Vývoj bábätka – druhý týždeň

Vývoj bábätka – druhý
Ilustračné foto
2013-11-29 12:01:22 |

Ak vaše bábätko nemá zdravotné problémy, už si zvyká na svoj nový domov a vy na nového člena domácnosti. To je asi najväčšou zmenou oproti prvému týždňu života.

Ako bábätko rastie

Zrak vášho dieťatka ešte nie je úplne ostrý. Drobec môže vidieť vašu tvár jasne len vtedy, keď ho držíte blízko pri nej do vzdialenosti 20 až 30 centimetrov. Nemajte obavy, ak sa vám nepozerá priamo do očí. Novorodenci majú tendenciu pozerať sa na vaše obočie , vlasy alebo pohybujúce sa ústa. Postupne sa však dočkáte aj pohľadov z očí do očí. Štúdie ukazujú, že malé bábätká dávajú prednosť ľudskej tváre pred všetkými ostatnými vzormi a farbami. Ďalšími v poradí sú jasné, pohybujúce sa alebo veľmi kontrastné objekty, rovnako ako čierna a biela farba.

Spánok

Veľké zmeny oproti prvému týždňu zatiaľ nenastali, bábätko prespí 17 až 20 hodín denne a budí sa zhruba po každých troch alebo štyroch hodinách. Spánkový režim si ešte nevytvára. Deň a noc nerozlišuje. Nikdy nenechávajte bábätko spať na brušku. Uistite sa, že mu je teplo. Spánkový režim začnite trénovať najskôr od tretieho mesiaca, každé dieťatko je však iné a tak sa nedá všeobecne povedať, kedy k zmene príde.

Hmotnosť

Hmotnosť bábätka sa začiatkom druhého týždňa života veľmi nezvyšuje, skôr môže pochudnúť. Nanajvýš by to však malo byť desať percent z pôrodnej hmotnosti, ak je to viac, poraďte sa s pediatrom. Zhruba do desiateho dňa od pôrodu by mal malý človiečik získať späť svoju pôrodnú hmotnosť a potom priberať týždenne v priemere 200 gramov.

Nezabudnite na odgrgnutie

Dbajte na to, aby si bábo po kŕmení odgrglo. Môže sa totiž stať, že mlieko vyvracia alebo sa mu v črievkach nahromadia plyny a budete sa obaja trápiť pre jeho koliku. Ak sa pri pití nenahltá vzduchu, nemusí si odgrgnúť, treba mu však na to vytvoriť po každom papaní priestor. Ak ho po jedle dvihnete a do pár minút neodgrgne, nenúťte ho do toho a pokojne ho zase položte. Väčšina bábätiek má čiastočný reflux a preto po dojčení grckajú, takže odgrgnutie nemusí tomu automaticky zabrániť. Ak dieťatko po jedle grckáva, naďalej však priberá, netreba robiť paniku.

Schopnosti

Bábätko v druhom týždni života leží prevažne na chrbátiku, nedokáže sa ešte samo pretočiť. Hlavičku v strednej polohe zatiaľ neudrží, máva ju natočenú na stranu. Polohujte mu ju, aby nebola sploštená, lebo bábätká obvykle preferujú jednu stranu. Aj napriek tomu, že väčšinu času prespia, vnímajú odkiaľ prichádza svetlo a pozerajú sa tým smerom, odkiaľ prichádzajú zvuky alebo sa niekto pohybuje. Zatiaľ si toho veľa nepamätá, nanajvýš posledných desať sekúnd.

Zdravie

Ak ste si domov doniesli bábätko, ktoré ešte v pôrodnici malo žltačku, vystavujte ho čo najviac slnečným lúčom. Stačí ho položiť na posteľ k oknu, do ktorého svieti slnko alebo mu aspoň dopriať čo najviac denného svetla. Pri manipulácii s bábätkom je potrebná opatrnosť, treba mu pridržiavať hlavičku. Ešte stále sa mu hojí pupok, preto ho umývajte radšej špongiou a nekúpte zatiaľ vo vaničke. Koncom druhého týždňa života je potrebné absolvovať s bábätkom preventívnu prehliadku. Po dohode s pediatrom obvykle navštívi dieťatko doma alebo s ním pôjdete na poradňu. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: az, babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia