Prečo sme všetci na školských fotkách takí odporní?

Prečo sme všetci na
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-16 13:30:14 |

Povedať deťom: „Usmievajte sa“ alebo „Pozor, vyletí vtáčik“ má väčšinou desivý efekt. Z fotiek sa na nás usmievajú divne vyjavené deti, ktoré s tými reálnymi nemajú takmer nič spoločné.

Na školské portréty zabudne len málokto. Patria k tým fotkám, na ktorých sa dokážeme dobre nasmiať aj po rokoch. Šialený účes, sviatočné oblečenie naordinované mamou a strnulý výraz, ktorý má vyjadrovať úsmev.

Doma ich má snáď každý, lebo aj keď sa deti na seba na nich nepodobajú, kto by nezaplatil za fotku svojej ratolesti? Dokonca nám nestačia len klasické snímky, ale s radosťou si dávame robiť kľúčenky, magnetky či pozdravy, ktoré s hrdosťou posielame starým rodičom a tetám.


Tieto fotky boli vážne super načasované


Je to vždy rovnaké – postavte sa alebo sadnite si, nakloňte hlavu a potom pár sekúnd udržte nacvičený úsmev. Podľa profesionálneho fotografa Olana Millsa práve to, že deti nie sú v úplne prirodzenej polohe a snažia sa vyhovieť požiadavke na úsmev, dostáva sa ich tvár do akéhosi kŕču, ktorý je tak častý práve na školských fotkách alebo fotkách z ateliérov. „Stačí povedať: Urobte sýýýýr a môžete si byť istí, že detské tváre stuhnú,“ konštatuje.


Fotky, ktoré dokonale ilustrujú život s batoľaťom


„Moja štvroročná Mabel vyzerá na poslednej fotke zo škôlky ako Angela Merkelová, ktorá sa snaží na zasadnutí presvedčiť všetkých okolo o nutnosti kvót pre utečencov,“ hovorí mamička Lorraine Candy. Keď otvorila obálku a vybrala spomínanú fotku, zľakla sa viac ako keby našla v škatuli veľkého pavúka. Aj keď školské fotky vďaka diskutabilnému oblečeniu, bizarným účesom, snáď vždy prítomnej škvrne na tom najnevhodnejšom mieste a strnulým výrazom v tvárach patria k tým desivejším vo väčšine albumov, predsa len ich s láskou opatrujeme a radi sa k nim vraciame. Jednoducho, nech už sú aké sú, patria do tapisérie života dieťaťa v škole... Rovnako ako fotky, ktoré sme im v dobrej viere dali urobiť v ateliéroch...

Prinášame vám zopár fotiek, ktoré podľa nás stoja za to a presne dokumentujú spomínaný „stuhnutý kŕč“ vo chvíli, keď má vyletieť vtáčik...

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Unavení z otázok o potomstve nafotili fotky so psíkom

Disneyho detské torty, ktoré sa vážne nepodarili

 






 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, buzzfeed.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia