V chrípkovom období využite aj silu citrónov!

V chrípkovom období využite
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2017-01-25 00:56:30 |

Chrípková sezóna je tu, chorých dospelých aj detí pribúda každým dňom. Posilnite imunitu sebe aj ratolestiam citrónmi, ktoré sú dostupné v každom obchode.

Citróny sú zásobárňou vitamínov, ktoré môžu pomôcť pri boji s chrípkou či prechladnutím, alebo si ich naordinujte v rámci prevencie pred týmto ochoreniami. Ponúknite deťom namiesto kvapiek či vitamínov v tabletkách citrónový nápoj. Nie je pre ne vhodný na každodenné pitie, no v čase chrípkovej epidémie je potrebné zvýšiť príjem vitamínov aj týmto spôsobom. Okrem toho, žecitróny posilňujú imunitu, pôsobia aj na trávenie a dodávajú energiu. Pri bábätkách do jedného roka sa im radšej vyhnite a vitamíny im doprajte napríklad v jabĺčkach.

Skúste aspoň v týchto dňoch začať deň namiesto kávy hrnčekom teplej vody zmiešanej so šťavou z polovice citróna. Deťom ponúknite čaj ochutený citrónom ako doplnok k raňajkám. Pre príjemnejšiu chuť im doňho primiešajte trochu trstinového cukru, medu či sirupu. Dodáte tak telu vitamín C a stimulujete tráviaci trakt. Ak už vás alebo vaše ratolesti skolila viróza alebo chrípka a trápite sa so zvýšeným teplotami, citrónová šťava vám ich pomôže znížiť.

V čom je sila citrónov?

1. Podporujú  imunitné funkcie

Pre vysoký obsah vitamínu C a draslíka zohráva citrón dôležitú úlohu pri posilňovaní imunity. Citróny obsahujú tiež látky s antimikrobiálnymi vlastnosťami, vďaka ktorým sa na nás chrípka či prechladnutie tak ľahko nenalepí. Okrem toho, kyselina askorbová (vitamín C) nachádzajúca sa v citrónovej šťave pomáha vstrebávaniu železa, ktoré hrá veľmi dôležitú úlohu v imunitnom systéme.

2. Pomáhajú pri trávení

Pektín - rozpustná vláknina, nachádzajúci sa v citrónoch, pomáha v boji proti hladu. Po vypití šálky citrónovej šťavy sa cíti človek dlhšie zasýtený. Rovnako pomáha pri trávení tým, že odplavuje z tela nežiaduce látky.

3. Sú prírodným jemným diuretikom

Citróny sú k telu omnoho šetrnejšie než syntetické liečivá podporujúce vylučovanie moču. Citrónová šťava pomáha odplaviť z organizmu nežiaduce látky, lebo citróny pôsobia močopudne. Toxíny sa tak odplavujú rýchlejšie a močové cesty sú zdravšie.

4. Nabíjajú energiou

Citrónová voda hydratuje a pri jej pravidelnom pití sa budete cítiť omnoho sviežejšie. Vitamín C  tiež vyhladzuje pokožku, zjemňuje vrásky a škvrny.

5. Zrýchľujú metabolizmus

Ak si denne doprajete citrónovú vodu, budete na prírodnej báze detoxikovať pečeň. Pri pravidelnom popíjaní vody s citrónovou šťavou sa váš metabolizmus zrýchli až o 33 percent.  

6. Majú protirakovinové účinky

Citrusové liminoidy majú protinádorové účinky. Tieto zlúčeniny chránia bunky pred rakovinovým bujnením.

7. Ak potrebujete zmenu, vymeňte citrón za limetku

Citróny a limety majú podobné nutričné ​​profily, ale citróny víťazia. Ak vás však už citrónová kúra nudí, pokojne ju prestriedajte s limetkovou. 

Prečítajte si tiež:

Zbavte deti kašľa a hlienov: Stavte na medový zábal

Proti kašľu a hlienom pomôže aj mrkva

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia