Angína nie je dôvodom nechodiť do školy

Angína nie je dôvodom
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-19 00:01:47 |

Čo urobíte, keď zistíte, že vášmu školákovi stúpla teplota alebo má zapálené hrdlo? Väčšina rodičov nechá dieťa doma alebo zoberie k lekárovi. Ak by ste však žili Južnom Wallese, bol by to problém.

Rodičia anglických školákov z Južného Wallesu sú v šoku. V brožúre verejného zdravia, ktorú „vyfasovali“ zo škôl, sa im odporúča, aby ratolesti posielali na vyučovanie aj vtedy, keď dostanú angínu, infekčnú mononukleózu, zápal spojiviek či iné infekčné choroby. Pri niektorých, ako sú napríklad ovčie kiahne, čierny kašeľ a mumps ich síce môžu nechať doma, no nie dlhšie ako päť dní a pri osýpkach maximálne štyri. Dôvod? Priveľká absencia detí v školách. Sprievodca, ktorým sa majú rodičia riadiť, je výstrahou mestských zastupiteľstiev, aby sa dochádzka do škôl zlepšila.

V brožúre sú uvedené aj dôvody, pre ktoré zastupiteľstvá vydali kontroverzné odporúčania a opatrenia. Upozorňuje sa v nej napríklad, že pri ovčích kiahňach je potrebné držať školáka ďalej od bábätiek a tehotných žien alebo na to, že mumpsu sa dá vyhnúť očkovaním a tí, ktorí tak doteraz neurobili, by to mali napraviť. Pri tomto ochorení totiž môžu nechať deti doma "až" päť dní, no zvýši to absenciu, ktorú chcú úrady za každú cenu znížiť.

Rodičia sú pobúrení a odporúčania v brožúre označujú za nepoužiteľné. „Najprv som myslel, že to je vtip. Ako rodičia sme snáď dostatočne zodpovední, aby sme vedeli ako dlho necháme choré deti doma,“ hovorí otec dvoch školopovinných detí Gareth Whittle z Cardiff. Zastupiteľstvá si však za svojimi radami stoja. Odvolávajú sa na Agentúru ochrany zdravia pri práci a odborníkov na detské choroby, s ktorými odporúčania konzultovali. S väčšinou chorôb podľa nich deti jednoducho môžu do školy chodiť. 

Ako to dopadne a či rodičia budú nútení posielať deti do škôl aj s infekčnými chorobami, zatiaľ nie je jasné. Našťastie, u nás takéto problémy riešiť nemusíme a zostáva iba dúfať, že choré deti nebudeme nútení žiadnymi odporúčaniami do škôl posielať.


Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia