Vývoj bábätka – tretí týždeň

Vývoj bábätka – tretí
Ilustračné foto
2013-12-06 12:01:05 |

Bábätko v treťom týždni už s istotou rozpozná maminu tvár aj hlas. Komunikuje prostredníctvom plaču, ktorý môže byť občas riadne hlučný.

Ako bábätko rastie

Drobček prespí 16 až 18 hodín denne, no keď je hore, vníma svet okolo seba už viac ako doteraz. Týždenne by mal pribrať 70 až 120 gramov. Kým začiatkom minulého týždňa mohla jeho váha ešte stagnovať alebo mierne klesať, teraz už by mal iba priberať. Ak to tak nie je, navštívte pediatra.

Ak sa vám zdá, že bábätko sa dožaduje častejšie prikladania na prsník, pravdepodobne má rastový špurt, typický pre tento týždeň. Neznervózňujte sa, ponúkajte mu mliečko tak často ako si pýta. Čím častejšie tak robíte, tým viac mliečka sa vám v prsníkoch vytvorí. Ak ste schopná dojčiť, nezačnite prikrmovať umelým mliekom. Dojčite aj v noci, vtedy je hladina hormónov vyššia. Ponúkajte bábätku mlieko z obidvoch prsníkov, na každom ho však  nechajte dostatočne dlho, aby si vytiahlo aj výživnejšie zadné mlieko.

Po každom saní doprajte drobčekovi možnosť odgrgnúť si. Niektoré bábätká to nepotrebujú, lebo sa nenadýchali pri dojčení vzduchu, treba ich však vždy na chvíľku dať do polohy, v ktorej tak môžu urobiť. Ak bábätko vygrcká trochu mliečka po kŕmení, je to tiež úplne normálne, občas vypije viac ako jeho žalúdok zvládne. V prípade, že grcká takmer vždy a veľa, môže ísť o tzv. reflux, teda návrat jedla späť do pažeráka. Keď je výsledkom grckania neprospievanie, treba to riešiť s pediatrom. Reflux sa môže prejaviť aj neskôr. Po jedle môže drobček čkať, nemusíte robiť žiadne opatrenia, prejde to samo.

Malé bábätká obvykle naložia do každej plienky, niektoré však menej často. V poriadku sú aj tie, ktoré naložia iba jeden alebo dvakrát do dňa. Stáva sa, že dokonca zostane plienka prázdna aj dva dni. Ak drobec nemá iné problémy a plyny odchádzajú, neznepokojujte sa. Materské mlieko je dobre stráviteľné. Ak by ste však na plienke v stolici zbadali prímes krvi či hlien, treba to riešiť s lekárom.

Stolica zdravého bábätka je redšia, svetložltá a pripomína miešané vajíčka. Ak nájdete v plienke zelenú stolicu, nerobte tiež hneď paniku. Hovorí sa, že ide o hladovú stolicu, ale nemusí to tak byť vždy. Vaše dieťatko pravdepodobne pije priveľa predného mliečka a potom mu v črevách kvasí mliečny cukor. Ak ste prešli na prikrmovanie umelým mliekom, tak je to tiež úplne normálne, lebo náhradná výživa obsahuje železo, ktoré stolicu zafarbí. Problém môže byť aj vo vašej strave. Zelenú stolicu majú tiež bábätká trpiace novorodeneckou žltačkou. Pre hladovú stolicu je typické sfarbenie skôr do hneda, je hlienová a dosť zapácha.

 Vaše bábätko môžu riadne potrápiť koliky. Vtedy je dobré vyskúšať jemnú masáž, hladkanie bruška v smere hodinových ručičiek či jemnulinké pocvičenie s nôžkami. Ak sa koliky opakujú, poraďte sa s pediatrom o najlepšom prostriedku pre vaše bábätko. Môžete skúsiť, ale s mierou, ponúknuť medzi dojčeniami pár kvapiek feniklového čajíka, niektorí odborníci odporúčajú aj harmančekový.

Čo už dokáže

Bábätko v treťom týždni už pekne uvoľňuje zaťaté pästičky. Medzi ostatnými tvárami rozpoznáva mamininu a tiež spoznáva jej hlas. Začína sa usmievať. Zatiaľ skôr počas spánku, na skutočný úsmev venovaný iba vám si ešte musíte počkať. Rado pozoruje jednoduché geometrické útvary v kontrastných farbách, preto mu neďaleko tváričky môžete navešať zopár hračiek. Neprežeňte to, pozorovanie veľkého množstva vecí je pre bábätko únavné.

Drobček zatiaľ nevie komunikovať inak ako plačom, preto vám ním oznamuje všetko pre neho dôležité – že je hladný, unavený, má mokro v plienke, je mu zima alebo teplo, potrebuje cítiť mamičku, nudí sa, nevie zaspať a podobne.

Tretí týždeň je časom, kedy môžete začať s prvými hrami. Bábätko je nenáročné, veľa mu rozprávajte, nechajte ho, aby mohlo skúmať zrakom alebo hmatom vašu tvár alebo sledovať svetlo. Pri prebaľovaní ho nechajte pokopkať si nožičkami.

Zdravie bábätka

Od tretieho týždňa (niektorí pediatri odporúčajú od druhého) sa bábätkám podáva vitamín D, ktorý je potrebný pre rast a vývoj kostí. Pri prvej preventívnej prehliadke vám ho predpíše lekár, spočiatku sa do materského aj umelého mlieka pridávajú dve kvapky denne. Obvykle sa podáva do druhého roka. Je najmä prevenciou vzniku rachitídy (krivice). Dojčené deti dostávajú aj K vitamín, ktorý je prevenciou krvácavej choroby z nedostatku tohto vitamínu. V prvom mesiaci sa podáva jedna kvapka týždenne, od druhého mesiaca jedna kvapka mesačne. Bábätká, ktoré dostávajú umelé mlieko, ho neužívajú, lebo je súčasťou náhradnej výživy.

V treťom týždni sa bábätkám robí prvé ultrasonografické vyšetrenie kĺbikov. Ak to nestihnete v tomto týždni, treba ho absolvovať do šiesteho týždňa od narodenia.

Bábätko vždy dávajte spinkať iba chrbátiku a bez vankúšov. Nebojte sa, v tejto polohe sa nezačne dusiť. Nikdy ho nenechávajte spať na brušku a pediatri už neodporúčajú ani spinkanie na boku.

Kúpanie

Pupok bábätka by už mal byť zahojený a tak ho môžete začať kúpať v detskej vaničke.

Netreba kúpať každý deň, stačí dva až tri razy týždenne a nedržte drobčeka vo vode zbytočne dlho. Pár minút úplne stačí. Najlepšie je používať iba čistú vodu, vlásky umývame raz do týždňa. Olejčeky a mastičky používať netreba. Ak má bábätko veľmi suchú pokožku, poraďte sa s pediatrom, aký postup pri jej ošetrovaní zvoliť.


Prechádzky

Ak sa vaše bábätko nenarodilo uprostred mínusových teplôt, von s ním môžete chodiť od narodenia. V prvých dvoch týždňoch možno prechádzky nahradiť položením dieťatka oblečeného podľa počasia, k otvorenému oknu. Od tretieho týždňa ho vykladajte na nejaký čas na balkón či terasu. Klasické prechádzky by spočiatku mali trvať pár minút a postupne ich môžete predlžovať. Pobytom na vzduchu deťom posilňujete imunitu a mnohým sa vonku oveľa lepšie spinká. S väčšími bábätkami môžete ísť na vzduch vždy, keď teplota neklesá pod 5 stupňov Celzia. Ak je hmla, prechádzky si odpustite.


Foto: flickr.com
Zdroj: az, babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia