Pravdy a mýty o očiach a zraku

Pravdy a mýty o
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2015-09-17 06:01:40 |

Určite aj vám rodičia hovorili, že keď budete jesť mrkvu, lepšie uvidíte. Naopak, keď vás videli blízko pri televízore, hnali vás od neho preč. Robíme to aj my. Sú to pravdy alebo mýty?

Jedz veľa mrkvy, budeš mať ostrejší zrak

Je to mýtus a vznikol ešte počas 2. svetovej vojny. Keď koncom roku 1941 začali britskí piloti ako prví používať v lietadlách nový vynález – radary, boli zrazu oveľa úspešnejší v zostreľovaní nemeckých stíhačiek. Bolo to také okaté, že nemecká propaganda začala riešiť túto záhadu.

Britská strana potrebovala odpútať pozornosť od svojich nových tajných zariadení v lietadlách, tak médiá dookola opakovali, že britská armáda využíva najnovší poznatok o význame vitamínu A pre oči a zaradila do stravy pilotov veľa mrkvy, takže lepšie vidia. Áno, mrkva obsahuje mnoho betakaroténu, ale na ochranu sietnice sú oveľa dôležitejšie iné karotenoidy – luteín a zeaxantín. Takže jedz veľa mrkvy, lebo je zdravá, chutná a chrumkavá, ale oči potrebujú inú zeleninu – špenát, kukuricu, kel a brokolicu.

 

Keď budeš pozerať do slnka, zničíš si oči

Toto je pravda: pozeranie nechránenými očami na slnko spôsobí nielen bolesti hlavy a dočasné poškodenie zraku (čierne fľaky v obraze), ale môže vyvolať aj trvalé poškodenie sietnice a zraku. Ak nie je oko chránené pred silným UV žiarením = zvýšené riziko vzniku makulárnej degenerácie, solárnej renitídy a korneálnej dystrofie.

 

Keď bude dieťa sedieť blízko pri televízore, pokazí si oči

Toto je mýtus. Neučte však svoje dieťa pozerať na televízor alebo monitor počítača potme = nerobte to ani vy sami. Očiam to – na rozdiel od pozerania zblízka – naozaj škodí. Podľa Americkej oftalmologickej akadémie (AAO) môže tiež pozeranie televízora zblízka spôsobiť bolesti hlavy, ale neškodí očiam.

PS: Dieťa do dvoch rokov by nemalo televízor pozerať vôbec

 

Počítač kazí zrak

Aj toto je mýtus. Podľa AAO počítač nekazí zrak, ale vysušuje oči. Keď dieťa sústredene pozerá na monitor, očami žmurká oveľa zriedkavejšie = menej vlhkosti v oku. Učte deti, aby si aj počas hrania hier na počítači dávali často prestávku.

 

Čítanie v pološere škodí očiam

To je ďalší mýtus. Môže z toho bolieť hlava, ale podľa AAO to nekazí oči.

 

Neškúľ, lebo oči ti tak zostanú

Mýtus. Oči nezostanú v nerovnobežnom postavení len preto, lebo nimi dieťa občas zaškúli. 

 

Mohlo by vás zaujať: 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia