Deväť tipov ako deti zbaviť strachu zo zubára

Deväť tipov ako deti
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-02-24 00:01:50 |

Deti majú obvykle zo zubárov strach. Ak začnete s dôslednou ústnou hygienou a pravidelnými zubnými prehliadkami čo najskôr, nemusí to tak byť.

Strach zo zubárov zvyčajne súvisí s tým, že ratolesti nevedia čo očakávať. Zo štúdie publikovanej nedávno v  International Journal of Paediatric Dentistry (Medzinárodný časopis detského zubného lekárstva)  vyplýva, že ak má niekto z rodiny obavy z návštevy zubára, prenáša ho aj na deti. Pocity rodičov pred zubnou prehliadkou ratolesti často kopírujú, a tak aj bez vlastnej nepríjemnej skúsenosti majú z nej strach. „Nie je to výnimočné, keď rodičia premietajú svoje vlastné pocity pred návštevou zubára na potomkov,“ konštatuje zubný lekár Steven G. Goldberg.

Dobrou správou je, že existujú spôsoby ako môžete obavy dieťaťa z návštevy zubára zmierniť.

Skúste tieto tipy :

1. Začnite s čistením zubov čo najskôr.

Aj keď vaše bábätko ešte nemá zúbky, očistite mu ďasienka aspoň vlhkou handričkou po každom kŕmení. Ústnou hygienou v ranom veku pripravujeme deti na neskoršie samostatné čistenie zubov aj na návštevy zubného lekára.

2. Navštívte zubára hneď po prerezaní prvého mliečneho zúbka

Čím neskôr s návštevami zubného lekára začnete, tým väčší strach bude dieťa mať. Ak si na zubné prehliadky zvykne od útleho detstva, uľahčíte mu to. Návštevy po prerezaní prvých zúbkov sú skôr spoznávacie, aby si dieťa na prostredie zubnej ambulancie zvykalo. Zubár mu pozrie do pusinky, ukáže vám ako maličké zúbky čistiť a podobne.

3. Porozprávajte sa o tom

Prečítajte si s dieťaťom knihu o návšteve zubára alebo si pozrite spolu veselé video o čistení zúbkov. Vysvetlite mu, prečo je čistenie a pravidelné kontroly dôležité, vysvetlite mu, čo má od návštevy zubnej ambulancie očakávať a podeľte sa s ním o svoje vlastné pozitívne skúsenosti. „Skúste ich pre návštevu zubnej ambulancie nadchnúť, aj keď vy osobne práve pozitívne skúsenosti nemáte,“ radí Goldberg.

4. Vyskúšajte si to doma

Posaďte dieťa na gauč alebo do kresla a predstierajte, že ste zubný lekár. Zoberte si baterku a preskúmajte mu zubnú dutinu s vtipným komentárom. Takto deti budú vedieť čo môžu počas prehliadky očakávať a pri pohľade na zubné kreslo nezostanú úplne vyľakané.

5. Nech je to zábava

Zoberte k zubárovi obľúbenú knižku alebo hračku ratolesti, aby mala pri sebe niečo známe. Dieťa sa bude cítiť pohodlnejšie a istejšie.

6. Buďte pozitívni

Bez ohľadu na svoje vlastné minulé skúsenosti alebo strachu zo zubára, ktorý vás sprevádza aj v dospelosti, pred deťmi vystupujte pozitívne. Vyhnite sa  rečiam o tom, ako ošetrovanie zubov bolí alebo je to nepríjemné. Nezabúdajte, že dnes už majú zubní lekári k dispozícii nové technológie, ktoré sú oproti časom, keď sme my chodili na povinné  stomatologické prehliadky, predsa len iné a šetrnejšie. V rozhovoroch zdôrazňujte aké je dôležité mať zdravé zuby.

7. Navštívte ambulanciu bez prehliadky

Možnosť navštíviť zubného lekára a porozprávať sa s ním či umožniť dieťaťu poobzerať si len tak ambulanciu nie je u nás až taká obvyklá, no vyskúšať to môžete. Prehliadka ambulancie a zoznámenie sa so zubárom bez toho, aby dieťa vyšetroval, ho určite aspoň čiastočne zbaví úzkosti pred neskoršou prehliadkou ústnej dutiny.

8. Skúste si nájsť detského zubára

Detskí zubní lekári majú špeciálne školenia na prácu s deťmi, používajú menšie nástroje a ich ambulancie sú prispôsobené detským pacientom – majú farebné steny s obrázkami, hračky či dévedéčka s rozprávkami, ktoré môžu deti počas vyšetrenia sledovať. Sú pripravení pracovať s deťmi, ktoré sú po vstupe do zubnej ambulancie nervózne, veľmi ustráchané alebo si vyžadujú špeciálny prístup. Ak vo vašom okolí detský zubár nie je, snažte sa vybrať pre svoje dieťa takého, ktorý je trpezlivý a milý.

9. Požiadajte o pomoc

Ak patríte k rodičom, ktorí sami majú strach ísť k zubárovi a nevedia ho prekonať, poproste niekoho z rodiny či známych, aby dieťa na prehliadku sprevádzal. „Najhoršie, čo môže rodič urobiť, je naučiť dieťa strachu zo zubára,“ upozorňuje zubár Bill Dorfman.

Starostlivosť o detské zuby je najmä na rodičoch. V súčasnosti už neexistujú povinné zubné prehliadky , ktoré sme v detskom veku absolvovali my v rámci školy. Mnohí rodičia s malými deťmi k zubárovi vôbec nechodia a navštívia ho až vtedy, ak sa objaví nejaký problém. Pritom zubára by sme s ratolesťou mali začať navštevovať v ideálnom prípade hneď po prerezaní prvých mliečnych zúbkov alebo po prvých narodeninách a potom každých šesť mesiacov. Pri vhodnej starostlivosti o mliečny chrup by deti po piatich rokov nemali mať žiadne kazy. Slovensko, bohužiaľ,  patrí v rámci Európskej únie ku krajinám s najvyššou kazivosťou detských zubov.  


Foto: wikimedia commons
Zdroj: foxnews.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia