá a rozdávajú sa maľované vajíčka. Jednou z tradícií dodržiavaných v mnohých českých domácnostiach je na Zelený štvrtok raňajkovať chlieb s medom.  

V Maďarsku by vám zase dosť dlho trvalo nájsť domácnosť, v ktorej by počas veľkonočných sviatkov nemali na stole pochúťku z medvedieho cesnaku, ktorý nazbierali práve deti.


TVORÍME NA VEĽKÚ NOC: Ponožkový zajačik


V Rakúsku je symbolom veľkonočných sviatkov zajačik, ktorý v noci z nedele na Veľkonočný pondelok schováva v dome aj v záhrade kraslice s čokoládovými vajíčkami. Podobné zvyky majú aj v Anglicku, Francúzsku, USA či v Austrálii. Rakúske deti dostávajú aj na Veľkú noc darčeky podobne ako na Vianoce a od krstných nemôžu chýbať praclíky. No a samozrejmosťou je veľkonočný stromček ozdobený namiesto vianočných gúľ kraslicami.

Vo viacerých krajinách, napríklad v spomínanom Anglicku alebo Amerike deti chodia od domu k domu, koledujú a dostávajú vajíčka.  


Veľkonočné veršíky k pondelkovej šibačke


Vo Francúzsku sa hľadanie schovaných vajíčok, sladkostí či figúrok spája s milým príbehom - na Zelený štvrtok zmĺknu všetky  zvony, lebo odlietajú na požehnanie do Ríma, aby sa vrátili naspäť so sladkosťami a vajíčkami pre dobré deti. No a keď sa vracajú, tak všetky tie dobroty popadajú dole a deti ich musia hľadať.

Nemecké deti zase na Veľkonočný pondelok nachádzajú farebné vajíčka od veľkonočného zajačika v slamených hniezdach, ktoré si samy dopredu vyrobili.

Vo Švédsku by ste dnes snáď nenašli dieťa bez brezovej metličky ozdobenej na konci vetvičiek farebnými pierkami. Veria totiž, že ich ochráni pred čarodejnicami, ktoré majú práve na Zelený štvrtok najväčšiu moc.


Veľkonočné figúrky: Ktoré radšej vyhodiť?


Zvyky v niektorých krajinách sú pre naše končiny takmer bláznivé. Napríklad dánske deti asi dva týždne pred veľkou nocou píšu lístočky s provokatívnymi veršami a prekáračkami, do ktorých namiesto podpisu urobia počet bodiek zhodný s počtom písmeniek v ich mene. K lístočku však vždy musia priložiť aj snežienku. No nie je to milé? U fínskych detí sa spája Veľká noc s obdobím veľkých karnevalov. Mexické deti zase chodia po zotmení po uliciach s papierovými škatuľami plnými sladkostí, tzv. pinatami, ktoré vešajú, kopú do nich, búchajú alebo dokonca ich pália, až kým sa maškrty nevysypú.

Prajeme Vám krásne, veselé a jarné veľkonočné sviatky!

Krásnu, peknú Veľkú noc,
dobrý korbáč na pomoc,
vedro vody každej dievke,
nech výskajú malé, veľké.
Pekných kraslíc plný dom
a radosti, šťastia v ňom.

Už sa blížia sviatky jari,
už sa tešia veľkí, malí.
Dievky zas len báť sa budú,
svoje šaty sušiť budú.
Takáto je Veľká noc,
tá má svoju čarovnú moc.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia