Čo hovorí farba soplíkov u detí? Pediatrička vyvracia mýtus!

Čo hovorí farba soplíkov
Zdroj: gettyimages.com
2024-01-11 11:00:00 |

Detské soplíky sú v konverzáciách mamičiek v rebríčku top najpreberanejších tém. Každá má svoju pravdu a odôvodnenie, prečo je soplík taký alebo hentaký. Viete teda, čo znamená, keď je výtok z nosa zelený? Potrebuje vtedy dieťa antibiotikum? 

Keď má dieťa žltý až zelený soplík, všetkých naokolo chytá panika, že je infekčné a mohli by sa od neho nakaziť ostatné deti.

Platí, že priehľadný a vodnatý výtok z nosa je vírusového pôvodu a naopak zelený alebo žltý je bakteriálneho pôvodu a dieťa potrebuje antibiotikum? Slovenská pediatrička Katarína Lundén túto otázku podrobne zodpovedala. 

Katarína Lundén tvrdí, že farba výtoku z nosa nám napovedá, v akom štádiu sa ochorenie nachádza. ,,Väčšinou to býva nejaký vírusový infekt horných dýchacích ciest, tak na začiatku má vodnatý priehľadný výtok z nosa, ktorý môže byť plný bacilov, či už vírusov alebo baktérií. Telo sa, samozrejme, proti tomu infektu začína brániť, posiela do nosnej sliznice obranné bunky a  obranné bunky začínajú pracovať, zneškodňujú patogénov a dochádza tak k transportu odumretých buniek smerom von z nosa,” hovorí lekárka, ktorú na Instagrame nájdete pod menom doktorka_z_finska.

K tomu sa pridávajú aj rôzne metabolické procesy. Farba soplíkov sa preto postupne mení z priehľadnej na bielu a následne žltú až zelenú. 

Ak už dieťa nemá horúčku a energie má opäť na rozdávanie, no z nosa mu stále vyteká žlto zelený výtok, ide o znak toho, že sa s chorobou úspešne pasuje alebo ju dokonca prekonalo. S najväčšou pravdepodobnosťou tak nie je pre svoje okolie významne infekčné.

,,Musím ešte dodať, že v zriedkavých prípadoch zeleno-žltý výtok z nosa môže byť príznakom nejakého iného alebo pretrvávajúceho ochorenia, ako napríklad zápal prínosových dutín alebo zápal pľúc… ale v takom prípade má dieťa aj iné priznaky, ako napríklad horúčku, malátnosť, bolesti…,” doplnila pediatrička.

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/s
Zdroj: Instagram/doktorka_z_finska

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia