Zbavte sa chýb, ktoré robíte pri uspávaní

Zbavte sa chýb, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2021-03-13 11:30:00 |

Mamy sa cítia hrozne, keď nechajú dieťatko plakať v postieľke, no o nič lepšie nie sú na tom ani tie, ktoré „hýčkajú“ drobčekov pri uspávaní až priveľmi. Ako sa vyhnúť problémom?

Ignorovať detské kvílenie vychádzajúce z postieľky nie je dobré rovnako ako nie je dobrá ani snaha vyhovieť dieťaťu pri uspávaní za každú cenu. Aj v tomto prípade platí – zlatá stredná cesta je tým najlepším riešením. Osvojte si jemné, no predsa účinné techniky, vďaka ktorým uľahčíte život sebe aj dieťatku.

Uspávate dieťa pri kŕmení alebo hojdaní?

Toto je jeden z najbežnejších spôsobov uspávania dojčiat. Kŕmenie a hojdanie je totiž okrem prebaľovania a kúpania to, čo robíme v prvých týždňoch života dieťaťa najčastejšie. Vzhľadom k tomu, že novorodenci potrebujú jesť každé dve až tri hodiny a ich spánkové cykly sú chaotické, často zaspia pri dojčení alebo kŕmení z fľaše. „V prvých štyroch mesiacoch života je to v poriadku, lebo deti si ešte nedokážu tvoriť zlé návyky,“ hovorí rodičovská poradkyňa Ari Brown. Pripomína však, že okolo štvrtého mesiaca začínajú deti neurologicky zrieť a rozvíjajú sa u nich spánkové rutiny. V tomto okamihu sa zaspávanie pri kŕmení alebo hojdaní môže stať problémom. „Deti sa prirodzene budia dva a ž šesťkrát za noc, čo znamená, že budete musieť toľkokrát k dieťaťu vstať a kŕmiť ho alebo hojdať, aby zaspalo,“ upozorňuje spánková poradkyňa Jodi Mindell.

Ako tomu predísť alebo to zmeniť? Vytvorte spánkovú rutinu, ktorá pomôže dieťatku spájať so spánkom nové aktivity – kúpeľ, obliekanie pyžamy, čítanie príbehov, spievanie uspávanky, tlmené osvetlenie. V prípade, že sa to isté deje každú noc, dieťa začne chápať, že spánok príde čoskoro. Snažte sa bábätko položiť do postieľky ešte pred tým, než je príliš ospalé, aby si uvedomovalo, že zaspáva tam, a nie vo vašom náručí.

 

Zoberiete dieťa z postieľky vždy, keď zaplače?

Samozrejme, rodičia chcú takmer inštinktívne plačúce dieťatkom utešiť. V prvých šiestich mesiacoch života tak aj vždy urobte! Po tomto čase však skúste pred tým, než ho zoberiete na ruky alebo iným spôsobom utíšite, vydržať pár minút, či nezaspí predsa len bez vašej prítomnosti. Ak priskočíte vždy, keď zaplače, začne používať slzy k svojmu prospechu v každej situácii.

Ako tomu predísť alebo to zmeniť? Keď dieťatko v postieľke plače, skontrolujte, či nie je hladné, smädné, či nemá špinavú plienku, prípadne či nemá zvýšenú teplotu. Ak je všetko v poriadku a dá sa predpokladať, že plače len preto, lebo má zaspať samo v postieľke, vyskúšajte stratégiu navrhnutú psychologičkou Elizabeth Lombardon. Keď dieťa uložíte do postieľky a odídete z izby, ak plače, počkajte 5 minút, než k nemu opäť vojdete. Uistite ho, že ste blízko, pohladkajte a opäť odíďte. Takto sa k plačúcemu bábätku vracajte po piatich minútach, až kým nezaspí. Po dvoch - troch nociach vydržte 10 minút. Po ďalších dvoch – troch nociach to vyskúšajte s 15-minútovým intervalom. Dieťatko by v tomto čase už malo dokázať zaspávať bez veľkého plaču. „Plač je súčasťou toho, ako sa deti učia upokojiť a neznamená to, že ich zanedbávate alebo ľúbite menej,“ hovorí Lombardo.

Kŕmite dieťa niekoľkokrát noc čo noc?

Deti si ľahko zvyknú na nočný bufet, aj keď jesť vôbec nepotrebujú. V prvom polroku života je normálne, že bábätká jedia aj v noci. V prípade, že normálne prospievajú, neskôr nemá nočné kŕmenie význam. Je však veľmi pravdepodobné, že drobček na tejto dávke jedla bude trvať. Ak to nestopnete, môže to trvať dosť dlho. Okrem toho, že prerušovaný spánok je menej kvalitný pre dieťa aj pre vás, jedenie v noci vplýva na množstvo jedla dieťatka cez deň. „Stáva sa z toho začarovaný kruh. Dieťa dostane v noci toľko kalórií, že cez deň nemá veľkú chuť jesť, takže je hladné zase v noci,“ upozorňuje Mindell. Neraz sa nočné kŕmenie natiahne aj na dva roky, keď už dieťa dávno konzumuje rozmanitú pevnú stravu.

Ako tomu predísť alebo ako to zmeniť? Motivujte dieťa jesť častejšie a viac cez deň. Inou možnosťou je postupne znižovať množstvo mlieka, ktoré v noci dieťatku dávate alebo mu namiesto mlieka ponúknuť iba prevarenú vodu alebo čaj. Ak dojčíte, o niečo radikálnejším riešením je nechať dieťa niekoľko nocí spať s oteckom. Zo skúseností možno konštatovať, že najťažšie sú prvé dve až tri noci.

 

Uspávate drobčeka najčastejšie v kočíku?

Nechávate bábätko zaspávať v kočíku? Pozor na to! Uspávanie v kočíku môže znamenať, že dieťa bude mať problém zaspať doma v postieľke.

Ako tomu predísť alebo ako to zmeniť? Mali by ste vedieť, koľko spánku vaše dieťatko potrebuje. Snažte sa zorganizovať si deň tak, aby si mohlo zdriemnuť vo svojej postieľke čo najčastejšie. V prípade, že je zvyknuté cez deň spať výhradne v kočíku, choďte na zmenu zaspávania v postieľke pomaly. Najskôr sa snažte, aby zaspalo v postieľke aspoň raz za dva dni a neskôr raz denne. Bábätko potrebuje vedieť, že tak, ako spí v pohybujúcom sa kočíku, môže spať aj v posteli.

 

Nechávate dieťatko dlho hore?

Človek by si myslel, že ak nechá svojho anjelika dlhšie hore, zaspí rýchlejšie a bude spať dlhšie a hlbšie. Táto teória však obvykle zlyháva. „Keď deti zostanú dlho hore, obvykle sú viac unavené, preto trvá dlhšie než zaspia a častejšie sa v noci budia,“ upozorňuje Mindell. I keď novorodenci v prvých mesiacoch nemajú žiadny spánkový rytmus, zhruba od štvrtého mesiaca by ste mali bábätká ukladať na nočný spánok medzi 19.00 až 20.00.

Ako tomu predísť alebo ako to zmeniť? Ak je dieťatko naučené chodiť spať neskoro, každý deň posuňte čas spánku o 15 minút skôr, až kým sa nedostanete na spomínaných 19.00 až 20.00. Inou alternatívou je to, že dieťa jednoducho okúpete a dáte do pyžamka skôr ako inokedy, aby malo pocit, že už je noc. Verte, ešte tomu nerozumie.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia