RADÍME VÁM Syn má nočné mory a zlé sny, nechce spať sám v izbe

RADÍME VÁM Syn má
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2024-02-03 12:00:00 |

Syn až do piatich rokov pekne spával sám v izbe. Ničoho sa nebál, všetko bolo v poriadku. Zrazu sa však začal budiť na zlé sny, má zo všetkého strach, v noci kričí a volá ma.

Niekedy sa zobudí s plačom a príde k nám. Sme z toho unavení, chceme mu pomôcť. lenže v spálni s našej posteli sa ani ja, ani manžel nevyspíme. naviac v noci vstávam k mladšiemu synovi a potrebujem pokoj na starostlivosť oňho. Starší syn po nočnej more nechce spať sám v izbe, je to náročné pre celú rodinu. 

Nočné mory sú v predškolkom veku veľmi nepríjemná, no pomerne častá vec. Je potrebné uvedomiť si, že je to len obdobie, ktoré postupne prejde. Na začiatok si treba uvedomiť, že v tomto období sa u detí rozvíja výrzane predstavivosť, imeginácia a to spôsobuje, že ich myslenie a fantázia sú živšie, farebnejšie a hmatateľnejšie.

Nočné mory ako odraz dozrievania

Zároveň je toto vek, kedy si dieťa začína podvedome uvedomovať, že existuje niečo ako smrť, bolesť, strach, trápenie, choroby, a začína sa toho obávať. Môže mať strach o seba, svojich blízkych. Aj drobné veci alebo udalosti, ktorým my dospelí neprikladáme možno taký veľký význam, sa môžu dostať do jeho podvedomia a narúšať pocit bezpečia. Spomínam si, ako na mňa v detskom veku náročne zapôsobil pohreb v rodine, rozhovory o smrti alebo autonehoda blízkeho človeka. Pochopiteľne, nie vždy môžeme deti uchrániť pred takýmto zážitkom. To sa určite nedá, keďže život je nevyspytateľný, ale je potrebné o tom komunikovať, vysvetľovať a pýtať sa. Pokiaľ má dieťa silné prežívanie, je dobré podporiť ho počas dňa, aby aj malé nepríjemné zážitky zo seba dostalo von a vyjadrilo, napríklad v rozhovore či kreslením.

Spánková hygiena je základ

Netreba zabúdať ani na základnú vec, a to spánková hygiena. Ide o súbor rituálov pred spaním, ktoré majú dieťa navodiť na príjemný a zdravý spánok. 

  • ukladanie na spánok v rovnakom čase, a to aj počas víkendov
  • dve hodiny pred spaním nepozerajte televíziu, tablet, dieťa by sa nemalo hrať videohry či by na mobilnom telefóne
  • dobre vyvetrajte miestnosť, vzdajte sa aspoň načas pálenia aromatických sviečok či vonných olejčekov
  • nižší vankúš je lepší ako vyšší
  • v stresujúcom období pomôže záťažová deka
  • dieťa by si malo zvyknúť krátko pred zaspávaním zájsť ešte na toaletu
  • venujte sa pokojným aktivitám ako čítanie knižky, ukladanie hračiek "do postieľok", nachystanie oblečenia na druhý deň
  • pripraviť mojkáčika, bez ktorého nemôže zaspať, prípadne si vyhradiť čas a kúpiť nového, ktorý bude pomocníkom pri zaspávaní
  • pri večeri alebo po návrate zo školy sa rozprávajte o zážitkoch
  • vyhnite sa televízii ako podmazu, najmä seriálom, akčným filmom, rozhodne aj hororom a čomukoľvek, čo je pre dieťa nevhodné
  • ťažké jedlá a veľa cukru, kofeínové nápoje či ovocie nie sú pre spaním vhodné
  • pozor na rôzne lieky na podporu spánku u detí. Hľadajte najprv tú najobyčajnejšiu cestu

Zvážte, či by aspoň v určitom období dieťaťu nepomohlo presťahovať sa naspäť do spálne, do vlastnej postieľky. Každý rodič je v tomto smere iný, avšak možno v tomto období dieťa potrebuje cítiť aj fyzický prítomnosť rodičov. 

Prinieslo vám rodičovstvo či partnerský vzťah situáciu, s ktorou si neviete poradiť? Napíšte nám na spuntik@spuntik.sk a my vám radi poradíme.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia