KORONAVÍRUS: U detí infekcia vyzerá inak ako u dospelých! V čom je rozdiel?

KORONAVÍRUS: U detí infekcia
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-19 08:30:35 |

Podľa najnovšej veľkej štúdie sú deti predsa len na koronavírus tiež náchylné a dokonca môžu hrať pri šírení patogénov „hlavnú úlohu“.

V nočnej more koronavírusovej pandémie, ktorá sa rozšírila po celom svete, sa rodičia mohli tešiť aspoň z jednej veci – podľa väčšiny správ vírus záhadne šetrí deti, aj keď často spôsobuje kritické ochorenia u starších ľudí. Dokument uverejnený tento týždeň v časopise Pediatrics, ktorý vychádza z údajov o 2 143 deťoch v Číne, poskytuje najrozsiahlejšie dôkazy o šírení vírusu v tejto vekovej kategórii a prináša dobré aj zlé správy.

Štúdia potvrdzuje informácie, že koronavírusová infekcia je v skutočnosti menej závažná u detí, pričom viac ako 90 % z nich má mierne až stredne závažné príznaky alebo sú dokonca bez príznakov. Obsahuje však znepokojivé informácie o jednej podskupine - dojčatách - a naznačuje, že deti môžu byť kritickým faktorom rýchleho šírenia choroby, píše sa na washingtonpost.com.

Prvá vec, ktorú treba vedieť, je to, že nakaziť sa môžu deti vo všetkých vekových kategóriách a nezdá sa, že by boli rozdiely medzi dievčatami a chlapcami. Medzi sledovanými pacientmi bola polovica z provincie Hubei, epicentra ohniska, zatiaľ čo ostatní pochádzali z prihraničných oblastí. Išlo o deti vo veku 0 až 18 rokov, s priemerným vekom 7 rokov.

Ako teda vyzerá koronavírus u detí?

Podľa analýzy výskumných pracovníkov Detského lekárskeho strediska v Šanghaji sa mierne prípady (52 %) vyznačovali typickými príznakmi prechladnutia - horúčkou, únavou, kašľom, bolesťou v krku, výtokom z nosa a kýchaním. Niektorí pacienti nemali horúčku, objavili sa u nich iba tráviace ťažkosti, ako nevoľnosť, vracanie, bolesť brucha a hnačka.

Deti so stredne ťažkou infekciou (39 %) mali zápal pľúc s častou horúčkou a kašľom, väčšinou suchým, po ktorom nasledoval vlhší kašeľ. Niektorí „sípali“, ale bez zjavnej dýchavičnosti.

Závažné prípady boli zriedkavé (5%), ako aj tie, ktoré si vyžadovali kritickú starostlivosť (0,4%). U nich ochorenie začalo včasnými respiračnými príznakmi, ktoré boli niekedy sprevádzané tráviacimi problémami. Asi týždeň mali väčšie problémy s dýchaním a ich stav sa dosť rýchlo zhoršoval na kritickú úroveň s akútnou respiračnou tiesňou alebo zlyhaním, čo v niekoľkých prípadoch viedlo k dysfunkcii orgánov – zlyhaniu srdca alebo k poškodeniu obličiek.

Osobitnú pozornosť venovali pediatri skupine siedmich dojčiat (11%  z celkového počtu dojčiat v štúdii) a dvom deťom z vekovej kategórie 1 až 5 rokov (15 % z celkového počtu detí tejto vekovej kategórie), ktoré skončili v kritickom stave. Autori štúdie na základe týchto zistení v závere konštatujú, že „malé deti, najmä dojčatá, sú najzraniteľnejšie.“ Neznamená to však, že starším deťom nič nehrozí, Napríklad 7. februára podľahol v Číne koronavírusu 14-ročný chlapec. 

Najšťastnejšia skupina, ktorá tvorila 4% so sledovaných detí, nemala vôbec žiadne príznaky, aj keď boli pozitívne testované na koronavírus.

„Prečo väčšina prípadov koronavírusu Covid-19 u detí bola menej závažná ako u dospelých, je zarážajúce," napísali autori štúdie. „Môže to súvisieť s expozičnými aj hostiteľskými faktormi.“ Vedci si myslia, že deti mohli byť po zistení infekcie viac izolované a mali menej príležitostí na vystavenie sa patogénom ako dospelí. Okrem toho predpokladajú, že to môže súvisieť s bunkovým receptorom v detskom organizme, ktorý sa viaže na vírus a tak sú na infekciu menej citlivé. Ďalšou teóriou je to, že deti v zime často trpia nachladnutím a inými infekciami dýchacích ciest, takže ich koronavírus zastihol s vyššími ochrannými protilátkami než dospelí.

Časopis Pediatrics priniesol informácie zo štúdie ešte pred jej oficiálnym zverejnením pre dôležitosť témy, ktorú rieši. V komentári, ktorým ju sprevádzajú lekári a redaktori Andrea Cruz a Steve Zeichner, sa upozorňuje, že podľa štúdie „deti môžu hrať hlavnú úlohu pri prenose vírusov v komunite“.

Údaje naznačujú, že deti môžu mať viac príznakov, ktoré ich robia nákazlivými, ako je výtok z nosa a že sa u nich objavuje viac gastrointestinálnych príznakov, teda tráviacich problémov. To vyvoláva obavy, že  vírus zostáva vo výkaloch niekoľko týždňov po infekcii. Odborníci upozorňujú, že dlhodobé vylučovanie nosných sekrétov a stolice má značné dôsledky pre šírenie infekcie v škôlkach, školách, ale aj doma.

Podľa štúdie je zrejmé, že koronavírus „je stále niečo, čo má schopnosť spôsobiť závažné ochorenie v každej vekovej kategórii.“

Všetky informácie, tipy, rady a príbehy o koronavíruse nájdete na KoronavirusSlovensko2020.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia