Toto robte a dieťa sa opáli bezpečne aj získa vitamín D

Toto robte a dieťa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-22 00:35:16 |

Krásnu opálenú pokožku nezískame tak, že seba aj deti vystavíme slnku priamo cez obed. Treba ísť na to rozumne, aby sme raz nemuseli ľutovať.

Bude tak tomu aj v nasledujúcich dňoch, nielen v obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov, ale i na Slovensku, kde denné teploty v tieni  presahujú 30 stupňov Celzia. V rámci prevencie je potrebné motivovať deti tak, aby sa chránili pred slnečným žiarením, pretože medzi najvýznamnejšie faktory v etiológii všetkých typov kožných nádorov v bielej populácii patrí ultrafialové žiarenie a kožný fototyp.

„Slnko okrem toho, že je zdrojom života na zemi a slnečné žiarenie je nevyhnutné pre mnoho životne dôležitých pochodov u ľudí, má  aj negatívne účinky. Prenikaním cez kožu podporuje vznik voľných radikálov – agresívnych molekúl, ktoré napádajú membrány buniek a tým spôsobujú poškodenie a rýchlejšie starnutie pokožky,“ konštatuje k téme vedúca oddelenia detí a mládeže banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) MUDr. Katarína Slotová.

Vysvetľuje, že koža má obmedzenú schopnosť regenerácie a môže sa stať, že niektoré bunky ostanú trvale poškodené. Kožné defekty sa pritom nemusia prejaviť okamžite, ale až po rokoch. Nárazové, nepravidelné a nadmerné vystavenie ľudí najmä so svetlou pokožkou slnku, obzvlášť v detstve, je hlavným rizikovým faktorom melanómu, zhubnej rakoviny pigmentových buniek v pokožke. Prehrešky ako niekoľkonásobné spálenie pokožky v detstve, príp. v mladom veku sa kumulujú a až po rokoch môžu vyústiť do malígneho nádoru. Aj ľuďom, ktorí sa nikdy nespália môže časom hroziť malígna forma nádoru, pokiaľ sú často a dlho vystavovaný slnečnému žiareniu.

„Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vystavenie UV žiareniu v detstve a počas adolescencie sa javí ako príčinný faktor vývoja melanómových a nemelanómových rakovín kože v neskoršom veku. Podľa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny je UV žiarenie v najvyššej kategórii rizika vzniku rakoviny kože, t.j. je karcinogénne pre človeka,“ zdôrazňuje MUDr. Slotová

Pretože melanóm je prepojený s vystavením UV žiareniu v detstve, je možné mu účinne predchádzať niektorými jednoduchými opatreniami.

Hlavný dôraz sa kladie na výchovu a zvyšovanie povedomia rodičov detí, detí a mladých ľudí aby obmedzili pobyt na slnku tak, že nebudú vystavení slnečnému žiareniu počas hodín, keď je žiarenie najintenzívnejšie, a to asi dve hodiny pred poludním a dve hodiny popoludní.

Nosenie slnečných okuliarov, klobúka a trička, rešpektovanie individuálneho kožného fototypu sú ďalšími jednoduchými, ale účinnými opatreniami na znižovanie nežiaduceho vystavenia detí UV žiareniu a tým aj na znižovanie rizika poškodenia kože vrátane rozvoja nádorových ochorení kože.

Deti v našich zemepisných šírkach absorbujú UV žiarenie potrebné na vývoj ich kostí a mäkkého tkaniva prostredníctvom normálnych exteriérových aktivít. Podľa odborníkov zaoberajúcich sa touto problematikou na svetovej úrovni stačí ak 2-krát za týždeň po dobu 15 min vystavíme tvár bez opaľovacieho krému slnku a máme vitamínu D dostatok. Doprajme teda deťom počas letných mesiacov dostatok slnečného žiarenia, ale kontrolovane s prihliadnutím na typ pokožky dieťaťa! 

Prečítajte si tiež:

Opaľovacie spreje pre deti: Na toto si dajte pozor!

Detská pokožka sa sama slnku bráni iba 5 minút

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia