Jarné prázdniny prvým školákom začínajú už o týždeň

Jarné prázdniny prvým školákom
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-02-09 00:01:00 |

Týždeň trvajúce jarné prázdniny sú tu čo nevidieť. Porozmýšľajte nad možnosťami ako ich môžu vaši školáci stráviť čo najpríjemnejšie, aby načerpali sily do ďalšej práce.

Len prednedávnom deti oddychovali počas vianočných sviatkov a už sa tešia na ďalšie voľné dni. Po hektickom januári, keď museli „zamakať“ pred polročným hodnotením si aspoň trochu vydýchnu cez jarné prázdniny. Spolu s víkendovými dňami ich čaká deväťdňové voľno. Ako prví sa môžu tešiť školáci z Banskobystrického, Žilinského a Trenčianskeho kraja, ktorým prázdniny začínajú 17. februára. Do školských lavíc sa vrátia v pondelok 24. februára. Na tento dátum už určite nedočkavo čakajú deti z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, pre ktoré znamená začiatok týždňových prázdnin. Brány škôl sa opäť otvoria 3. marca. Poslednými školákmi, ktorí si užijú jarné prázdniny, sú žiaci škôl v Košickom a Prešovskom kraji. Voľno ich čaká od 3. do 7. marca a školské povinnosti si začnú znovu plniť od 10. marca.

Najdôležitejšie je dbať na bezpečnosť školákov

Na deti sú pripravené lyžiarske strediská, aquaparky, ale čas môžu tráviť aj v divadle, múzeách či tvorivých dielňach. Menší školáci určite ocenia, ak si budú môcť užiť prázdniny s vami na výletoch, návštevách zaujímavých miest či na lyžovačke alebo vo wellnesse a možno len tak doma. Možností je veľa, každý má rád niečo iné a vy určite najlepšie viete ako svojej ratolesti urobiť radosť. Mnohí rodičia si však dovolenku počas jarných prázdniny dovoliť nemôžu a tak si deti užijú starých rodičov alebo sa zabavia v školských kluboch, ktoré bývajú otvorené aj cez prázdniny. Deťom ponúkajú zaujímavý program, takže sa nemusíte obávať, že by boli sklamané. Starší školáci či študenti stredných škôl sa väčšinou tešia, že majú pár dní voľna a len čakajú, kedy odídete do práce. Nech je tak či tak, v prvom rade dbajte na bezpečnosť malých aj veľkých detí. Prázdniny sú totiž obdobím, kedy dochádza často k úrazom tak v domácnosti, ako aj pri rôznych športoch.

Tip pre školákov z Bratislavského kraja

Zaujímavé prežitie jarných prázdnin  ponúka Detské múzeum Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave. Od 24. do 28. februára môžu školáci navštevovať denný tábor nazvaný Veľkomoravské dobrodružstvo. Jeho účastníkom predstaví múzeum ako miesto, kde sa môžu stretnúť s kamarátmi, príjemne sa zabaviť a popri tom sa aj niečo zaujímavé dozvedieť. Týždenný detský tábor je zameraný na históriu a humanitné vedy. Deťom sa v ňom budú venovať odborne vyškolení lektori, ktorí im s ohľadom na ich vek a individualitu sprostredkujú zaujímavé informácie a zážitky a podporia ich v kreativite a sebarealizácii.

Tábor sa uskutoční v sídle Detského múzea SNM na Vajanského nábreží 2 v Bratislave a deti počas neho navštívia aj Historické múzeum SNM na Bratislavskom hrade a tiež Moravské zemské múzeum a zábavný park Bongo v Brne. Denný tábor je určený pre deti vo veku od 7 do 12 rokov. Viac podrobností možno zistiť na bratislavskom telefónnom čísle 02/ 204 69 160 alebo e-mailom na adrese:dennytabor.dm@gmail.com. Podrobnosti o programe a činnosti múzea ponúka jeho webstránka - http://detskemuzeum.sk/.

Tip pre deti z Banskobystrického kraja

Jednou z možností je stráviť prázdniny v Dennom tábore tvorivosti Vedhra v Banskej Bystrici od 17. do 21. februára. Okrem iných aktivít školákov čaká aj návšteva zábavného a vzdelávacieho centra vedy Atlantis v Bratislave. Informácie nájdete na http://www.indprop.gov.sk/swift_data/source/images/novinky/2014/02/DENNY%20TABOR%20TVORIVOSTI%20VEDHRA%2017.pdf.

 Deti od 3 do 8 rokov môžu zase tráviť Prázdniny s rozprávkou V Detskom lesnom klube Mravenisko. V dennom tábore budú putovať príbehom O bračekovi jelenčekovi, hrať sa, tvoriť a objavovať nové veci. Ak máte záujem, ratolesť treba prihlásiť do 12. februára. Bližšie informácie sú zverejnené na adrese http://www.otvorenaskolka.sk.

 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: SITA, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia