Pozor na chlapcov, zrania sa častejšie ako dievčatá!

Pozor na chlapcov, zrania
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2015-09-09 13:30:01 |

Štatistiky uvádzajú, že ročne sa na Slovensku zraní asi 200-tisíc detí. Väčšinu z nich tvoria chlapci. Niet sa čo čudovať, veď "vážne" boje si vyžadujú obete!

Zraneniam sa úplne vyhnúť nedá. Kým väčšina detských pádov, nárazov a iných "karambolov" má šťastný koniec a po nejakom čase si na ne ani nespomenú, sú aj také, ktoré ich stoja život alebo im zostanú trvalé následky.

Ako vyplýva z materiálov Úradu verejnéh zdravotníctva SR, pozornejší by mali byť najmä rodičia chlapcov.  majú totiž dvakrát vyššiu úrazovosť ako dievčatá a rovnako majú častejšie trvalé poúrazové následky. Úrazovosť výrazne stúpa od 10. roku a najvyššia je medzi 13-tym a 15-tym rokom života. Najčastejšie poranená býva ruka a najčastejším typom zranení sú pomliaždeniny a otvorené rany. Lekári sa v ambulanciách častejšie stretávajú s deťmi z miest ako s deťmi z vidieka.

Pozor, zhruba od jedného roka, keď sa deti naučia chodiť, do troch rokov sú najčastejším typom poranenia popáleniny! 

Deti sa najčastejšie zrania doma. Druhým typickým miestom, kde k úrazom prichádza, sú športoviská, po nich nasledujú cesty, školy a škôlky

Úrazy v domácnosti

Takmer polovica vážnych detských úrazov sa stáva v dome alebo v jeho okolí. Najčastejšími príčinami sú oheň a popáleniny, utopenie, udusenie, neúmyselné použitie strelných zbraní, pády a otravy. Domov je pre malé deti rizikovým miestom najmä preto, lebo tam trávia najviac času. V staršom veku domácich úrazov ubúda.

 Najviac úrazov v domácnosti je spôsobených pádom, na druhom mieste je kuchynské náradie (hlavne nože) a na treťom mieste sú rozpálené predmety (napr. sporák).

 

Úrazy na športoviskách

Športoviská, na ktorých deti rady šantia a sú ideálnym miestom pre ich fyzický a emocionálny rast, v sebe skrývajú tiež nástrahy. K najčastejším športovým  úrazom patria vykĺbenia, zlomeniny, očné úrazy a poškodenia chrbtice. Najviac sa ich stáva pri loptových hrách hlavne pri  futbale, ktorý je našim najrozšírenejším športom. Časté sú tiež poranenia pri lyžovaní, bicyklovaní, základnej telesnej výchove a atletike, ľadovom hokeji, sánkovaní, vodných športoch a zápasení.

Pozorní buďte aj na detských ihriskách, na ktorých často nie sú preliezačky, hojdačky, kolotoče či rôzne steny na lezenie prispôsobené tak, aby boli pre deti bezpečné.

 

Úrazy na cestách

Cesty patria tiež k veľmi nebezpečným miestam pre deti a asi nenájdeme ani jeden rok, v ktorom by sa neodohrala práve na ceste nejaká tragédia.  Úrazy detí - chodcov, reprezentujú veľký zdravotnícky problém miest vo vyspelých krajinách. Autá každý rok zrazia tisíce detí.

Úrazom sú najviac vystavené ratolesti vo veku od 5 do 9 rokov, a to keď prechádzajú veľkými križovatkami alebo cestujú mestskou dopravou bez  sprievodu  rodičov. Dbajte na to, aby sa vaše dieťa nehralo blízko cesty, bolo opatrné pri prechádzaní cez cestu a pri jazde na bicykli, aby dodržiavalo všetky bezpečnostné pravidlá.

 

Súvisiace články

Zachovajte chladnú hlavu, aj keď sa dieťa zraní!

Bezpečnosť je dôležitá aj pri hračkách

 

 

Fotogaléria


Foto: thinsktock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia