Boľavé zúbky? Pomôžu klinčeky vylúhované v Alpe

Boľavé zúbky? Pomôžu klinčeky
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-07 00:30:34 |

Zažil to snáď každý z nás. Bolesť zubov patrí k tým najnepríjemnejším a uľaviť od nej nie je jednoduché. Pomôcť môžu klinčeky namočené v Alpe, aspoň tak to robili naše babičky.

Na tinktúru z Alpy a klinčekov nedajú mnohí dopustiť. Okrem boľavých zubov ju používajú aj na kožné problémy, proti bolestiam hlavy, na kašeľ a prechladnutie, pri žalúdočných problémoch, kŕčoch, hnačke, ale tiež ako odpudzovač komárov.

Ako na to? Je to jednoduché – postačí malá Alpa (60 ml), v ktorej vylúhujeme 15 alebo podľa iných zdrojov až 25 klinčekov. Tie sú známe svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami. 

Alpu s klinčekmi necháme postáť 24 hodín a prírodná medicína je pripravená. Tinktúra má hnedú farbu. Klinčeky nevyberajte. Takto pripravenú ju môžete mať poruke, až kým ju neminiete. Pri jej používaní, najmä u detí, buďte opatrní, keďže Alpa obsahuje až 60 percent alkoholu!


Pripravte deti na blížiace sa virózy už teraz


Bolesť zubov

Pri bolesti zubov namočíme do tinktúry vatový tampón, ktorý prikladáme na bolestivé miesto. U detí stačí vatová tyčinka, ktorou boľavý zúbok potierame. Niekto má dobré skúsenosti s tým, že vyberie jeden klinček a tým si boľavé miesto potiera alebo klinček hryzie. Tinktúra pomáha aj na afty.

Bolesti hlavy, svalov, chrbta

Gázu namočenú v tinktúre prikladáme na bolestivé miesta.

Opary (herpesy)

Klinčeková tinktúra výborne účinkuje aj pri oparoch – jednoducho ich ňou potierame.

Kašeľ a boľavé hrdlo

Pri detskom kašli túto tinktúru pre vysoký obsah alkoholu vnútorne nepoužívajte, no rodičia si ju dovoliť môžu. Vhodné je liečiť sa ňou večer – 1 kávovú lyžičku tinktúry nechajte pôsobiť v ústach čo najdlhšie a potom ju prehltnite. Mnohí tento postup aplikujú aj pri kŕčoch, žalúdočných problémoch či pri hnačke.


Rady babičiek na udržanie zdravia u detí


Odpudzovač komárov

Ak si chcete vyrobiť účinný prírodný odpudzovač hmyzu, použite 200 ml balenie Alpy a 30 klinčekov. Po 24-hodinovom lúhovaní potrite ním kožu a štípance vás viac trápiť nebudú. Ideálne je naliať tinktúru do fľaštičky s rozprašovačom a takto ju používať. 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia