Vyberte meno dieťatku (Matej)

Vyberte meno dieťatku (Matej)
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-02-24 10:30:32 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aký je dnešný oslávenec Matej?

Mužské meno Matej je novozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená "dar Boha".  Nositeľov tohto na Slovensku pomerne obľúbeného mena oslovujeme Maťo, Maťko.

Matejovia sa vedia prejaviť aj zdôveriť. Majú pritom výrazný intelekt, sú komunikatívni a chcú za každú cenu vedieť o všetkom, čo sa okolo nich deje. Maťovia by sa mali pravidelne stravovať. 

Ich šťastné farby sú svetlozelená, krémová, strieborná. Ochranné rastliny konvalinka, rumanček, zvonček, biela ľalia, ochranné kamene achát, perla. Rastlinný totem Matejov je figovník, strom, ktorý bol podľa Písma od dávnych vekov symbolom múdrosti a objavov.

Podľa Historického kalendára sa na MATEJA v roku 1706 v Šiveticiach  narodil náboženský spisovateľ a prekladateľ MATEJ BAHIL. Zomrel  22.12.1761. Polyhistor, pedagóg, jazykovedec, historik, geograf, evanjelický farár MATEJ BEL, nazývaný aj Veľká ozdoba Uhorska, podľa neho nesie názov aj Univerzita MATEJA BELA v Banskej Bystrici. Uhorský a český kráľ i rakúsky vojvoda MATEJ KORVÍN, ktorý v roku 1465 založil Akadémiu Istropolitanu a v roku 1480 v Pešti univerzitu, podľa tradície vraj zastrelil posledného divo žijúceho zubra na Slovensku - to sú zástupcovia nositeľov mena, ktoré v slovenskom kalendári pripadá na 24. februára. Meno MATEJA KORVÍNA má v názve aj Inštitút vzdelávania. Mnohí Slováci poznajú aj národného buditeľa, ľudového básnika, zberateľa národných piesní, misionára slovenského národa najmä však prvého slovenského kolportéra kníh MATEJA HREBENDU-HAČAVSKÉHO.

Slovenský herec MATEJ LANDL, český spevák a gitarista zo skupiny Wohnout MATĚJ HOMOLA a všetci ostatní MATEJOVIA majú podľa slovenského kalendára sviatok 24. februára.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia