Deväť noviniek zo sveta zdravia detí

Deväť noviniek zo sveta
Ilustračné foto
Zdroj: realclear.com
2016-12-14 00:30:26 |

V tomto roku sme sa od odborníkov dozvedeli opäť zopár nových vecí, ktoré nám pomáhajú pri starostlivosti o naše milované deti. Čo všetko experti zistili?

Rodičovstvo je veľmi osobnou záležitosťou a vy poznáte svoje dieťa najlepšie. Každý deň musíte robiť rozhodnutia o tom, čo je správne. Často k tomu používate kombináciu inštinktu a skúseností. Neznamená to však, že svet vedy nám nemá čo ponúknuť. Toto je 9 najzaujímavejších štúdií z roku 2015, výsledky ktorých je dobré poznať. Vy ste síce expert na svoje deti, ale veda vám predsa len môže pomôcť...

Čítanie mení mozog detí

To, že čítanie je pre deti veľmi dôležité a prináša množstvo výhod, je známe už dávno. V tomto roku ale veda priniesla prvý nevyvrátiteľný dôkaz, že čítanie pozitívne mení mozog dieťaťa.

Experti sa pomocou magnetickej rezonancie pozreli do mozgov 3 až 5-ročných detí a našli konkrétne vizuálne dôkazy, že čítanie detí v predškolskom veku aktivuje tie časti mozgu, ktoré pomáhajú s mentálnym rozvojom a chápaním. Obidve sú zásadné pre rozvoj jazyka a gramotnosti. Naša rada znie: veľa, veľa čítajte!

75 percent rodičov dáva autosedačky zle

O význame autosedačiek netreba pochybovať, aj keď v žiadnom prípade nie sú vhodné na detský spánok a v zime by sme ratolesti do nich nemali vkladať v bundách. To však nie sú jediné problémy. Vedci zistili, že mnohí rodičia dávajú deti príliš skoro do autosedačiek otočených v smere jazdy. Podľa Americkej akadémie pediatrov by pritom mali v autosedačke, resp. vajíčku otočenom proti smeru jazdy, sedávať drobci až do dvoch rokov veku alebo po dosiahnutie uvádzanej maximálnej výšky a váhy. Rodičia však často deti otočia v autosedačke v smere jazdy už pred prvými narodeninami.
 

Deti vyrastajúce so psíkom majú menej úzkostí

Rodičia nepotrebujú žiadne vedecké štúdie k tomu, aby vedeli, že psy majú na duševné zdravie detí blahodarný vplyv. Vedci však potrebujú mať všetko niečím podložené a tak na jeseň zverejnili štúdiu, v ktorej zistili, že deti žijúce v domácnostiach so psami majú omnoho menšiu náklonnosť k stavom úzkosti a súvisiacich porúch ako deti vyrastajúce bez týchto chlpatých miláčikov.

Deti by mali jesť menej pizze

No dobre, týka sa to najmä amerických detí, ktoré vyzerajú takmer všetky ako panáčik Michelin, ale určite je dobré vedieť prečo nie je pizza pre deti až taká ideálna. U nás to s obezitou až také zlé nie je, ale mali by sme tiež mať na zreteli, že pizza obsahuje veľa soli, množstvo prázdnych kalórií a nasýtených tukov. Ak sa vaša ratolesť nevie pizze vzdať, dbajte aspoň na to, aby bolo na nej veľa zeleniny. Je to niečo podobné ako fast foody – raz za čas sa dá oko prižmúriť, ale určite to netreba preháňať!


ADHD stále častejšie diagnostikujú aj u dievčat

ADHD (porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou) bola dlho spájaná viac s chlapcami ako s dievčatami. Vedci však zistili, že počet dievčat s diagnostikovaným ADHD celkom prudko rastie. Pravdepodobne je to spojené s tým, že lekári si jednoducho začali u dievčat všímať aj iné než „klasické“ prejavy ADHD, akými sú impulzívnosť a neschopnosť sústrediť sa. To, že máte doma dievčatko, teda neznamená, že ADHD sa je netýka.

 

Autizmu je stále viac

Podobne ako pri ADHD – výsledkom kvalitnejšej diagnostiky je viac a skôr odhalených prípadov autizmu. U nás autizmom trpí pol až jedno percento ľudí. Ak sa vám prejavy vášho dieťaťa nezdajú, radšej sa poraďte s lekárom. Autizmus je podľa amerických vedcov možné diagnostikovať už u dojčiat vo veku 12 mesiacov.


Dieťaťu vyberavému v jedle hrozia v dospelosti depresie

Kým donedávna sa hovorilo, že každé dieťa prechádza fázami, v ktorých si raz v jedle dosť preberá a inokedy zase zje všetko, tento rok prišli vedci s novým záverom. Nie vždy ide iba o fázy a deti v predškolskom veku, ktoré sú sústavne príliš náročné na to, čo jedia, majú v dospelosti vyššie riziko depresií a úzkostí. Štúdia bohužiaľ neprináša vysvetlenie príčin  a následkov a tak s tým asi veľa nenarobíte. Len sa môžete mať na pozore...
 

Odloženie prestrihnutia pupočnej šnúry prináša výhody

Výhody, ktoré prináša dieťaťu to, keď je pupočná šnúra prestrihnutá najskôr po troch minútach od pôrodu, pretrvávajú podľa vedcov aj niekoľko rokov. Tieto deti majú okrem iného o niečo lepšie vyvinuté sociálne zručnosti a jemnú aj hrubú motoriku v neskoršom detstve. Vedci to vysvetľujú tým, že dlhšie trvajúce spojenie bábätka s placentou mu umožňuje dostať z placenty viac krvi, čo zvýši hladinu železa podieľajúceho sa na rozvoji mozgu.

Psy a hospodárske zvieratá chránia deti pred astmou

A máme tu ďalšiu pozitívnu správu pre milovníkov štvornohých kamarátov. Podľa štúdie univerzity vo švédskej Uppsale deti, ktoré v prvom roku života vyrastajú v spoločnosti štvornohých kamarátov, majú v školskom veku o 13 percent nižšie riziko astmy než deti, ktoré v útlom detstve psíka nemali. Astmou menej často trpia deti z vidieka, ktoré sú v kontakte s hospodárskymi zvieratami. 

 

Prečítajte si:

Pri prechladnutí nedržte dieťa doma, potrebuje vzduch

Očkovanie riešia rodičia po celom svete

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia