Čerstvým prvákom by nemali chýbať tieto pomôcky

Čerstvým prvákom by nemali
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2016-08-17 14:30:00 |

Prázdniny sa pomaly blížia do finále a tak by sa rodičia budúcich prváčikov mali vrhnúť na nákup vecí, ktoré budú ich ratolesti od septembra potrebovať.

Niektorí rodičia dostali zoznam pomôcok už pri zápise, iní sa musia zorientovať bez neho. Každá škola môže mať špecifické požiadavky, no niektoré veci je nutné kúpiť každému prváčikovi.  Pri orientácii, čo je potrebné, vhodné alebo nepotrebné kúpiť, vám môžu pomôcť aj  informácie Centrálneho informačného portálu rezortu školstva.

Aké pomôcky vybrať?

Pri výbere školských pomôcok záleží pomerne veľa na finančných možnostiach rodiny. Obchody ponúkajú rôzne výhodné lacnejšie varianty, no na druhej strane sú budúci prváci lákaní na obľúbené detské motívy, ktorých ceny sú zvyčajne vyššie. Rodičia by mali myslieť na to, že napríklad pero, ceruzky, peračník či iné pomôcky sú nenahraditeľnou súčasťou vyučovacieho procesu a preto je dobré zvážiť, ako dlho lacnejšie školské potreby dieťaťu vydržia. Rodič musí počítať s určitými stratami a mať vždy doma v prípade núdze pripravenú pohotovostnú variantu, ako sú náhradné perá, ceruzky, gumy, strúhadlá a podobne.

Dieťa by malo mať svoje veci podpísané. Môže sa stať, že i samo zabudne, ktoré sú jeho. 

Doma by školák mal mať vlastný stolík, pri ktorom si bude písať domáce úlohy a učiť sa. U pravákov by mal byť osvetlený z ľavej strany a dôležitá je tiež kvalitná stolička, na ktorej sa nebude hrbiť. Ak je stolička vyššia, dajte mu pod nohy nejakú podložku. Pri písaní by nohy nikdy nemali visieť vo vzdudhu! Najmä vtedy, keď sa dieťa učí písať prvé písmenká.


Máte doma budúceho prváčika?


 Aktovka, školská taška

 

 

 

 

 

 

 

 

Na trhu sú rôzne školské tašky a výber tej správnej nie je vôbec jednoduchý. Odborníci radia, že treba prihliadať aj na životnosť výrobku, kvalitu, zdravotné hľadisko (dajú sa kúpiť anatomicky tvarované aktovky), cenu, ale napríklad aj hmotnosť, rozmery a praktickosť výrobku (či má samostatný priestor na desiatu, miesto na fľašu a podobne).

Význam pri výbere školskej tašky má aj to, ako vaša ratolesť bude dochádzať do školy. Ak ju budete pravidelne vozievať auto, nemusí byť anatomicky tvarovaná, lebo ju na chrbte často neznosí. Naopak, bude chodiť do školy pešo či autobusom, anatomické tvarovanie je veľmi vhodné, rovnako si treba dať záležať aj na tom, aby nebola príliš ťažká.

 Z praktického hľadiska je dobrá taká aktovka, ktorá má oddelené priečinky na desiatu, zošity či peračník a zvlášť i na prezuvky. Dobré je kupovať školskú tašku spolu s dieťaťom, aby si ju mohlo vyskúšať a páčila sa mu.  

Peračník

 

 

 

 

 

Je vhodné zabezpečiť dieťaťu peračník, do ktorého si môže uložiť pero a ceruzky, ale tiež náhradné perá, strúhadlo, gumu, prípadne viacfarebné ceruzky či pastelky. Nemusí to však byť hneď nejaký veľký poschodový peračník. Keďže prváci pomerne často kreslia, farbičky by nemali chýbať. Dôležité sú základná červená, modrá a žltá, ku ktorým je vhodné pripojiť zopár ďalších farieb.

 

Pero

Písacie potreby niektoré školy deťom zabezpečujú vo vlastnej réžii. Ak to nie je váš prípad, mala by vám škola odporučiť, ktorý typ pera je pre dieťa najvhodnejší a ktorý nie je vhodný (napríklad keramické perá, ktoré môže dieťa rozbiť). Vyrábajú sa rôzne druhy plniacich „bombičkových“ pier, so špičkou typickou pre plniace perá alebo so špičkou, ktorá sa používa pri klasických guľôčkových perách. Táto je vhodná pre dieťa, ktoré pri písaní priveľmi tlačí. Na trhu existujú perá pre ľavákov a pre pravákov, ktoré sú špeciálne tvarované. Rodič by mal počítať s možnosťou, že nové pero bude potrebné kupovať dieťaťu pomerne často. Môže ho stratiť, zlomiť, ohnúť alebo inak znehodnotiť.

Handrička na utieranie pera

Vhodný je kúsok látky z dobre savého materiálu. Nie je potrebné kupovať špeciálnu handričku. 

Ceruzky

Vhodné sú ceruzky, ktoré sa nelámu. Sú síce o niečo drahšie, no rodičov vyjdú v konečnom dôsledku lacnejšie, lebo prváčikovi dlhšie vydržia.

 

Guma

Najvhodnejšia by bola mäkká biela guma, pri ktorej je menšia pravdepodobnosť, že dieťa ňou zošiť zašpiní. Kvalitatívne sú však takmer všetky gumy rovnaké, s výberom si nemusíte robiť veľké starosti.

Strúhadlo

Vhodný je typ, ktorý má uzavretý zásobník na ostrúhaný odpad.

Pravítko

V prvej triede žiaci ešte nepotrebujú veľké pravítka, postačí jedno menšie napríklad trojuholníkové, aby sa zmestilo do peračníka alebo do dosiek na zošity.

Nožnice

Pre prváčikov sú najvhodnejšie tie, ktoré majú mierne zaoblené špičky. 

Obaly na zošity

Pre lepšiu orientáciu v zošitoch je vhodnejšie zabezpečiť budúcemu žiačikovi čisté priesvitné obaly. Farebné alebo iné obrázkové obaly totiž nemusia byť tak priehľadné, aby dieťa vedelo hneď identifikovať zošit na daný predmet. Vyberajte radšej pevnejšie obaly, tie úplne tenké nie sú pre malých školákov veľmi vhodné.

Box (dosky) na zošity

Je lepšie, ak má dieťa zošity uložené v ochrannom obale, kde ich má nielen chránené proti poškodeniu, ale ich má aj usporiadané. Dostať kúpiť obaly s tvrdou väzbou, ale ak rodič nechce, aby bol detský chrbátik zbytočne zaťažený, je možnosť kúpiť i obaly s mäkkou väzbou, ktoré sú aj cenovo prijateľnejšie.

Prezuvky

 

 

Neodporúčajú sa šľapky. Deti počas prestávok alebo v školskom klube behajú a v nevhodnej obuvi by si mohli ublížiť. Dobrú sú klasické papuče s pogumovanou podrážkou alebo pevné sandále.

Vrecúško na prezuvky

Malo by sa dať zavesiť a byť z umývateľného materiálu. Dôležitá je aj veľkosť, aby si do nej váš malý školák  mohol vložiť všetko čo potrebuje.

Odev na telesnú výchovu

Tepláky (skôr tenšie) alebo pre dievčatá legíny, krátke trenírky, tričko s krátkym rukávom, tričko s dlhým rukávom, ak by bolo chladnejšie, teplákovú bundu, ponožky a tenisky, môžu byť i klasické „číňany“, dieťa ich môže použiť ako prezuvky, ak si tie zabudne doma. Neodporúčajú sa klasické cvičky, sú príliš mäkké a dieťa si môže ľahko pri cvičení vykĺbiť nohu.

Vrecúško na telesnú výchovu

Vhodný je vzdušný materiál, aby sa úbor na telesnú výchovu mohol dostatočne vetrať.

Potreby na výtvarnú výchovu

 

 

 

 

Vo všeobecnosti je potrebné ochranné oblečenie, nerozbitná fľaša na vodu, savá handričku na utieranie štetcov, vodové farby alebo temperové farby, štetce, pastelky alebo voskové farbičky. 

Dôležitou pomôckou je aj lepidlo. Praktické je používanie  vysúvateľných lepiacich tyčiniek, ale väčšinou je potrebné kúpiť dieťaťu i klasické disperzné lepidlo. Potrebný je tiež igelitový obrus, ktorý si dieťa prestrie na stôl počas výtvarnej výchovy. Presný výber by mala poskytnúť škola.

Vrecúško na výtvarnú výchovu

Vhodné je vrecúško, ktoré sa dá umývať a neprepúšťa vodu.

Hygienické potreby

Papierové vreckovky, toaletný papier (množstvo by mala spresniť škola, ale je vhodné, ak má dieťa vždy jednu rolku toaletného papiera alebo jedno balenie papierových vreckoviek v aktovke), mydlo, malý uteráčik s uškom, aby sa dal zavesiť, v niektorých školách i pohárik na pitie, textilný obrúsok na desiatu (môže byť i staršia utierka na riady, nie je potrebné kupovať nový obrúsok).

Peňaženka

 

 

Je potrebná, ak sa dieťa stravuje v jedálni na stravné lístky, ale aj v prípade, že je potrebné poslať po dieťati do školy peniaze na výlet alebo iné potreby. 

 

Prečítajte si tiež:

Starí rodičia majú v živote vnúčat svoje miesto

Fotka vytešenej mamy baví internet

Fotogaléria


Foto: profimdia.sk, wikimedia commons.com, flickr.com
Zdroj: az, iedu.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia