Krátke cvičenie zlepšuje sebakontrolu u detí

Krátke cvičenie zlepšuje sebakontrolu
Ilustračné foto
Zdroj: practicingparents.com
2014-07-03 00:01:22 |

Je tu niekto, kto by pochyboval, že fyzická aktivita prospieva nášmu telu aj duši? Dôležité však je, aby bolo primerané veku, pravidelné a trvalo určitý čas.

Radí MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, autor knihy Dieťa - základný návod na prežitie:

Cvičenie, aby sme dosiahli nejaký efekt, by malo trvať aspoň 10 až 40 minút. Z prehľadu 19 štúdií zverejnených pred časom v British Journal of Sports Medicine, v ktorých sa sústredili na tri vekové kategórie - od 6 do 12, od 13 do 17 a od 18 do 35 rokov, vyplynulo, že všetky deti a mladí dospelí dosahovali po krátkotrvajúcom stredne intenzívnom cvičení výrazne lepšie výsledky v kognitívnych funkciách a sebakontrole. Sú to veľmi významné vyššie nervové funkcie, ktoré hrajú základnú úlohu pri učení, vzťahoch a komunikácií.

Zacvičte si s deťmi

Mechanizmus tohto účinku cvičenia na mozog nie je celkom známy, ale predpokladá sa, že počas cvičenia dôjde k prekrveniu čelového mozgového laloka, ktorý je – okrem mnohých iných vecí – zodpovedný za sebakontrolu. Aj keď zatiaľ nevieme ako dlho tento pozitívny efekt pretrváva, isté však je, že by to pomohlo mnohým deťom a mladým ľuďom. Výskum dokonca naznačuje aj využitie fyzickej aktivity v liečbe autizmu či ADHD.

Za pokus nič nedáte. Nájdite si čas a zacvičte si pravidelne so svojimi ratolesťami. Efekt vás možno milo prekvapí. 


Foto: practicingparents.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia