Aj takéto mikróby sídlia na rukách našich detí

Aj takéto mikróby sídlia
Ilustračné foto
2015-06-11 13:30:03 |

Mimoriadnu sadu obrázkov, ktoré ilustrujú rozmanitý svet mikróbov žijúcich na našej pokožke, vytvorila laborantka Tasha Sturm z Kalifornie.

Táto Petriho miska je plná baktérií, kvasiniek a plesní, ktoré boli na rukách 8-ročného Tashinho syna po tom, ako sa hral vonku. Čo pri ich „odhaľovaní“ použila? Ako hovorí, stačil jej živný agar (agarové kultivačné médium) využívané pre rast mikrobiálnych kultúr. Po tom, ako jej syn pritisol ruku jemne do gélu, ona nechala baktérie „rásť“ po dobu niekoľkých dní.

Aj keď to na odfotených Petriho miskách vyzerá ako "biohazard", výskyt baktérií na rukách a všeobecne koži je úplne normálny. Rôzne viditeľné štruktúry kolónií baktérií odrážajú ich mikroskopickú charakteristiku. Mikróby s alebo bez ochrannej membrány alebo bičíka (ktorý im umožňuje plávať) vytvárajú kolónie rôznych farieb, tvarov, textúr a veľkostí. Bežne ich však nevidíme, preto je zaujímavé skúmať ich takto zblízka.

 

 

A aká bola chlapcova reakcia na fotografie? "To je cool," vyhlásil. "A potom moja dcéra povedala - Otestujme nos nášho psíka, vložme mu do gélu aj labku, aj mačkin chvost," spomína so smiechom Tasha na nápady svojich detí, ktorým sa pozorovanie mikróbov veľmi zapáčilo.

Takmer všetko, čo vidíte na týchto vzorkách, je neškodné a v mnohých prípadoch dokonca prospešné pre imunitu človeka. Na druhej strane tieto obrázky ukazujú, aké dobré je umývať si ruky.

Fotogaléria


Foto: Tasha Sturm
Zdroj: boredpanda.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia