Voda: Čo robí s detským organizmom?

Voda: Čo robí s
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-07-19 13:30:34 |

Každá mama chce pre svoje bábätko tú najlepšiu starostlivosť. Na kvalitu vody by sme mali dbať počas celého vývoja dieťatka, no najmä v prvom roku života.

Mnoho detských lekárov a odborníkov odporúča používať pri príprave dojčenských pokrmov vody, pri ktorých je istota, že neobsahujú žiadne škodlivé látky ani nadmerné množstvo minerálov či dusičnanov. Tie by mohli doteraz nevyvinutému organizmu bábätiek uškodiť.  Možností je niekoľko. Akú vodu teda vybrať?

Pitný režim drobca

Voda zohráva v živote človeka veľmi dôležitú úlohu najmä pri látkovej premene. Tekutiny transportujú živiny k bunkám, napomáhajú vylučovaniu nestrávených splodín látkovej premeny, usadených toxínov v tele a škodlivých látok, ktoré telo opúšťajú močom, potením sa a vydychovaním vzduchu. Voda u novorodenca pritom tvorí až 80% telesnej hmotnosti. Pravidelný pitný režim je pre dieťatko veľmi dôležitý. Jeho látková premena prebieha oveľa rýchlejšie ako u dospelého človeka. Dieťa si samé piť nevypýta, keď je smädné. K dehydratácií u drobčeka prichádza oveľa rýchlejšie než v prípade dospelého človeka.

Správny pitný režim už od malička

Pre dieťatko je ideálne, ak ho dojčíte prvých 6 mesiacov iba materským mliekom. Obsahuje totiž až 87% vody. Preto by mali matky dbať aj na svoj pitný režim a výber vody. Ak prikrmujete už v prvom roku života dieťaťa, o to dôkladnejšie vodu vyberajte. Na správny pitný režim dbajte však počas celého života. Už od kolísky dieťaťu vštepujte, že najprirodzenejšia voda pre jeho telíčko je „živá“ pramenitá voda, ktorá najlepšie uhasí smäd. Sladené nápoje predstavujú pohromu pre organizmus aj dospelého človeka. Čo robia s organizmom dieťaťa si domyslí hádam každý.

Balená dojčenská, kohútikova alebo filtrovaná voda?

Na internete koluje množstvo diskusií o správnom výbere vody pre bábätko. Stačí bábätku kohútiková preváraná voda? Alebo máme kupovať balenú dojčenskú vodu? Nejde len o marketingový ťah, ktorý plní peňaženky výrobcom? Veď aj my sme predsa boli odchovaní na kohútikovej vode a žijeme. Treba si uvedomiť, že varom síce odstránite niektoré baktérie, ale chemické zloženie vody to vôbec nezmení, teda obsah minerálov a najmä nebezpečných dusičnanov zostáva rovnaký. Dokonca ani rôzne filtre a filtrovacie kanvice nezaručia, že obsah vody bude iný.  

Nebezpečné dusičnany

Dojčatá a aj menšie deti netolerujú dusičnany v pitnej vode tak ako dospelí ľudia. U dieťaťa môže vzniknúť methemoglobinémia, čo znamená, že kyslík sa neprenáša k tkanivám orgánov a trpia všetky, najviac mozog. Následok môže byť katastrofálny - dusenie až smrť. Problém môže nastať u bábätiek najmä do tretieho mesiaca ich života. Až od pol roka sa dokážu vyrovnávať s väčším množstvo dusičnanov.

Pozorne čítajte etiketu!

Dojčenské balené vody sú vhodné aj pre tehotné ženy, dojčiace mamičky a každého dospelého človeka. Spĺňajú osobitné požiadavky na kvalitu vody a musia mať označenie „vhodná na prípravu stravy pre dojčatá“ alebo „dojčenská voda“. Prísnejšie podmienky sú kladené najmä na obsah niektorých látok ako dusičnanov, solí a podobne, ale aj dátum spotreby, ktorý je šesť mesiacov od dátumu balenia.

Voda nesmie byť podrobená žiadnej úprave, ani dezinfikovaná akýmikoľvek prostriedkami. Dovoľuje sa len dodatočne umelo prispôsobovať vodu UV lúčmi. Ak je voda stabilizovaná oxidom uhličitým, obal musí obsahovať informáciu „pred použitím odstrániť oxid uhličitý varom“. Správnym výberom vody zaručíte vášmu bábätku zdravú životosprávu, čo ovplyvní celý jeho vývoj.

 

 

 

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, redakcia
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia