Recept na slaný kysnutý koláčik: Milovníkom slaného poteší chuťové poháriky

Kysnutý koláčik
Kysnutý koláčik podľa receptu
Zdroj: Zdroj: red/žk
2023-06-23 14:16:00 |

Pripraviť si chutný koláčik nie je záležitosťou len dlhoročne skúsených gazdiniek. Tento recept zvládnu aj menej zdatné gazdinky, ktoré pre svoju rodinku rady pripravia slanú pochúťku.

V prípade, že vy alebo vaše detičky patríte k tým, ktorí si radi doprajú koláčik z kysnutého cesta, môžete napríklad vyskúšať nasledovný recept. Avšak, je špecifický tým, že hoci vyzerá na prvý pohľad ako sladká pochúťka, poteší skôr tých, ktorí preferujú sladké pochúťky, keďže sa vyznačuje práve slanou chuťou.

 

  Potrebné ingrediencie na prípravu receptu: 

  • 1 ks čerstvého pekárskeho droždia,
  • ďalej, približne tak 200 až 300 g múky hladkej na pečenie,   
  • následne približne 200 g múky polohrubej, 
  • 2 PL kryštáľového cukru,
  • približne 1 čajovú lyžičku soli,
  • 500 ml mlieka,  
  • maximálne 100 g margarínu,
  • 1 vajce,
  • 400 ml kyslej smotany a nezabudnúť na....
  • masť na vymastenie plechu a cesta

Ako postupovať pri príprave tohto receptu?

1. Odlejeme si 2 dl mlieka, do ktorého nasypeme 1Pl cukru a neobávame sa použiť ani 1/4 čajovej lyžičky soli. Následne postupujeme tak, že vlažné mlieko odstavíme a doňho postupne rozdrobíme celé droždie tak, aby vznikli menšie kúsky. Prikryjeme pokrievkou a necháme kvások odstáť.

2. V mise zmiešame polohrubú múku s hladkou múkou, kde potom pridáme 1/4 čajovej lyžičky soli a

3.  Potom pristúpime k tomu, že nastrúhame spomínané množstvo margarínu na pečenie, ktorá následne  pridáme do zmesi múky. 

4. Potom postupujeme tak, že nalejeme vlažné mlieko s droždím. Následne to celé všetko jemne zamiešame.

5. Ďalej si dáme prihriať navlažno zbytok mlieka, ale nie je vhodné zabudnúť na to, že mlieko nemôže byť horúce. Vlažné mlieko následne vlievame do múky.

6. Následne túto zmes nemiešame, ale ju akoby varechou odspodu pozdvihujeme a to v rozmedzí približne 15 minút. V prípade, že je cesto veľmi riedke, pridávame postupne múku podľa toho, ako je potrebné.


7. Ďalej opäť zmes podvihujeme, a nezabudneme pridať vajce. Zmes podvihujeme dovtedy, pokiaľ sa nám cesto neodlepuje od varechy tak, že je skoro čistá. Cesto by malo byť približne jemnej konzistencie, nie veľmi roztekajúce sa, ani nie  tuhé, aby sa s ním dalo na doske následne pracovať.

8.  Takto spracované cesto posypeme polohrubou múkou a následne ho prikryjeme čistou utierkou. Potom ho necháme pri izbovej teplote vykysnúť približne tak 1 hod. 

9. Následne si pripravíme dosku na pečenie, posypeme ju múkou. Potom si zoberieme valček na gúľanie cesta. Keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na dosku, po ktorej rozotrieme trochu múky. Ďalej postupujeme tak, že cesto rozdelíme na dve časti.

10. Jednu časť rozgúľame a uložíme ju na vymastený plech. Štetcom na pečenie pomastíme okraje cesta na plecu, aby sa dobre upiekli.

11. Chrbtom lyžice následne rozotierame kyslú smotanu na cesto a osolíme podľa chuti.

12. Do predhriatej rúry následne dáme cesto piecť približne na 250 stupňov CelziaDruhú polovicu cesta si ponecháme, napríklad na iné spôsoby použitia podľa svojho uváženia, keď si budete chcieť pripraviť inú pochúťku.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia