Vyberte meno dieťatku (Jaroslav)

Vyberte meno dieťatku (Jaroslav)
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-04-27 10:30:07 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aký je dnešný oslávenec?

Mužské meno Jaroslav má slovanský pôvod a jeho význam je "sláv silu". Nositeľov tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena oslovujeme Jarko, Jaro, Jarino, Jarinko.

Jaroslavovia sú najmä pôžitkári. Ich rastlinným totemom je jabloň, pod ňou radi odpočívajú a užívajú si sladké ničnerobenie. Sú aj pragmatickí, sebavedomí a materialisticky založení. Ich inteligencia je analytická. Ochotne poradia iným.

Bývajú životaschopní a plní sily. Mali by konať uvážlivejšie, neodkladať svoje povinnosti a odpustiť si ponocovanie.

Obľúbené farby Jaroslavov sú žltá a biela, ochranné rastliny prvosienka a rebarbora, ochranné kamene opál a citrín

Podľa Historického kalendára sa na JAROSLAVA vo Veľkom Rovnom v roku 1929 narodil publicista, spisovateľ, novinár a dramaturg SLAVO (JAROSLAV) KALNÝ. Na Slovensku medzi populárnych nositeľov tohto mena iste patrí skladateľ, režisér, humorista, dramaturg, herec i spevák JARO FILIP. Operný spevák, tenorista, brat Petra i Miroslava JAROSLAV DVORSKÝ, básnik, autor rozprávok, literatúry faktu, prekladateľ, pedagóg JAROSLAV REZNÍK, hokejisti - brankár JAROSLAV HALÁK či obranca JAROSLAV OBŠUT, bývalý hokejista a tréner JAROSLAV WALTER sa síce narodil v českom Sobědraži v okrese Písek, ale časť jeho hráčskej a potom aj trénerskej kariéry sa viaže so Slovenskom. JAROSLAV WALTER, člen Siene slávy slovenského hokeja, zomrel 20. júna 2014 v Bratislave. Bývalý český hokejista, stredný útočník, ktorý hrával v ére československého hokeja, v rokoch 1961-1979 pôsobil ako hráč v Dukle Jihlava, za ktorú nastúpil v 602 stretnutiach, nazbieral v nich 641 kanadských bodov (266 + 375), potom ako hlavný tréner priviedol českú reprezentáciu do 20 rokov k titulu majstrov sveta v rokoch 2000 a 2001 JAROSLAV HOLÍK, ktorý zomrel 17. apríla 2015. Český herec JAROSLAV MARVAN, publicista, novinár a spisovateľ JAROSLAV HAŠEK, herec, kabaretný a estrádny komik JAROSLAV ŠTERCL, hudobný skladateľ, spevák JAROSLAV UHLÍŘ, ale i šéfkuchár JAROSLAV ŽÍDEK majú sviatok s ostatnými nositeľmi tohto mena podľa slovenského kalendára 27. apríla.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia