Pripravte deťom chutné, zdravé a rýchle nátierky

Pripravte deťom chutné, zdravé
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-02-09 12:01:19 |

Lámete si hlavu nad tým, čo pripraviť ratolesti na desiatu či olovrant? Namiesto keksíkov či kupovaných bagiet uprednostnite pomazánky vlastnej výroby. Sú rýchle a zdravé.

Sendviče s nátierkou patria okrem ovocia a zeleniny k najpohodlnejším voľbám ako rýchlo pripraviť dieťaťu malé občerstvenie medzi hlavnými jedlami. Omnoho lepšie je spoľahnúť sa na vlastnú výrobu ako na hotové pomazánky v obchodoch, ktorú sú zvyčajne plné nasýtených tukov, éčiek a soli. S trochou vynaliezavosti môžete veľmi rýchlo vytvoriť výživné a chutné nátierky. Prinášame zopár tipov.

Fazuľová

Ingrediencie: fazuľa v konzerve (alebo v podobnom množstve doma uvarená - treba na noc namočiť), 3 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL paradajkového pretlaku, hrsť bazalky, štipka soli

 Fazuľu prepláchneme (ak použijeme konzervovanú), cesnak pokrájame nadrobno alebo prelisujeme a potom všetky ingrediencie zmixujeme ponorným mxérom. Ak bude konzistencia hustá, pridáme vodu.

Šošovicová

Ingrediencie: 1 pohár šošovice, 2 PL masla, 1 jarná cibuľka alebo menšia klasická cibuľa, pár kvapiek olivového oleja, bylinky, soľ 

Šošovicu namočíme deň vopred. Zmäknutú uvaríme a necháme vychladnúť. Rozmixujeme ponorným mixérom na hustý krém, pridáme maslo, najemno nasekanú cibuľku a bylinky na dochutenie. Podľa potreby dosolíme. Veľmi dobre chutí aj na hriankach.

Cícerová

Ingrediencie: cícer v konzerve (možno použiť aj doma uvarený – nezabudnite deň vopred namočiť), 2 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja, 100 g bieleho jogurtu, soľ

Cícer prepláchneme (ak používame z konzervy) a rozmixujeme spolu s jogurtom, cesnakom a olivovým olejom na hladkú kašu. Dosolíme podľa chuti. 

Hummus

Hummus je krémová zmes cícera, pasty tahini, cesnaku a čerstvej citrónovej šťavy. Táto nátierka je veľmi bohatá na vlákninu, čo môže znížiť problémy so zápchou u detí, ako aj posilniť imunitný systém.

Ingrediencie: 200 gramov cícera, 2 strúčiky cesnaku, 5 PL olivového oleja, 1 PL Tahini (sezamová pasta), šťava z jedného citróna, soľ, sóda bikarbóna, bobkový list, biele korenie

Cícer namočíme na noc do dvojnásobného množstva vody. Prepláchneme a uvaríme v novej vode, do ktorej pridáme trošku sódy bikarbóny a bobkový list. Soľ nepridávame. Uvedieme do varu a prudko povaríme 10 minút, potom ďalšiu hodinu ešte varíme pri nízkej teplote. Vzniknutú penu odoberajte, počas varenia je vhodné vodu aspoň raz vymeniť. Cícer po uvarení rozmixujeme a necháme schladiť. Pridáme tahini a ostatné ingrediencie. Na dosiahnutie správnej krémovej konzistencie pridávame vodu.

 Pomazánka z arašidového masla

Arašidové maslo prišlo k nám z USA, no má stále viac fanúšikov. Kúpite ho vo väčšine potravín. Je síce tučné, no tuky, ktoré obsahuje, sú rastlinné a nenasýtené. Okrem toho je zdrojom bielkovín, obsahuje vitamíny E, B1, B3 a koenzým Q10, kyselinu listovú, fosfor a horčík. Stačí ho natrieť na chlieb, rožok či hrianku. Ak drobcovi nezachutí, skúste do neho pridať pár lyžíc ovocnej šťavy alebo kompótu.

Syrové nátierky

Pri menších deťoch by ste mali preferovať tvarohové syry s nižším obsahom soli a bielkovín, neskôr sú vhodné tvrdé syry, ktoré sú slanšie, ale na rozdiel od tvarohových sú bohaté na vápnik. Najmenej vhodné pre deti sú tavené syry. Do tvarohového syra stačí pridať pažítku, nadrobno posekanú cibuľku alebo bylinky a natrieť na pečivo. Tvrdé syry sú základom mnohých pomazánok.

Cesnaková

Ingrediencie: 200 g tvrdého syra, 250 g kyslej smotany, 3 strúčiky cesnaku, bylinky

Syr najemno nastrúhame a zmiešame so smotanou. Pridáme prelisovaný cesnak a dochutíme.

 

Guacamole (avokádová nátierka)

Guacamole dodáva telu zdravú dávku draslíka pre srdce a vývoj svalov, rovnako obsahuje množstvo vlákniny.

Ingrediencie: 1 mäkké avokádo, 1 paradajka, 1/2 cibule, šťava z 1/2 citróna, hrsť nasekanej petržlenovej vnate, 1/2 ČL soli, 1/4 ČL čili alebo trochu čierneho korenia

  Avokádo prekrojíme, dužinu vydlabeme lyžičkou a roztlačíme alebo pomixujeme. Zmiešame s citrónovou šťavou, soľou a čili. Cibuľu a paradajku nakrájame nadrobno a spolu s petržlenovou vňaťou zmiešame s ochuteným avokádom.

Z morčacieho mäsa

Ingrediencie: 300 g morčacieho mäsa, 1 strúčik cesnaku, 1 PL horčice, 1 vajíčka uvarené natvrdo, 4 PL masla, hrsť petržlenovej vňate, soľ

Morčacie mäso uvaríme v mierne osolenej vode a pomelieme alebo nadrobno nakrájame. Pridáme postrúhané vajíčka, prelisovaný cesnak, horčicu a maslo. Všetko dobre premiešame a dáme na chvíľu do chladničky.  Ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.

Tvarohovo-banánová

Ingrediencie: 250 g mäkkého tučného tvarohu, 2 zrelé banány, javorový sirup podľa chuti

Tvaroh zmiešame s rozpučenými banánmi a dochutíme javorovým sirupom.

Z ovsených vločiek

Ingrediencie: 70 g ovsených vločiek, 50 g masla, 1 menšia cibuľa, kocka kvasníc, 1 vajce, 250 ml mlieka, soľ, petržlenová vňať

Cibuľku speníme na masle, pridáme rozdrobené kvasnice a miešame, kým sa nerozpustia. Pridáme prepláchnuté ovsené vločky a ešte chvíľu pomiešame. Prilejeme mlieko a zmes za neustáleho miešania rozvaríme na kašu. Osolíme a pridáme vajce. Dobre prevaríme a nakoniec prisypeme posekanú petržlenovú vňať.

Ak chcete deťom dopriať čo najzdravšiu desiatu alebo olovrant, pomazánky natierajte na celozrnné pečivo. Pridávajte k nim čerstvú zeleninu a pri menších ratolestiach dochucujte iba bylinkami. Vhodnejšie je používať čerstvé ingrediencie ako konzervované, ktoré obsahujú menej živín.


Foto: flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia