MUDr. Jakubička: RSV môže ohroziť deti aj na živote!

MUDr. Jakubička: RSV môže
Ilustračné foto
2016-03-14 00:30:57 |

Tušíte, čo sa pod týmito tromi písmenkami skrýva? Je to respiračný synciálny vírus! Na to, čo to je a ktoré deti najčastejšie ohrozuje, sme sa popýtali toho najpovolanejšieho.

Respiračný syncyciálny vírus je okrem chrípky veľmi častou príčinou infekcií dýchacích ciest. Všetko, čo by vás mohlo o tom víruse zaujímať, nám vysvetlil naslovovzatý odborník, detský pneumológ a ftizeológ, MUDr. Juraj Jakubička.

 

Čo je to respiračný syncyciálny vírus?

Ide o vírus, ktorý veľmi často spôsobuje infekciu dýchacích ciest v útlom detstve. Prekonanie RSV infekcie v budúcnosti spôsobuje opakované zdravotné komplikácie, deti sú choré častejšie a choroby majú dlhší priebeh. V miernom podnebí (teda aj na Slovensku) je vírus aktívny od začiatku jesene (október) až do jari (apríl).

 

Ktorých vekových kategórií sa najmä týka?

Do veku 2-3 rokov takmer všetky deti prekonajú infekciu spôsobenú RSV. Vírus najviac ohrozuje deti predčasne narodené, deti s bronchopulmonálnou displóziou a deti s vrodenou chybou srdca.

 

Dá sa pred ním brániť, resp. ako sa dá pred ním brániť?

Respiračný syncyciálny vírus súčasná medicína nevie liečiť tak, ako u bakteriálnych ochorení, kedy sú indikované antibiotiká. Práve preto sa v prípade RS vírusu do popredia dostáva prevencia a podniknutie takých opatrení, ktoré riziko nákazy minimalizujú. Typicky medzi ne patrí hygiena rúk pred tým, než sa dieťaťa dotýkame. V období výskytu vírusu je vhodné sa vyhýbať miestam s vysokou koncentráciou ľudí a samozrejme tým, ktorí už priamo prejavy virózy vykazujú. Významné postavenie v prevencii RSV infekcií nadobúda imunoprofylaxia – podanie špecifických obranných protilátok. RSV profylaxia je pasívna imunizácia, čo znamená, že dieťaťu sa dodá do tela práve táto potrebná protilátka.

 

Patrí RSV k nebezpečných vírusom (napr. v porovnaní s chrípkou)?

Áno, rizikové skupiny detí  priebeh infekcie môže ohroziť na živote a môže otvoriť cestu pre chronické respiračné problémy ako je zvýšená chorobnosť a sklon k chrčaniu či pískaniu na prieduškách.

Ako sa RSV infekcia prenáša a aké sú jej príznaky? Existujú nejaké špecifické znaky, ktoré ju odlišujú od iných vírusových infekcií?

Ide o vírus, ktorý sa podobne ako ostatné vírusy, šíri kvapôčkovou infekciou. Dieťa i dospelý sa ním teda môže nakaziť veľmi ľahko. Stačí kontakt s infikovanou osobou v podobe podania rúk, objatia, či bozku. Respiračný syncyciálny vírus pretrváva na povrchu predmetov aj niekoľko hodín.

Príznaky RSV infekcie môžu byť na začiatku podobné ako pri prechladnutí, teda horúčka,  zvýšená sekrécia z nosa a iné príznaky podobné prechladnutiu. Príznaky RSV infekcie sa zhoršia po rozšírení infekcie do pľúc. Zahŕňajú silnejší a častejší kašeľ, dýchacie ťažkosti, vrátane dýchavice (pískavý zvuk pri dýchaní) a zrýchleného dychu, modré pery alebo končeky prstov, dehydratácia a ťažkosti pri dojčení alebo kŕmení z fľaše.

 

V čom spočíva liečba?

Liečba  infekcie  je problematická, pretože v čase, keď dieťa má  klinické prejavy choroby, sa vírus už výrazne v dýchacích cestách  pomnožil a spôsobil poškodenie. Preto u rizikových detí nečakáme kým budú choré, ale realizujeme preventívne podávanie hotových obranných protilátok proti RSV vírusu formou injekcií do svalu.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Pozrite sa, čo dokáže meningoková sepsa

Febrilné kŕče: Kedy vznikajú a ako na ne

Suchý kašeľ tlmte, vlhký nepotláčajte

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, redakcia
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia