Deti, ktoré nepozerajú televízor

Deti, ktoré nepozerajú televízor
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-03-23 00:30:52 |

Detí, ktoré nepozerajú televízor, pribúda. Nemať v domácnosti obrazovku sa stáva najnovšie symbolom ctižiadostivých rodičov.

Päťročnú Angličanku Shantiu Henly možno označiť za perfektné dieťa. Hovorí anglicky, španielsky a welshsky, dokáže rozprávať príbehy, je veľmi pozorná a dobre spí. „Po škôlke zvyčajne ideme rovno do parku, šplhá sa na stromy, kŕmi vtáčiky alebo jazdí na bicykli,“ hovorí jej hrdá mama Janina.

A keď si chce Shantia oddýchnuť? „Počúva audioknihy s detskými príbehmi o zvieratkách od Beatrix Potterovej, ktoré požičiavame z knižnice,“ dopĺňa.  Ak by ste čakali, že Shantiina inteligencia a vedomosti súvisia s tým, že navštevuje rôzne krúžky či doučovanie, mýlili by ste sa. Jej mama verí, že to je do veľkej miery spôsobené neprítomnosťou televízie v domácnosti.

„Cítila som, že keď nebudeme mať doma televízor, budem pre dieťa viac prítomná ja ako matka. Tiež som investovala veľa času štúdiu výskumu dieťaťa a viem, že malé deti sa ľahko stanú závislými od obrazoviek,“ konštatuje.

Janine nie je zďaleka jedinou mamou, ktorá sa snaží poskytnúť ratolesti „pútavejšie detstvo“. Nevlastniť televíziu sa dnes začína stávať statusom ctižiadostivých rodičov, ktorí sa rozhodli investovať do budúcnosti svojich detí. Tak, ako sa snažia od obrazoviek chrániť svoje deti, aj oni sa im vyhýbajú do maximálnej možnej miery.

Čo robia deti namiesto toho, aby bolo prilepené k obrazovke? Behajú po vonku, čítajú si alebo si robia domáce úlohy. Keďže pri tom nemyslia na program, ktorý práve beží v telke alebo netvoria v hlave stratégiu, ako ďalej postúpiť v nejakej elektronickej hre, na úlohy sa lepšie sústredia.

Samozrejme, život dieťaťa bez televízora, mobilu či tabletu kladie na rodičov väčšie nároky. „Musím komunikovať a spolupracovať s dcérou po celú dobu, nikdy sa nemôžem spoľahnúť na to, že sa zabaví pri rozprávke v televízii alebo pri nejakej hre na tablete. Aj preto sme omnoho častejšie vonku, kde sa všelijako hrá,“ opisuje. Vďaka tomu, že väčšinu času trávi Shantia vonku, má lepšiu imunitu a choroby takmer nepozná.


TIP: Odborníčka na výchovu vo videu radí, čo s deťmi, keď je vonku škaredo.


Nie všetci s Janiným rozhodnutím vychovávať dcéru bez elektroniky však súhlasia. „Mojim rodičom sa napríklad nepáči, že sa nemôže zapájať do rozhovorov kamarátov o televíznych hrdinoch. Už viackrát mi navrhli, že jej televízor kúpia, no ja to nechcem,“ opisuje. Tvrdí, že zatiaľ nevníma ako problém to, že spolužiaci jej dcéry zo škôlky sa rozprávajú o filme Ľadové kráľovstvo, zatiaľ čo ona jej príbeh prečíta z knihy.

Janina nevlastní smartfón ani tablet, iba notebook, ktorý používa, keď Shantia spí. V škôlke, ktorú Shantia navštevuje, sa k televíznemu vysielaniu dostane, no podľa mamy jej to nerobí dobre, lebo nie je na takéto stimulácie zvyknutá.  Keď idú deti do kina, Shantiu do škôlky nedáva. „Zabúdame, že ako dospelí sme schopní odfiltrovať veci, ale deti nemajú túto schopnosť, " zdôvodňuje svoje rozhodnutie.

Štatistiky ukazujú, že deti vo veku štyri a viac rokov trávia denne pri televíznej obrazovke v priemere tri hodiny a 40 minút.Počet hodín, ktoré deti trávia pri obrazovke, každým rokom stúpa. Prináša to so sebou stále nové a nové riziká – od obezity cez zlú koncentráciu, narušený kognitívny vývoj, horšie známky v škole, agresívne správanie a podobne,“ konštatuje psychológ Aric Sigman. To, že časté pozeranie televízie ničí štruktúru mozgu, vyplýva aj z viacerých výskumov. Japonskí experti z univerzity v Tohoku skúmali deti od 5 do 18 rokov a zistili, že čím viac času trávili pred obrazovkami televízorov, tým významnejšie zmeny sledovali u nich v oblasti mozgu zodpovednej za intelektuálny rozvoj.

Pozrite si VIDEO: Ako sa hrať s deťmi tak, aby to bavilo aj vás.

Detstvo bez sledovania televízie si vie predstaviť asi len máloktorý z našich potomkov, no tento trend sa dostal aj k nám. Možno i vo vašom okolí je rodina, ktorá sa rozhodla žiť bez toho, aby deti trávili voľný čas sledovaním televíznych programov. Napríklad dvojnásobná mama Janka z Bratislavy, ktorá má sedem a štvorročného syna, sa vydala touto cestou tiež.

"Keď sme si kúpili byt, dohodla som sa s manželom, že televízor v ňom jednoducho nebude. Keď sme si chceli pozrieť správy alebo iné informácie, vyhľadali sme si ich na internete. Bez televízora sme vydržali až do vlaňajšieho októbra. V septembri nastúpil starší syn Maťko do školy a nič iné ako to, že všetci spolužiaci televízor majú, som nepočúvala. I keď sme ustúpili, chlapci nemôžu sedieť pred obrazovkou kedy chcú. Limitujeme to a programy starostlivo vyberáme," opisuje, ako to u nich funguje.

Synom venuje maximum času a verí, že sa to na nich pozitívne odrazí. Už teraz obaja výborne plávajú, zaujímajú sa o zemepis, hrajú spolu šach a dokážu sa výborne sústrediť.


Túto chybu nerobte, tablet nie je cumeľ


Rafael pozerá YouTube 10 minút týždenne

Desaťročný Rafael Pena vyrastá úplne bez televízora. Na rozdiel od väčšiny detí jeho veku nemá potuchy, čo znamená X Factor, nikdy nevidel Simpsonovcov a keby o neho zakopol na ihrisku Simon Cowell, nebude tušiť, kto to je. Nie, jeho mama Veronika nenasleduje najnovší trend, len pokračuje v tom, ako ju vychovali ešte jej rodičia. I keď mali doma jeden televízor, jediné, čo si mohla aj so súrodencami pozrieť, boli správy. „Nikdy som nemala pocit, že by moje detstvo bolo o niečo ochudobnené. Spomínam si, ako som jedného dňa zaklopala u kamarátky, či sa nechce ísť von hrať, ale tá ma odbila, že pozerá televíziu. Nemohla som pochopiť, prečo jej to je milšie ako možnosť byť s kamarátmi vonku,“ hovorí.

Keď sa sama stala matkou, chcela, aby jej deti prežili naozajstné detstvo s hodinami lozenia po stromoch, jazdenia na bicykli a podobne. Jej syn má raz za týždeň dovolené pozerať 10 minút nejaký starší detský program na YouTube, no pripúšťa, že občas je problém dostať ho od programu preč.

Rafael miluje plávanie, loptové hry a natáča voľne žijúce živočíchy. Podobne žije aj jeho menší brat. Zatiaľ čo Rafael si dobrovoľne precvičuje hru na husliach, päťročný Kiyan sa dokáže aj vyše polhodiny prehrať s legom. Ďalšou výhodou života bez televízora je tvorivosť. „Oboch chlapcov učitelia chvália pre nápaditý talent, muzikálnosť a zmysel pre dobrodružstvo,“ hovorí pyšne Veronika. Milujú vymýšľanie príbehov a  čítanie kníh.


VIDEO: Ako včas odhaliť zabijakov detskej tvorivosti?


Otec nemal na deti pre televízny program čas

Štyridsaťdvaročná Natalie Lamb nevlastní televízor už 18 rokov. „Nechcela som, aby moje deti sledovali televíziu a museli si hľadať čas na to, kedy ísť von,“ hovorí. Jej nechuť k obrazovke súvisí s tým, že jej otec mal vždy väčší záujem o televízny program než o ňu a jej súrodencov. Uznáva však, že presadenie života bez televízora a elektroniky je v dnešnej digitálnej dobe veľmi ťažké.

Jej 11-ročná dcéra Natalie má mobil pre bezpečnosť, lebo sama cestuje autobusom do školy a tiež u kamarátok pozeráva YouTube. Doma však po televízore ona ani jej bratia netúžia. Priznáva, že občas s nimi bojuje, lebo sa cítia medzi spolužiakmi ako outsideri. To, že majú detstvo naplnené hrami, čítaním a rozprávaním, ovládajú cudzie jazyky, sú tvoriví a sčítaní, je však podľa nej väčší bonus než to, že by sa mohli s rovesníkmi rozprávať o Minecrafte alebo futbalových tímoch.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Tablety "neohlupujú" deti tak ako televízia

Elektroniku z detskej izby dajte preč, kradne spánok

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, Alistair Heap
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia