Na deti číha neznáma nákaza: Môže súvisieť s koronavírusom

Na deti číha neznáma
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-04-29 16:00:00 |

Lekári z Veľkej Británie, Talianska a Španielska hlásia výskyt zriedkavého zápalového ochorenia u detí, ktoré má pravdepodobne súvis s Covid-19.

Britská spoločnosť pre detskú intenzívnu starostlivosť varuje praktických lekárov, že za posledné tri týždne došlo v krajine k zvýšeniu počtu detí s „viacsystémovým zápalovým stavom vyžadujúcim intenzívnu starostlivosť“. Majú obavy, že takouto formou sa u detí objavil syndróm Covid-19 alebo ide o inú neidentifikovanú chorobu. Zdravotný stav detí sa veľmi rýchlo zhoršuje a mnohé končia na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Vo Veľkej Británii boli hlásené aj prípady syndrómu toxického šoku alebo Kawasakiho choroby, čo je zriedkavá porucha krvných ciev. Iba niektoré z týchto detí boli pozitívne na Covid-19, takže vedci nemajú istotu, či sú tieto príznaky spôsobené novým koronavírusom alebo niečím iným. Zdravotníci odhadujú, že v Británii bolo asi 10 až 20 takýchto prípadov.

Rýchlo sa zhoršujúce bolesti brucha

Španielske združenie detských lekárov nedávno vydalo tiež podobné varovanie, v ktorom lekárom oznámilo, že v posledných týždňoch sa objavilo množstvo detí školského veku trpiacich „nezvyčajným obrazom bolesti brucha sprevádzaného gastrointestinálnymi príznakmi“, ktoré môžu v priebehu niekoľkých hodín viesť k šoku, nízkemu krvnému tlaku a problémom so srdcom. „Prioritou je rozpoznať tieto príznaky, aby sme týchto pacientov bezodkladne odkázali do nemocnice," uviedla detská asociácia.

Dlhotrvajúca horúčka je nebezpečná

V Taliansku doktor Angelo Ravelli z Nemocnice Gaslini a člen Talianskej spoločnosti detských lekárov informoval kolegov po celej krajine, že v ich nemocnici hlásili za posledné dva týždne nezvyčajný nárast počtu detských pacientov s Kawasakiho chorobou, pričom si všimli, že niektoré deti mali potvrdený Covid-19 alebo mali kontakty s pozitívne testovanými ľuďmi. K príznakom Kaasakiho choroby patrí horúčka trvajúca 5 a viac dní, vyrážka a opuchnuté žľazy v krku.

Príznaky netreba podceňovať

Klinický lektor z Warwik Medical School James Gill upozorňuje, že stále nemajú k dispozícii jednoznačný dôkaz, že by bol zriedkavý syndróm spôsobený Covidom-19. „Bez ohľadu na zdroj sú však zápalové ochorenia postihujúce viac systémov pre deti mimoriadne závažné, takže dávajte pozor na nové príznaky," zdôraznil.

Niekoľko prípadov neznámeho ochorenia hlásili aj vo Francúzsku a Belgicku.

Deti patria k najmenej psotihnutým skupinám koronavírusom. Napríklad údaje o viac ako 75 000 prípadoch z Číny ukázali, že tvorili len 2,4% všetkých prípadov a väčšinou mali len mierne príznaky. Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že sa snaží o novom syndróme získať viac informácií z celosvetovej siete lekárov, ale doteraz nedostala žiadne oficiálne správy.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: time.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia