7 znakov, že ako rodič fungujete správne

7 znakov, že ako
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2022-01-30 17:30:00 |

Rodičia majú často obavy, že pri výchove detí zlyhávajú. Ak k nim patríte aj vy, prečítajte si názor klinického psychológa a zistite, ako na tom naozaj ste.

Moderní rodičia majú vyššie štandardy výchovy.  To ich často tlačí do porovnávania sa s inými rodičmi a do hľadania vlastných chýb, ktoré možno ani neexistujú. Ak vaše deti robia toto, je to známkou, že ste úžasným rodičom.

1. Dieťa sa nehanbí za emócie

Schopnosť dieťaťa vyjadriť pred vami hnev, smútok alebo strach je dobrým znamením, že sa s vami cíti  emocionálne v bezpečí. To, keď dieťa emócie pred rodičmi skrýva, je znepokojujúce. Často ide o znak problémov vo vzťahu rodič-dieťa.

2. Dieťa za vami príde, keď je zranené alebo má problém

Keď dieťa prichádza za vami ako prvými so svojimi problémami, ako rodič ste perfektný. To znamená, že poskytujete potomkovi bezpečnú základňu, na ktorú sa môže vracať vždy, keď to potrebuje. Dobrým spôsobom, ako dieťa povzbudiť, je uvítať ho s otvorenou náručou a počúvať jeho problémy, aj keď sa vám zdajú byť nevýznamné. To nastavuje vzťah  otvorený komunikácii o veciach, ktoré budú v živote dieťaťa omnoho významnejšie a ťažšie.  

3. Dieťa môže diskutovať o svojich myšlienkach a pocitoch bez obáv z vašej reakcie

Je to pozitívny znak prijatia, otvoreného a flexibilného vzťahu rodič-dieťa. Niektorí rodičia nevedomky obmedzujú komunikáciu s dieťaťom prostredníctvom svojho správania, ako je neprimeraná reakcia na myšlienky alebo pocity, ktoré sa im nepáčia alebo tie, ktoré spochybňujú ich správanie ako rodičov.

Niektoré deti majú obavy zaťažovať rodičov myšlienkami a pocitmi. Tak by to však fungovať nemalo. Rodičia sú silné skaly, o ktoré sa môžu deti vždy oprieť. Môžete to podporiť akceptovaním myšlienok a pocitov dieťaťa.

4.Vaša spätná väzba nie je kritická

Správni rodičia poskytujú deťom spätnú väzbu bez kritiky a vyhýbajú sa takým označeniam ako "zlý", "nezbedný", "chamtivý" a "lenivý". Ak napríklad dieťa zje všetky čokoládové sušienky samo a nikomu neponúkne, rodič ho nezačne kritizovať, ale zameria sa na správanie. „Vyjedol si všetky sušienky predtým, než by sme si mohli zobrať aj my ostatní. V našom dome je dôležité podeliť sa s ostatnými. Ako by si to mohol nabudúce urobiť?“ To pôsobí na dieťa úplne inak, než keď poviete: „Ty pažravec. Už nikdy nemôžeš zjesť sušienky sám. Choď do svojej izby.“

5. Povzbudzujete dieťa k rozvoju záujmov a talentu

Záujmy a rozvíjanie talentu pomáha dieťaťu cítiť sa úspešne. Takto sa deti učia trpezlivosti, vytrvalosti a chráni ich to pred rizikovým správaním. Je úžasné vynikať v niečom, čo dieťa zároveň teší.

Pozor Niekedy rodičia prostredníctvom detí napĺňajú svoje ambície, sny a túžby. Nútia ich excelovať z vlastných dôvodov. Tým môžu veľa pokaziť, aj keď na prvý pohľad to vyzerá, že robia správnu vec. Deti sa nechtiac dopracujú k pocitom neúspechu, večného tlaku, kontroly a výsledkom bude nespokojnosť. Tiež, ak zlyhajú ambícia narcistického rodiča, na deťom zostane bremeno sklamania rodiča nad vlastným sklamaním.  

6. Trváte na mantineloch, aby ste udržali dieťa v bezpečí

Správni rodičia regulujú správanie dieťaťa tým, že stanovujú hranice a limity. Deti bez obmedzení a hraníc často končia s veľkými problémami. Hranice pomáhajú deťom cítiť sa milované a cenené, dokonca aj vtedy, keď im prekážajú. K užitočným obmedzeniam patria napríklad pravidelná rutina pred spaním či regulovanie elektroniky.

7. Priznáte si chybu

Byť schopný opraviť vzťah s dieťaťom aj uznaním si chyby je znakom, že ste úžasný rodič. Ak kričíte, neprimerane reagujete alebo dáte dieťaťu facku, je potrebné dokázať sa ospravedlniť. Rozprávať sa s dieťaťom o tom, ako si želáte, aby váš vzťah vyzeral, je veľmi užitočné. Nikto nie je neomylný a dieťa by malo vedieť, že chyby môže robiť rovnako ono, ako aj rodičia.

Hoci je lákavé hľadať známky úspešného rodičovstva v úrovni čítania dieťaťa, ovládania cudzieho jazyka, jedenia tých „správnych potravín“ či v úspechoch na poli športu, úspešné rodičovstvo je v skutočnosti o poskytnutí bezpečnej základne pre dieťa. Tak sa vytvára miesto, z ktorého môže potomok bez obáv spoznávať svet a rozvíjať sa. Rodičovstvo pozostáva z celoživotného vzťahu, ktorý nie je podmienený vonkajšími výsledkami, ale láskou, rešpektom a vzájomným prepojením.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia