Elektroniku dajte z detskej izby preč, kradne spánok

Elektroniku dajte z detskej
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-03-25 00:45:26 |

To, že v izbe, kde spia deti, by nemal byť televízor, sa píše často. Rovnako im však spánok rušia počítače, tablety, mobily či iná menšia elektronika.

Televízory v detských izbách znamenajú menej spánku, ale sú na ne naviazané aj slabšie študijné výsledky a častejší výskyt obezity. Ratolesť, ktorej dovolíte pozerať televízor vo vlastnej izbe, spí v priemere o 18 minút menej ako jej rovesníci bez televízora v izbe. Deti, ktoré môžu pred spánkom hrávať hry na mobiloch, tabletoch či inej prenosnej elektronike, spia v noci až o 21 minút menej ako ostatní. Na prvý pohľad toto číslo možno nevyzerá hrozivo, no týždenne je to o vyše dve hodiny spánku menej a to je v období, keď sa organizmus rozvíja, viac ako dosť.  

Okrem toho, deti zaspávajúce pri elektronike priznávajú, že majú pocit, ako keby nemali spánku dosť, aj keď spia rovnako dlho ako rovesníci. Večerné sledovanie televízora a hranie rôznych videohier je spojené s horšou kvalitou spánku. Odborníci radia, aby ste z detskej izby dali preč všetku elektroniku. „Mozog dieťaťa by si mal automaticky spojiť posteľ s tým, že sa v nej spí, preto by to mala byť jediná činnosť, ktorú v nej deti robia,“ zdôrazňuje odborníčka na spánok, doktorka Heidi Connolly.

K dôvodom, pre ktoré môže mať elektronika za následok horší spánok, patrí jasné svetlo obrazoviek, zvuky či rôzne efekty v čase, keď sa organizmus potrebuje upokojiť a pripraviť na oddych. Ak chcete, aby mala ratolesť zdravý spánok, elektronike nájdite miesto niekde inde.

Deti do dvoch rokov by ešte vôbec nemali pozerať televízor, no ani iné médiá ako sú napríklad obrazovky mobilov a podobne. Experti odporúčajú vytvoriť doma zóny, v ktorých je elektronika povolená a v ktorých nie, ako aj obmedziť čas detí strávený pri obrazovke maximálne na jednu alebo dve hodiny. Rodičia by mali byť tými, kto nasmeruje dieťa k programom s kvalitným obsahom.

K večernému rituálu detí by v žiadnom prípade nemalo patriť hranie sa na počítači alebo tablete, ale čítanie kníh. To je podľa odborníkov dôležité už aj u novorodencov. Podľa posledných prieskumov veľa rodičov robí tú chybu, že kým sú deti menšie, čítajú im nahlas omnoho častejšie ako väčším ratolestiam. Experti pripomínajú, že spoločné čítanie kníh v útlom detstve je základom pre samostatné čítanie deti po tom, keď sa naučia písmenká. Vďaka knihám si deti zdokonaľujú logické myslenie, obohacujú slovnú zásobu, učia sa chápať text, ako aj vyjadrovať sa. Ak si na čítanie čas nenájdete, lepším riešením ako dovoliť dieťaťu hrať v posteli videohry či pozerať z nej rozprávky v televízore, je aj krátky dvojminútový rozhovor o hocičom

Prečítajte si tiež:

Zobrala večer deťom mobily. Tie sa jej riadne pmstili

Rodičia, zistite, aká je vaša pamäť


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia