RADÍME VÁM Svokrovci neustále KRITIZUJÚ naše deti! Čo mám robiť?

RADÍME VÁM Svokrovci neustále
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2024-03-14 11:00:00 |

Mám veľmi zlé vzťahy so svokrovcami a neviem, ako s nimi fungovať. Svokrovci sú stará škola, kde sa svokor staral o živobytie a svokra bola doma, varila, upratovala a vychovávala deti. Moji svokrovci majú neustále potrebu od začiatku vzťahu zhadzovať každé naše rozhodnutie.

Manžel pracuje v školstve, ja som na home office a voľný čas venujeme spoločným aktivitám. Tomu sme prispôsobili svoj životný štýl, máme jednoduchú domácnosť, nemáme záhradu, varím nenáročne, aby sme čas využili na spoločný program, ktorý nám dáva zmysel. V momente, keď prídeme na návštevu, začne svokra komentovať moje deti, pretože podľa nej nie sú “riadne vychované”, lebo nepočúvajú na slovo. Nikdy nezabudne okomentovať, že nezaváram, nemáme lepšie auto či bazén v záhrade, ako má jej druhý syn. Svokor si ma väčšinu času nevšíma, zato manželovi neustále predhadzuje zamestnanie, lebo ľudia zo školstva sú preňho menejcenní. Ja aj manžel sme krotké typy, z rodinných návštev sa stala nočná mora.

Vaši svokrovci mali zrejme od svojich detí očakávania, ktoré nenaplnili, alebo ani naplniť nemohli či nechceli. Pre starších ľudí, ktorí vyrástli na určitých životných pravdách, je veľmi ťažké vnímať varenie, prácu v záhrade či upratovanie ako rovnocenné s tým, čím žije mladá generácia rodičov - krúžky, výlety, čas v prírode namiesto povinností doma.

Od človeka, ktorý celý život ťažko pracoval, nemožno očakávať, že prácu s deťmi či na počítači, bude vnímať rovnocenne s tvrdou drinou. Pokiaľ vaši svokrovci tvrdo pracovali a obetovali sa, aby deťom dožili dom a záhradu, možno nebudú mať pochopenie pre generáciu, ktorá svoj život uchopila s väčšou ľahkosťou. Je to v poriadku. Máte odlišné pohľady na svet a výchovu, no cieľ je ten istý - dať deťom to najlepšie.

Vy a manžel nie ste povinní obhajovať sa

Z popisu situácie v rodine vidieť, že s manželom trpíte kvôli tlaku, ktorý je na vás vyvíjaný. Nedokážete situáciu v niektorom momente zastaviť a postaviť sa na svoju obranu. Možno máte doma radi pokojné prostredie a harmóniu a hádky s iným členom rodiny vám nič nehovoria.

Hádať sa však nie je to isté ako zastať sa sám seba, svojho partnera a svojich detí. Nemusíte sa púšťať do veľkej hádky, spôsobov, ako reagovať na útoky svokrovcov je viac.

  • v momente, keď svokra začne útočiť na vašu výchovu, nenechajte poznámky prerásť do “monológu”. Zastavte ju hneď na začiatku vetou - O tomto sme sa rozprávali už minule. Prípadne môžete povedať - Na toto máme odlišný názor. Alebo len poznamenajte, že vy vychovávate deti inak a je to pre vás v poriadku. Pokiaľ má svokra povahu, ktorá jej nebráni vás otvorene kritizovať, nepúšťajte sa s ňou do siahodlhých diskusií, odpovedajte stručne, krátko a jasne dajte najavo, že sa o svojom rozhodnutí nemienite rozprávať.
  • svoj pracovný život ani voľný čas neobhajujte. Vašou odpoveďou by malo byť: Takto sme si to nastavili, takto nám to vyhovuje. Len vy viete, čo potrebuje vaša rodina. Voľnejší životný štýl mladšej generácie tej staršej často pripomína čas a energiu, ktorú strávili vecami, ktoré by dnes už nechceli alebo nerobili.
  • Váš svokor má na prácu v školstve svoje názory, vy a manžel svoje. Nepotrebujete navzájom súperiť ani obhajovať svoju prácu. Pokiaľ si svokor prácu svojho syna neváži, bude vo veci zrejme viac než len obyčajné “v školstve sa málo zarába”. Možno mal od syna iné očakávania, dúfal, že prevezme jeho prácu alebo okolo seb avidí veľa úspešným mužov podnikaní či na vysokých postoch. S túžbami svojho svokra nesúťažte, prehrali by ste.
  • Pokiaľ budú útoky na vás a manžela pokračovať, môžete upraviť čas, ktorý spoločne trávite. Môžete si na stretávanie zvoliť neutrálne územie - u vás, u ďalších súrodencov alebo niekde na výlete. Spoločný čas tiež môžete obmedziť - vyhnúť sa prespávaniu, týždňovým pobytom, chatám a podobne. Obmedzte telefonáty na nevyhnutné informácie.
  • V záujme rozvoja vzťahov môžete urobiť niekoľko vecí. Buď úprimne s manželom vyjadríte, ako na vás ich útoky pôsobia, a že vás zraňujú, alebo naopak obmedzíte kontakt tak, aby na útoky nebol veľký priestor.

Nezabúdajte, že celú situáciu citlivo vnímajú aj vaše deti, ktoré by nemali zažívať pocit, že ich rodina je kvôli zamestnaniu či chýbajúcemu bazénu menejcenná. Aj v záujme zdravého vzťahu medzi starými rodičmi a vašimi deťmi hľadajte s manželom spoločné riešenia.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia