Vyberte meno dieťatku (Sláva, Slávka)

Vyberte meno dieťatku (Sláva,
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-12-18 10:20:56 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aké sú dnešné oslávenkyne?

Ženské mená Sláva, Slávka majú slovanský pôvod a význam mien je "slávená". Nositeľky týchto na slovenskom území ojedinelých mien oslovujeme prevažne Slávka.

O Sláve i Slávke možno povedať, že ich povaha je nestála. Sú to strhujúce, sentimentálne, hravé a často zasnené ženy. Dá sa o nich konštatovať, že študujú nepravidelne, zaujímajú sa zvlášť o dejiny a cudzie jazyky. Milujú rodinné prostredie. V ňom sa odmalička hrajú na princezné. Keď podrastú, ťažko sa prispôsobujú povinnostiam bežného života. Bývajú náchylné na vírusové ochorenia.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú oranžová a hnedozelená. Ochranné rastliny čakanka, fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Česká herečka SLÁVKA BUDÍNOVÁ (1924-2002) aj slovenská herečka SLÁVKA HALČÁKOVÁ patria medzi ženy s menom, ktoré v slovenskom kalendári pripadá na 18. decembra.

SLÁVKA sa stala prvým potvrdeným organizovane chovaným lastúrnikom v Európe. Pestovanie SLÁVOK na drevených koloch sa vo Francúzsku spomína už v roku 1235. Ďalšie techniky chovu sa zdokonalili koncom 19. storočia, SLÁVKA predstavovala pomerne lacný zdroj bielkovín. V západnej Európe sa stala populárnym jedlom. Chová sa SLÁVKA JEDLÁ (lat. Mytilus edulis) a SLÁVKA STREDOMORSKÁ (Mytilus galloprovincialis).


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia