Vývoj mozgu – poznačte si v kalendári

Vývoj mozgu – poznačte
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.com
2014-06-26 00:01:24 |

Ľudský mozog sa počas prvých dvoch rokov života zväčší až štvornásobne. Zaujíma vás, ako sa vyvíja?

Informuje MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, autor knihy Dieťa - základný návod na prežitie:

Deň D – oplodnenie: vajíčko a spermia sa spoja do jednej bunky – bunka sa asi o 12 – 20 hodín rozdelí na dve a z nich sú asi o 12 – 20 hodín štyri.

3. deň: „uzlíček“ má už asi 16 buniek.

5. deň: bunky sa začínajú deliť na „obal“ (trofoblast), z ktorého bude placenta a „jadro“, z ktorého bude plod a potom novorodenec.

6. až 10. deň: „uzlíček“ sa prilepí k stene maternice a začína si tvoriť spojenie s telom matky.

12. deň (2. týždeň): „uzlíček“ je definitívne usadený v maternici a začína vytvárať hormóny, ktoré sa objavujú v moči ženy (je čas vytiahnuť domáci tehotenský test), nervový systém je plochý zhluk buniek, ktorý sa ťahá pozdĺž celým embryom (prepáč, Paťko, že sme Ťa tak kedysi volali!).

21. deň (3. týždeň): plod už tvoria milióny buniek, srdce začína biť, nervový systém je na jednej strane rozšírený = začína sa formovať mozog a opačným smerom miecha...

8. týždeň: miecha tam je, mozog má zreteľne vyvinuté základné časti, talamus aj sivá kôra sú na svojom mieste (= učenie sa môže začať, ale, prosím vás, odložte ešte ten anglický slovník!) a mozog ďalej rastie rýchlosťou, z ktorej rozum zastáva: 250 tisíc buniek každú minútu! (Poriadne fofry: pri pôrode tam totiž musí byť tých buniek 100 miliárd!)

9. až 10. týždeň: na jazyku budúceho dieťaťa sú prítomné chuťové bunky, ale (našťastie!) spojenie s mozgom ešte neexistuje (takže sa prestaňte vyhovárať, že ten zmrzlinový pohár s kyslými uhorkami si žiada vaše budúce dieťa).

Posledné mesiace tehotenstva: mozog aj miecha rýchlo rastú – mozog začína svoje prvé aktivity (nie, sudoku to ešte nie je), ale za kopance, ktoré cítite, je zodpovedná skôr miecha (prenáša impulzy z mozgu do nôh a rúk).

Pôrod: 100 miliárd nervových buniek mozgu je na svojom mieste: majú vytvorené základné spojenia (synapsy) a čakajú na svoj ďalší osud... (V novembri 2010 bol publikovaný zaujímavý anglický výskum, ktorý odhalil, že mozog dieťaťa je pri narodení vyvinutý viac, ako sme si mysleli – vie vraj dokonca spomínať a dokonca mať aj svoje predstavy o budúcnosti.)

Prvý rok života: vytvárajú sa nové a nové spojenia buniek, vznikajú obrovské siete vzájomne poprepájaných buniek (celý Facebook4 (= na štvrtú) je oproti tomu, čo má taká malá Sára v hlavičke, bezvýznamná machuľa!) – na konci roka váži mozog 3-krát toľko ako pri pôrode a (keďže vieme, že počet nervových buniek sa nijako podstatne nemení) je to spôsobené najmä

  1. vznikom tých nových synáps – spojení (nervové bunky pučia a rastú = „načahujú ruky“ do všetkých strán, aby sa dostali čo najbližšie k „susedom“) a
  2. obaľovaním (myelinizácia) nervových vlákien.

Dobrá otázka: Kedy ste vy naposledy za 21 mesiacov (9 mesiacov v mamine + prvý rok života) stihli tak veľa?

Druhý rok života: na konci druhého roka dosahuje mozog 4-násobok pôrodnej hmotnosti = hmotnosť dospelého mozgu (synapsy sú vyvinuté, myelínová izolácia „káblikov“ dokončená, mozog je pripravený na zvyšok života)

 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia