7 hlavných príznakov choroby napádajúcej deti v súvislosti s koronavírusom

7 hlavných príznakov choroby
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-05-14 10:33:00 |

Záhadný zdravotný stav je opísaný ako „zápalový syndróm“, podobný Kawasakiho chorobe a syndrómu toxického šoku.

Záhadné nové ochorenie súvisiace s koronavírusom, ktoré napáda deti, má vo väčšine prípadov niekoľko rovnakých príznakov. Postihlo deti v najmenej 15 štátoch USA a v piatich európskych krajinách – Veľkej Británii, Francúzsku, Španielsku, Taliansku a Švajčiarsku.

Vo Francúzsku majú už aj obeť. Minulý víkend v Marseille na juhu krajiny zomrelo 9-ročné dievčatko, ktoré malo príznaky pripomínajúce Kawsakiho chorobu. Jeho zdravotný stav sa zhoršoval tak rýchlo, že nakoniec zomrelo na zástavu srdca. Pred tým bolo v kontakte s osobou pozitívne testovanou na Covid-19, i keď uňho vyšiel test negatívny. 

Na Slovensku nebol našťastie podobný stav zatiaľ hlásený, no určite je potrebné si ratolesti všímať, aby sme v prípade potreby vedeli správne zareagovať.

Zmena farby pleti a zrýchlená činnosť srdca sú podľa guvernéra New Yorku Andrewa Cuoma iba dvomi zo „širokého spektra príznakov“.  Zdôraznil, že rodičia si toho musia byť vedomí. „Ako rodič vám môžem povedať, že toto je najhoršia nočná mora každého rodiča. Je to skutočne znepokojujúce.“

Kawasakiho choroba je stav, ktorý postihuje hlavne deti mladšie ako 5 rokov a je známy aj ako syndróm mukokutánnych lymfatických uzlín. Choroba sedem kľúčových príznakov:

  • Horúčka trvajúca dlhšie ako 5 dní
  • Vyrážka
  • Opuchnuté žľazy v krku
  • Suché, popraskané pery
  • Červené prsty na rukách alebo na nohách
  • Červené oči
  • Hnačka

Ak spozorujete v týchto dňoch niektorý z príznakov u svojho dieťaťa, v každom prípade je potrebné sa poradiť s lekárom, i keď čísla nových prípadov u nás sú veľmi povzbudivé. Ak by sa však ochorenie objavilo, ideálne je začať s liečbou čo najskôr, aby sa predišlo riziku možných komplikácií pri už rozvinutej chorobe. Vo svete sa pri liečbe Kawasakiho choroby injekčne podáva imunoglobulín, roztok protilátok a užíva sa aspirín.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia